Speciale kamperfoelie moet fijnstof langs A10 opeten

Met een zuiverend plantje hopen onderzoekers fijnstof weg te vangen bij de Amsterdamse Zuidas. Kamperfoelie van het extra harige soort moet rond de snelweg A10 de luchtkwaliteit opvijzelen.

De proef met kamperfoelie is een van de acht experimenten die een onderzoeksbudget hebben gekregen van AMS Institute, de als ‘derde universiteit’ begonnen onderzoeksinstelling die Amsterdam gebruikt als levend laboratorium.

Het onderzoek begint in januari. ‘Het plantje is Green Junkie genoemd omdat het fijnstof opeet,’ zegt Charlotte Lelieveld van het aan de Universiteit Wageningen verbonden onderzoeksinstituut Alterra.

Daarbij wordt een speciaal voor dit doel door plantenveredelaar MyEarth gekweekte variant van kamperfoelie gebruikt. ‘Van groene planten wordt gezegd dat ze meer fijnstof laten neerslaan als ze langere haren hebben. De regen spoelt het daarna weg,’ legt Lelieveld uit. ‘Door MyEarth is daarom een extra harige variant van kamperfoelie ontwikkeld met een groter blad.’ Lees verder in Het Parool.

De afgebeelde Kamperfoelie is Lonicera ‘Etrusca’. Er is nog geen fotomateriaal van de in dit bericht beschreven soort.

Deel uw mening:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.