Michael van Gessel wint ARC15 Oeuvre Award

Michael van Gessel is sinds 1978 werkzaam in de landschapsarchitectuur van Nederland en daarbuiten. Middels talloze ontwerpen van parken, landgoederen en stedelijke ruimtes drukt hij een even nadrukkelijk als bescheiden stempel op onze omgeving.

Michael van Gessel
Michael van Gessel

Na landschapsarchitectuur te hebben gestudeerd aan de Landbouwhogeschool in Wageningen, werkte hij eerst bij bureau Zandvoort en daarna 18 jaar bij Bureau B+B waarvan de laatste zeven jaar als directeur. Sinds 1997 vormt hij zijn eigen eenmansbureau. Vanuit dit bureau werkt hij samen met een netwerk van mensen en studio’s die hem helpen bij het maken van tekeningen en het uitvoeren van zijn projecten. Zijn eigen rol in dit netwerk is gericht op het ontwikkelen en ontwerpen van nieuwe concepten.

De helft van zijn werk bestaat uit landschapsarchitectuur, in de vorm van parken, pleinen en omgeving van gebouwen. Minstens zo belangrijk is de rol die hij speelt in grote stedelijke projecten zoals de IJ-oevers te Amsterdam of Belvedère te Maastricht, waarin hij de supervisie voor zijn rekening neemt. Leidend voor hem is altijd de vraag hoe de stad het braakliggende land overneemt en hoe de natuur weer ruimte valt te geven.

Het valt de jury op dat beide werkzaamheden, op het oog ver uit elkaar liggend, bij Van Gessel moeiteloos in elkaar overlopen. Concepten die door hem ontwikkeld zijn voor parken, vormen vaak het vruchtbare uitgangspunt voor stedelijke ontwikkelingen. Van Gessel sluit hiermee aan op een lange traditie in de landschapsarchitectuur waarin het park een laboratorium vormt voor de stedelijke ontwikkeling.

delden
Twickel Umfassungsweg Delden

Luisteren naar de plek

In alle gevallen is het van het grootste belang de locatie te doorgronden; Van Gessel zelf spreekt van luisteren naar de plek. Het vormt het uitgangspunt voor het nadenken over de manier waarop je op een locatie tussen mens en natuur komt. Een ontwerp of ingreep moet functioneren en in de situatie passen, alsof het er altijd al is geweest. In zijn werk streeft Van Gessel dan ook naar precieze en zo minimaal mogelijke ingrepen. Maak kleine dingen met maximaal effect, is zijn motto.

Hij stelt dat ontwerp gaat over minimalisme en tijdloosheid, maar dat je als ontwerper ook moet weten te stoppen. Zijn projecten zijn alom aanwezig maar slaan je nooit ‘in your face’. Het zijn bepalende maar onzichtbare ingrepen die gericht zijn op interactie. Ook deze aspecten van zijn werk wil de jury onder de aandacht brengen.
Balans intensiteit en gedegenheid

Zijn werk wordt weliswaar gemaakt vanuit een eigen preoccupatie maar is zeer geëngageerd en naar buiten gericht. De jury ziet in de ontwerpen van Van Gessel een bijzondere sensitiviteit voor zowel de mens als de natuur en de verbinding hiertussen. De ontwerpen van Van Gessel tonen daarbij een mooie balans tussen intensiteit en gedegenheid. Hij weet het bestaande aan te vullen en te versterken en daarmee een groot en breed publiek te bereiken en te bewegen. Hetgeen de jury graag wil bekronen.Lees verder bij;  De Architect

Bekijk HIER een korte video over Michael van Gessel

Bekijk HIER alle berichten in TuinenStruinen Bulletin

Deel uw mening:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.