Nieuw onderzoek: planten zuiveren de lucht van schadelijke vluchtige organische stoffen met 50%

Wij brengen een groot deel van onze dag binnenshuis door. De lucht die we binnen inademen is soms 5 tot 10 keer meer vervuild dan de lucht buiten, wat kan leiden tot concentratieproblemen, hoofdpijn en andere gezondheidsklachten.

Belangrijkste oorzaak is de aanwezigheid van vluchtige organische stoffen (VOS). Deze stoffen zitten in veel producten in onze dagelijkse leefomgeving zoals tapijt, meubilair, printers, etc. Uit onderzoek van klimaatarchitect Marius Ballieux, ondersteund door Waterdrinker Aalsmeer en Nieuwkoop Europe, blijkt dat planten veel van deze schadelijke vluchtige VOS uit de lucht filteren. En dat is goed voor onze gezondheid.

Bij het ontwerpen van (openbare) gebouwen worden vaak dure ventilatiesystemen ingecalculeerd. Ballieux zou graag zien dat bij het ontwerpen van gebouwen, al rekening gehouden wordt met de inzet van planten omdat zij als natuurlijke luchtzuiveraars de rol van ventilatiesystemen gedeeltelijk kunnen overnemen. Dit kan veel geld besparen.

07_Personal_Fresh_Air-Julio_Radesca

In testomgeving daalt VOS gehalte in paar uur naar nulpunt
Ballieux voert al geruime tijd testen uit met door NASA gevalideerde apparatuur. Deze meten tot op moleculair niveau de samenstelling van de lucht. Het gaat hierbij niet zozeer om de hoeveelheid zuurstof (meestal 20-21%), maar vooral om de concentratie VOS. Wanneer er een hoge dosis VOS in de ruimte aanwezig is waarin wij ons als mens bevinden, ontstaan er gezondheidsklachten.

Om erachter te komen welke planten welk effect hebben, plaatste Ballieux de planten in een testomgeving. Hieruit bleek dat een plant onmiddellijk met absorberen begint en het gehalte VOS in enkele uren naar een nulpunt kan brengen. Na de positieve resultaten binnen de testomgeving, wilde Ballieux dit ook graag testen in een bestaande omgeving. Omdat Waterdrinker Aalsmeer en Nieuwkoop Europe het belang van planten in de leefomgeving onderschrijven, ondersteunen zij Ballieux bij dit onderzoek.

Binnenklimaat verbetert met 50% in klaslokaal
De Jozefschool in Aalsmeer was bereid om twee lokalen, met ongeveer 25 leerlingen en hun leerkracht, open te stellen voor een test: In een lokaal werden planten en meetinstrumenten geplaatst, in het andere alleen de meetinstrumenten. En hoewel er in plaats van de 75 benodigde planten voor optimaal resultaat, maar 30 planten geplaatst konden worden,waren de resultaten opzienbarend. Het gehalte VOS werd in het lokaal met planten met 50% gereduceerd. Dit betekent: een beter binnenklimaat voor leerlingen en leerkrachten en daarmee minder kans op gezondheidsklachten. Op andere bewezen positieve effecten van de aanwezigheid van planten, zoals een beter concentratievermogen, minder agressie en betere leerresultaten, vormt dit daarmee een waardevolle aanvulling.

bron: Waterdrinker Aalsmeer