Uitbreidingsplannen onder Nederlandse bloembollentelers nemen toe

TuinenStruinen BULLETIN.

Ruim een vijfde deel van de Nederlandse bloembollentelers heeft plannen om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden. Voor het derde jaar op rij zien we de uitbreidingsplannen in de bloembollensector toenemen. In 2012 had 12,3% van de bloembollentelers uitbreidingsplannen.

Dit blijkt uit de jaarlijkse BloembollenScanner van AgriDirect. Tijdens deze telefonische inventarisatie in november van het afgelopen jaar zijn ca. 850 bloembollentelers telefonisch benaderd met vragen over de agrarische activiteiten, toekomst- en investeringsplannen.

keukenhof ff25

Hoogste niveau uitbreidingsplannen sinds 2010
Bij de meting van het afgelopen jaar wordt het hoogste niveau uitbreidingsplannen onder de Nederlandse bloembollentelers sinds 2010 bereikt (20,9%). Hiermee wordt het voormalige hoogste niveau van 19,1% uitbreidingsplannen in 2011 verbroken.

Percentage ‘stoppers’ neemt af
6,5% van de bloembollentelers heeft plannen om de bedrijfsactiviteiten te beëindigen of af te bouwen. Bij de meting in 2014 gaf 8,3% aan te willen stoppen met het bloembollenbedrijf.

Niveau opvolgers vrijwel gestabiliseerd
Op 34,4% van de bloembollentelers (met een bedrijfshoofd van 50 jaar of ouder) kan men rekenen op een opvolger. 17,2% van de opvolgers is reeds in de maatschap opgenomen en 17,2% staat klaar om het stokje over te nemen. In 2014 lag het totale percentage opvolgingsplannen op 33,5%. (Bron)

Ga naar BULLETIN