Verkoop Rosa ‘Ton ter Linden’ zeer succesvol

Tijdens de Tuindagen op Kasteel HEX is in de zomer van 2015 Rosa ‘Ton ter Linden’ gedoopt door Gravin Stéphanie d’Ursel, in aanwezigheid van de tuinkunstenaar zelf. Deze roos is in de jaren ’80 door Ton geselecteerd uit zelf gezaaide rozen in zijn bekende tuinencomplex ‘De Tuinen van Ton ter Linden’ (1971–2000) te Ruinen. Hij heeft de roos destijds in zijn tuinen toegepast, maar er nooit een naam aan gegeven.

Met de sluiting voor het publiek van zijn huidige privétuin in De Veenhoop (Frl) in 2014 waar hij met zijn partner de fotograaf Gert Tabak woont, kwam er vorig jaar een einde aan een tijdperk ‘tuinen kijken bij de maestro zelf’. Huis en tuin staan nu te koop.

Ter Linden heeft veel invloed gehad op de Nederlandse tuinkunst. Daarom, en omdat hij 80 jaar op deze aarde rondloopt, wordt deze roos nu naar hem genoemd.

Audrey Doeglas, een goede vriendin, kreeg van Ton destijds een stek van de roos voor haar eigen tuin in Eelde, waarvan zij weer stekken haalde voor vermeerdering, en die opstuurde naar Kwekerij De Bierkreek. Daar is de roos op biologische wijze vermeerderd. Uiteraard is Rosa ‘Ton ter Linden’ standaard in de collectie van Kwekerij De Bierkreek als een ‘monument’ voor deze kunstschilder/tuinontwerper.

Op dit moment (voorjaar maart 2016) zijn er nog een klein aantal beschikbaar, want bijna alles is uitverkocht, maar in de herfst zullen er weer een groot aantal leverbaar zijn.

Ton ter Linden: het is een natuurlijk groeiende multiflora-roos die zeer uitbundig bloeit met roze roosjes. Ik hou van eenmaal bloeiende rozen omdat ze alles geven in één bloeitijd in juni/juli. Zo’n massaal  feest  van bloemen vind ik veel indrukwekkender dan een roos die de bloei moet verdelen over het hele seizoen. Ik hou van multiflora rozen vanwege hun enorme groeikracht (3 à 4 m lange takken), hun natuurlijke overhangende vorm, het feit dat ze super gezond zijn, veel insecten trekken, en goed zijn te leiden. Bovendien levert het snoeien geen problemen op; het kan eigenlijk niet verkeerd gaan. Ik zou deze roos in geen tuinontwerp van mezelf willen missen!

Te bestellen bij:

www.bierkreek.nl  tel; 06-50908824

www.dekleineplantage.nl  tel; 0595-491604