Miljoeneninvestering moet de Keukenhof moderniseren

keukenhof ff23TUINBULLETIN Het landgoed rond bloemenpark de Keukenhof moet met een investering van 40 tot 50 miljoen euro een moderner gezicht krijgen.

Bij de bloemententoonstelling wordt een centrum gebouwd waar de vernieuwing van de groene bv Nederland wordt tentoongesteld. Het gaat om het zichtbaar maken van de tuinbouw, agricultuur, het watermanagement en duurzaamheid. Het centrum zou in april 2018 af moeten zijn.

”Het moet een permanente expositie worden waarbij natuur, duurzaamheid en innovatie centraal staan. Daarbij geven we ook antwoorden op de vragen van deze tijd, zoals klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en leefbaarheid in stedelijke omgeving”, zegt televisietuinman Lodewijk Hoekstra.

Samen met tuin- en landschapsontwerper Nico Wissing is hij initiatiefnemer van het project Dutch Green Inspiration Center.
Leidend

Hoekstra vindt dat Nederland op een vernieuwende manier leidend moet blijven met het ‘groene cluster’ dat wereldwijd aan de man wordt gebracht. ”Nederland staat van oudsher bekend als innovatief, ondernemend en vooruitstrevend, maar we laten de wereld nu niet zien wat we nu allemaal in huis hebben”, zegt hij.

“Iedereen kent de Keukenhof, maar dat is het oude verhaal. Daarmee blijven we hangen in het beeld van de bekende tulpen, molens en klompen. Er is behoefte aan een vernieuwend geluid.”
Expertise

Hij stelt dat de duurzame revolutie is begonnen en dat Nederland daar de vruchten van moeten plukken. ”Als groen gidsland kunnen we daarin een grote rol spelen”, meent Hoekstra.

“Juist onze expertise in de agricultuur, sierteelt, design en in watermanagement zijn van onschatbare waarde. Maar die moeten dan wel worden gepresenteerd.”
Kans

Verschillende ondernemingen, overheden en andere organisaties hebben al belangstelling voor de vernieuwingsplannen, zoals de Rabobank, Greenport, gemeente Lisse, de provincie Zuid-Holland en de Ontwikkelingsmaatschappij Bollenstreek.

Ook staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken omarmt het idee van Wissing en Hoekstra. De partijen zien het als een enorme kans voor de groene sector.

Uiteindelijk moet de bloemententoonstelling samenvloeien met de vernieuwing in het Dutch Green Inspiration Center. Het idee is om bezoekers over een paar jaar ook in een kabelbaan het terrein van bovenaf te laten verkennen. Ook wordt gedacht aan hotel- en congresfaciliteiten.
Door: ANP

TUINBULLETIN

Deel uw mening:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.