Zaanstad wil verlies bomen met geld compenseren

In eerste instantie zou je kunnen denken dat het hier om een 1 april-grap gaat, niets is minder waar. Het gaat hier om een serieus voorstel van b&w Zaanstad. In de Brikstraat in Zaandam staan momenteel nog 38 bomen, deze moeten helaas plaats maken voor woningbouw.

Van de 38 bomen krijgen er 10 een nieuwe plek in de buurt, de overige 28 exemplaren gaan in de hakselaar. Voor het verlies  van deze 28 bomen trekt de gemeente zijn portemonnee. Groen links in Zaanstad wil nu graag weten hoeveel een volwassen boom waard is volgens de gemeente en wie deze geldelijke compensatie ontvangt, bewoners (bewonersbedrijf) of andere buurtverenigingen.

Met deze stap gaat de gemeente in tegen het eigen bomenbeleid, waarbij wordt uitgegaan van verplaatsen of anders vervangen. Veel positieve en noodzakelijk eigenschappen van bomen kunnen niet in geld worden uitgedrukt. Bomen in steden zorgen voor verkoeling, vangen fijnstof op, geven schone lucht en zorgen voor biodiversiteit. In groene buurten zijn de huizen meer waard (tot 15%), is minder criminaliteit en wonen we prettiger. Dit kan dus nog een duur geintje worden.

Bron: NHD

Coverfoto: Piet Schouten.nl