Nederlands Javadoplant wint goud op Chelsea 2015

Plantenexporteur Javadoplant uit Honserlersdijk heeft voor de derde keer op rij de Chelsea Flower Show ‘Plant Of The Year’ Award gewonnen. De prijs kreeg het bedrijf voor de tuinplant Viburnum ‘Kilimanjaro Sunrise’.

Viburnum plicatum 'Kilimanjaro'
Viburnum plicatum ‘Kilimanjaro’

Deze inzending is in samenwerking met kwekerij Van Son & Koot tot stand gekomen. De Viburnum ‘Kilimanjaro Sunrise’ heeft in het voorjaar sierlijke, witte bloemen die verkleuren naar zachtroze. In de zomer verschijnen er massa’s rode bessen waar vogels gek op zijn. Vervolgens komt er tegen het einde van de zomer nog een tweede bloei . In de herfst verkleurt het blad naar spectaculaire oranje en rode herfstkleuren. Op de Chelsea Flower Show was de plant te bewonderen, zowel als winnaar tussen 20 andere finalisten, als verwerkt in de showtuin van Burncoose (UK).

“Het winnen van deze award is een unieke ervaring. Dat we zojuist voor het derde jaar op rij gewonnen hebben, is echt ongelooflijk. Ik kan het nauwelijks bevatten” , aldus Javado’s Chris Campbell. De vorige winnende inzendingen van Javadoplant waren de Hydrangea ‘Miss Saori’ (2014) en de Mahonia ‘Soft Caress’ (2013).