Nieuw milieuvriendelijk middel tegen Buxusmot in aantocht

tsgw opener

Let op! Dit bericht is geplaatst op; 31 augustus 2015.(MB)

De Buxus kwekers van FloraHolland  (bloemen en plantenveiling) betreuren het dat consumenten zijn getroffen door de Buxusmot. Zij begrijpen dat het voor die consumenten een slag is dat hun hele Buxus haag of mooie Buxusvorm is kaal gevreten door de rupsen van die mot.

In de berichtgeving rond dit probleem werd helaas nog niet gesproken over hoe Buxus kwekers hard bezig zijn geweest met het zoeken naar een milieuvriendelijke oplossing voor dit probleem.

TopBuxus, ook bekend van de Health-mix, geeft aan dat er binnen een half jaar een milieuvriendelijk, niet-chemisch middel voor de consument op de markt komt : TOPBUXUS XenTari van Biohelp. Dit middel kan zowel preventief als curatief (als de rups al in de plant is waargenomen), worden toegepast. Het werkt circa 3 weken achtereen. Het middel wordt pas in de maag toxisch. Hierdoor raakt het alleen de rups. Zodra hij van het blad eet stopt hij met eten binnen een uur en gaat de rups binnen een dag dood en kan zo geen schade meer aanrichten.

Andere insecten zoals bijen en vlinders worden door dit middel niet geraakt. Ook voor de mens is het een volkomen veilig middel.

Buxus_henryi

Chemische middelen blijken vaak niet voldoende effectief om de rups te bestrijden. Dit komt omdat die middelen de rups moet raken. Doordat de rups in het midden van de plant actief zijn is dat lastig.

De reden dat het middel pas over een half jaar voor de consument beschikbaar komt heeft te maken met het aanvragen van de uitbreiding van de toelating om dit middel voor de consument beschikbaar te krijgen. Dit zal geen problemen opleveren maar kost uiteraard wel wat tijd bij het verwerken van de toelatings aanvraag.

De rups zal nog ongeveer maximaal 1 maand actief zijn en dan door het kouder wordende weer in rust gaan. Het middel komt volgend voorjaar dan op tijd om te starten met het preventief bestrijden van deze rupsen.

De professionele markt mag al wel gebruik maken van het middel XenTari, vandaar dat het om een uitbreiding van een toelating gaat i.p.v. een volledig nieuwe toelating. Vraag er daarom naar bij de hovenier mocht u de komende periode last krijgen van de rups.

De Buxus kwekers merken op dat net als bij de tuinroos er wat meer aandacht aan de Buxus zal moeten worden besteed in de toekomst. Denk hierbij aan een mix van de health-mix en dit middel tegen de rups. Doordat het in de vorm van een bladbemester beschikbaar is zal de Buxus er ook nog eens frisser uit gaan zien. Het advies is om de plant vanaf half mei , maandelijks preventief te behandelen. Hierdoor kunnen Buxus liefhebbers ook in de toekomst van deze oude, mooie en kleurrijke groenblijver in de tuin en op het balkon blijven genieten.

Voor meer informatie omtrent dit onderwerp kunt u contact opnemen met:

Flora Holland

Michel Verbeek
Product Coordinator Buxus
06-53716385
michelverbeek@floraholland.nl

(Bron: Facebook)