Stinzenstruin en Stinzenmonitor binnenkort weer van start

De eigenschap om zich goed te handhaven en om te kunnen verwilderen maakt deze groep bij uitstek geschikt voor de natuurtuin. Stinzenplanten is een verzamelnaam voor een aantal voornamelijk voorjaarsbloeiers met opvallende bloemen. De groep omvat dermate veel soorten zodat er altijd wel een aantal soorten zijn die goed zijn te combineren in uw tuinontwerp. Door de eigenschap om vroeg in het jaar te bloeien kunnen ze goed gebruikt worden om ook bij u in de tuin het bloeiseizoen te verlengen. Er zijn in de groep zelfs soorten die al vanaf de middeleeuwen worden gekweekt zoals bijvoorbeeld:  sneeuwklokje (Galanthus spec.) en het lenteklokje (Leucojum vernum L.).

Dekema State 15.18
Dekema State

De Stinzenflora-monitor

Ieder jaar zijn deze vroege voorjaarsbloeiers te bewonderen op diverse landgoederen, in parktuinen en andere mooie locaties.
De Stinzenflora-monitor geeft wekelijks aan wat, wanneer, waar bloeit op 10 locaties.
Ieder jaar is anders en zo komt men niet voor niets.

De Stinzenstruin 2017

Op een tiental landgoederen en tuinen van states, stinzen, en stijlvolle eeuwenoude monumentale panden in en buiten Friesland is de stinzenflora te bewonderen. In februari bloeien de Sneeuwklokjes al en Sterhyacint, Longkruid, Holwortel en Bostulp zijn slechts een paar voorbeelden van deze voorjaarsbloeiers. Elke stinzenplant bloeit op haar eigenwijze tijd, geen seizoen is gelijk en daarom is er de Stinzenflora-monitor waar je kunt zien wanneer wat waar bloeit. Dit is een goed hulpmiddel bij het plannen van een bezoek aan deze terreinen.

Actuele bloeigegevens vanaf 11 februari

dekema-2
Dekema State

Erop uit in het voorjaar

Touren over het weidse Friese platteland en in de beschutting van Gelderse bossen.

De stinzenflora routekaart uit de bijlage laat zien welke locaties echte bloeiende hotspots van Friesland zijn. In een soort möbius beweging in oostelijke of westelijke richting zijn diverse tochtjes mogelijk. Een struin kan bijvoorbeeld beginnen in Jelsum, gevolgd door Koarnjum, Stiens*, Frjentsjer en Easterein. Vandaar richting Raerd, om via Ljouwert, Feanwâlden, Kollum te bezoeken. Een möbius is het symbool van oneindigheid, starten kan op eigen gelegenheid en vanaf elk gewenste locatie.

dekema-state-paardentram

Nieuw dit jaar is de mogelijkheid voor een ontvangst van groepen in het gerenoveerde Pakhûs SOLO in Stiens met een ‘Praatsje oer stinzenblomkes en de Vlaskamptún’ en aansluitend een struin door de stinzenflora-tuin. Tip om te overnachten: heerlijk tot rust komen door onderweg te overnachten in een van de vele Friese B&B’s. Stinzenflora hotspot buiten Friesland: In Gelderland is in de beschutte omgeving van het landgoed bij het kasteel Hackfort een waar stinzenfloraparadijs. Daar kunt u zien hoe op een dergelijk oud terrein de stinzenflora hersteld wordt.

dekema
Dekema State

Uniek authentiek arrangement

Met de Friese paardentram langs stinzenflora op authentieke locaties Voor op de kalender: 8 april 2017 – StinzenFloraTour met de Friese paardentram; een volledig verzorgd beleefarrangement. Programma Een gastvrije ontvangst met koffie en oranjekoek vindt plaats bij Pakhûs SOLO in Stiens om 10.30 uur. Hier begint de StinzenFloraTour met een ‘Praatsje oer stinzenblomkes en de Vlaskamptún’ en een stinzenstruin door de tuin.

kaart

De reis wordt vervolgd met de paardentram naar landgoed Martenastate te Koarnjum waar een wandeling met een deskundige gids u wegwijs maakt in dit park, rijkelijk gevuld met stinzenflora. Bij de Túnmanswente staat een Fryske lunch klaar. Op Dekema State in Jelsum, een eeuwenoude state met prachtige tuin en bos wordt de rondleiding door de tuinbaas gegeven en vindt een gezellige afsluiting plaats. De paardentram brengt u op de namiddag terug naar de startlocatie te Stiens.

Kosten arrangement: € 39,50 per persoon. (Reserveren is noodzakelijk via http://www.stinze-stiens.nl/nieuws/agenda/)

1024px-ennemaborg_-_stinzenflora_panorama
Ennemaborg

Bekijk de overige korte berichten in het bulletin of bezoek de welkompagina