Zadensymposium en start Levend Archief van plantenzaden

hortus-planten-toekomst

Symposium over de bron van leven

Zadensymposium en start Levend Archief van plantenzaden

Op zaterdag 25 november organiseert de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen aan de universiteit van Nijmegen het eerste Nederlandse Zadensymposium. Tevens is dit de start van het Levend Archief: een project dat het opzetten van een nationale zadendatabank van de wilde inheemse flora van Nederland ambieert. Hoognodig, want meer dan 37% van deze planten is met uitsterven bedreigd. Tijd om de zaden in het zonnetje te zetten.

Hortus Amsterdam

Symposium

Tijdens het symposium komen vijf sprekers aan bod die over het belang van zaden vertellen. Keynote speaker is Joop Schaminée, initiator van het Levend Archief en als onderzoeker verbonden aan de Universiteiten van Nijmegen en Wageningen. Hij eindigt de dag met een pleidooi voor het veiligstellen van de genetische diversiteit van de plantensoorten in Nederland, als fundament voor de biodiversiteit. Andere sprekers zijn Renée Bekker van de Universiteit Groningen, Reinout Havinga van de Hortus Amsterdam, Nils van Rooijen (Universiteit Nijmegen) en Norbert Peeters (botanisch filosoof). Niet alleen het belang maar ook de schoonheid en de (overlevings)kracht van zaden komen hier uitgebreid aan bod.

image description

Levend archief

Tijdens het symposium wordt het Levend Archief toegelicht, een breed gedragen programma dat wil komen tot een zadenbank van wilde inheemse planten in Nederland. Een soort genenbank waar soorten in behouden worden voor het geval deze in de toekomst uitsterven of bedreigd zijn, landelijk dan wel regionaal. Dit is hoognodig want momenteel is meer dan 37% van de Nederlandse inheemse flora met uitsterven bedreigd. Bekende planten zoals de kievietsbloem, muurbloem, karwij en herfsttijloos staan allemaal in de categorie ‘Ernstig bedreigd’ op de Rode Lijst van FLORON. Dit is de categorie net voor ‘in het wild verdwenen uit Nederland’.

Colchicum autumnale 18ARNHE_1676
Herfsttijloos | NVBT
Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen

Behalve het voorkomen van uitsterven, is de zadenbank interessant voor onderzoekers, terrein-beherende organisaties voor het betrekken van zadenmengsels van gegarandeerde herkomst, en voor kwekers die wilde soorten gebruiken om cultuurgewassen te veredelen. Daarnaast is er een belangrijke publiekskant: het informeren van een breed publiek over zaden en het belang van genetische diversiteit.

Unieke samenwerking

Het levend archief komt tot stand in een unieke samenwerking tussen botanische tuinen, de universiteiten van Wageningen, Leuven, Nijmegen en Amsterdam, de KNBV, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, verschillende kwekers, FLORON en Naturalis. Het is voor het eerst dat deze partijen op zo’n grote schaal samenwerken aan een gezamenlijk doel: het behouden van biodiversiteit in Nederland.

Afsluiting van het Jaar van de Botanische Tuinen
Het symposium vormt de afsluiting van het Jaar van de Botanische Tuinen dat in 2017 door de 25 botanische tuinen van Nederland wordt georganiseerd. Het jaar vormt de kroon op het project ‘Planten voor de Toekomst’ dat startte in 2013 en in 2017 zijn afsluiting beleeft tijdens het Zadensymposium.

Het Jaar van de Botanische Tuinen en het project Planten voor de Toekomst zijn tot stand gekomen met steun van de Nationale Postcode Loterij en in samenwerking met projectpartner Waag Society.

Bekijk hier het programma

Eén reactie op “Zadensymposium en start Levend Archief van plantenzaden”

Deel uw mening:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.