Rosa ‘Ton ter Linden’ eerbetoon voor zijn grote invloed op tuinkunst

Tijdens de Tuindagen op Kasteel HEX wordt Rosa ‘Ton ter Linden’ gedoopt in aanwezigheid van de tuinontwerper zelf. Deze roos is in de jaren ’80 door Ton geselecteerd uit zaailingen in zijn bekende tuinencomplex ‘De Tuinen van Ton ter Linden’ (1971–2000) te Ruinen. Hij heeft de roos destijds in zijn tuinen toegepast, maar er nooit een naam aan gegeven.

Met de sluiting voor het publiek van zijn huidige privétuin in De Veenhoop (Frl) waar hij met zijn partner de fotograaf Gert Tabak woont, kwam er vorig jaar een einde aan een tijdperk ‘tuinen kijken bij de maestro zelf’. Huis en tuin staan nu te koop.

Ter Linden heeft veel invloed gehad op de Nederlandse tuinkunst. Daarom, en omdat hij deze zomer 80 jaar op deze aarde rondloopt, wordt deze roos nu naar hem genoemd.

Audrey Doeglas, een goede vriendin, kreeg een stek van de roos voor haar eigen tuin in Eelde, waarvan zij weer stekken haalde voor vermeerdering, en die opstuurde naar Kwekerij De Bierkreek. Daar is de roos op biologische wijze vermeerderd, zodat de nieuweling na de feestelijke doop op HEX te koop zal zijn voor de liefhebber. Uiteraard blijft Rosa ‘Ton ter Linden’ ook standaard in de collectie van Kwekerij De Bierkreek als een ‘monument’ voor deze kunstschilder/tuinontwerper.

 

Tuindagen Kasteel HEX

 

Ton ter Linden: het is een natuurlijk groeiende multiflora-roos die zeer uitbundig bloeit met roze roosjes. Ik hou van eenmaal bloeiende rozen omdat ze alles geven in één bloeitijd in juni/juli. Zo’n massaal  feest  van bloemen vind ik veel indrukwekkender dan een roos die de bloei moet verdelen over het hele seizoen.

Ik hou van multiflora rozen vanwege hun enorme groeikracht (3 à 4 m lange takken), hun natuurlijke overhangende vorm, het feit dat ze super gezond zijn, veel insecten trekken en goed zijn te leiden. Bovendien levert het snoeien geen problemen op; het kan eigenlijk niet verkeerd gaan. Ik zou deze roos in geen tuinontwerp van mezelf willen missen!

Tuinpionier en legende Ton ter Linden is één van de grondleggersvan de Dutch Wave. Ton heeft in zijn leven al veel mensen gelukkig gemaakt met zijn tuinen in o.a. Ruinen en De Veenhoop. Regelmatig staan er berichten op TuinenStruinen. Ton heeft een enorme invloed op hoe wij tegenwoordig naar tuinen kijken. Een bijzonder mens...en dat is het!
Tuinpionier en legende Ton ter Linden is één van de grondleggers van de Dutch Wave.

De tuindagen van HEX zijn zeer populair; Ton ter Linden en Gert Tabak zijn er elk jaar te vinden. Een mooie gelegenheid kennis te maken met dit prachtige en inspirerende evenement op de historische plek rond het kasteel met z’n eeuwenoude tuinen. En leuk om de doop mee te maken en Ton persoonlijk te feliciteren! Van harte aanbevolen voor alle fans van de ‘Ton-ter-Linden-stijl’.

tijd:

Op vrijdag 12 juni, 11.30 uur

locatie:

Tuinen Hex
B-3870 Heers-Heks

GPS: Meerstraat, 3870 Heers/Heks

www.hex.be

Bekijk alle nieuwsberichten.

Ga naar Welkom-pagina.