Stinzenstruin en Stinzenflora-monitor 2016: meer terreinen, nu ook in Gelderland

Bewonder de stinzenflora De Stinzenstruin is een jaarlijks evenement. Van half februari tot eind mei heten een aantal states, landgoederen en andere bijzondere locaties bezoekers van harte welkom om de prachtige bloeiende stinzenflora te bekijken zoals Sneeuwklokjes, Winterakonieten, Bonte crocus en Lenteklokjes in het vroege voorjaar tot Holwortel, Bostulp, Vogelmelk en Gele anemoon later in het seizoen.

Vanaf januari tot en met mei vallen deze plantjes op doordat zij vaak in groten getale voorkomen op historische plekken. Het is onmogelijk om alle soorten tegelijk te zien bloeien. Een herhaald bezoek aan de verschillende vindplekken is daarom aan te bevelen. En vergeet uw fototoestel niet!

Volg de bloei op de website De Stinzenflora-monitor is begonnen met terreinen in Fryslân. Dit jaar zijn er nieuwe deelnemers, het St. Margryt kerkhof in Boksum en, nu ook buiten Fryslân, landgoed Hackfort in Vorden (Gelderland). De monitor kreeg inmiddels ook belangstelling in de landelijke pers. De Stinzenflora-monitor is vorig jaar gestart om bezoekers te helpen. De flora bloeit jaarlijks immers op een ander moment, afhankelijk van weersomstandigheden en locaties.

In de Kalender van de Stinzenfloramonitor is te zien waar, wanneer welke soort stinzenplant bloeit. Stinzenflora komt op meerdere plaatsen in Nederland voor. De aard van de locaties verschilt, net als het voorkomen van soorten. Het doel is ook om de belangstelling voor deze planten en de terreinen waar ze groeien te stimuleren. Een grotere belangstelling kan bijdragen aan het behoud van deze bijzondere vegetatie en de vaak bijzondere terreinen waar ze voorkomen.

Nieuw op de Monitor is het onderwerp ‘Beheer’. Het beheer van stinzenflora is afhankelijk van veel factoren. Verschillende terreinbeheerders zullen iets schrijven over hun ervaringen met en motivatie voor een bepaald beheer van terreinen waar veel stinzenflora voorkomt.

De Stinzenflora-monitor geeft wekelijks de actuele informatie en is actief van 13 februari – half mei 2016 op de website http://www.stinze-stiens.nl/stinzenflora-monitor/ Via een link op de websites van de deelnemende locaties wordt verwezen naar deze monitor. Rondleidingen door unieke parken en tuinen,

Op sommige locaties en data is er een speciale activiteit of kunt u een rondleiding door een gids krijgen langs deze zeer bijzondere flora. In de twee deelnemende particuliere tuinen (Kollum en Stiens) vertellen de eigenaren zelf graag over hun ervaringen.

Deelnemers, zie hieronder:

Coverfoto:  Holwortel en Scilla Siberica bij de Schierstins in Feanwâlden.

Bekijk ook de andere berichten in het Bulletin

Deel uw mening:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.