Tuin als Lab in 25 botanische tuinen

unnamed

Kunst en experiment in het kader van verwondering over planten

Vanaf 14 september tot en met 31 oktober presenteren de 25 botanische tuinen van Nederland een do it yourself project: Tuin als Lab. Bezoekers kunnen zelf proefjes doen om te zien hoe planten communiceren, bewegen, reageren en veel meer doen dan met onze zintuigen is waar te nemen. Tijdens het project openen de tuinen speciaal ingerichte labs én reist er een pop-up kas langs de tuinen. Tuin als Lab wordt gecompleteerd door vijf jonge kunstenaars die in opdracht werken hebben gemaakt die de verwondering over plantencommunicatie verder zullen opwekken.

unnamed (1)

Do it Yourself

In samenwerking met Waag Society ontwikkelden de tuinen tien instructables. Hiermee kunnen bezoekers zelf bekijken hoe planten reageren op licht, hoe de samenstelling van de aarde hun groei beïnvloedt, of hoe de vorm van een zaadje iets vertelt over de manier waarop de plant zijn zaad verspreidt. Iedereen kan meedoen, en er is weinig tot niks voor nodig om de proefjes uit te voeren. De instructables zijn te krijgen in elke botanische tuin, en zijn te downloaden op www.botanischetuinen.nl/tuinalslab/

Labs in de tuinen en POP-UP Kas

Vanaf 14 september tot en met eind oktober richten de tuinen laboratoria in waar bezoekers proefjes kunnen doen. Ook maakt een pop-up kas een tour langs de tuinen. Deze portable constructie is te zien in Leiden, Delft, Arnhem, Wageningen, Rotterdam en Alkmaar. In de kas kunnen bezoekers de Do-it-yourself-proefjes doen, en zijn er verschillende extra proeven en filmpjes die bezoekers kennis laten maken met de bijzondere wereld van planten. Kijk voor het reisschema op www.botanischetuinen.nl/tuinalslab.

Vijf kunstwerken on tour

Tijdens Tuin als Lab exposeren vijf jonge kunstenaars van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK). Zij hebben communicatie bij planten als uitgangpunt genomen om vijf werken te maken die de verbeelding zullen prikkelen. Tolstoj wordt voorgelezen aan verschillende soorten planten, er zijn micro robotinsecten, een zwaartekrachttuin en een uitkijktorenstoel en het is zelfs mogelijk om te ervaren hoe een plant zich voelt. Bezoekers van de Tuin als Lab krijgen een gratis catalogus bij een bezoek aan de tuinen.