De internationaal befaamde landschapsontwerper, kweker en auteur Piet Oudolf, die het meest bekend is om zijn werk voor het ontwerpen van de invloedrijke High Line in New York, heeft een eredoctoraat ontvangen van de Universiteit van Sheffield.
Piet, die gasthoogleraar is van het departement landschap, heeft de brieven aanvaard van de titel eredoctor op een diploma-uitreiking afgelopen woensdag 18 juli samen met ongeveer 70 studenten die afstuderen aan de BA-, BSc- en MLA-opleidingen van het departement.

Piet aanvaardde de onderscheiding en zei: “Een eredoctoraat behalen is een prestatie waar ik in het begin van mijn carrière nooit van had gedroomd. Het betekent veel voor mij omdat ik het Department of Landscape aan de University of Sheffield zie als de beste ter wereld voor het onderwijs over planten en plantengemeenschappen. De passie voor het vak van de professoren Nigel Dunnett en James Hitchmough is ongeëvenaard en dit weerspiegelt zich in de studenten. Er is in de wereld van vandaag een enorme behoefte aan mensen die echt verstand hebben van planten en hun potentieel. ”
Noch de impact van zijn werk, noch de omvang van zijn invloed kan worden overschat. Het succes van de High Line-transformatie – van een verlaten verhoogde spoorlijn naar een van de belangrijkste toeristische attracties van New York – is gecrediteerd voor het stimuleren van grote economische vernieuwing in zijn omgeving en wordt regelmatig aangehaald als een precedent voor projecten landschapsarchitectuur wereldwijd.

Zijn aanpak, die in een breed scala aan boeken is gecommuniceerd, is nu de dominante methode waarmee hedendaagse ontwerpers met planten werken.
Piet begon zijn carrière als tuinontwerper in Nederland, maar kreeg het gevoel dat de kwekers van tuinplanten niet het type robuuste en dramatische planten leverde dat hij wilde opnemen in zijn ontwerpschema’s.
In de jaren 80 richtten hij en zijn vrouw Anja, geïnspireerd door het werk van Beth Chatto, een nieuwe kwekerij en demonstratietuin op in het dorp Hummelo. Met de bedoeling om de soorten planten te kweken die hij in de praktijk kon gebruiken en als een middel om te experimenteren met plantgemeenschappen.

Hij werd een sleutelfiguur in een netwerk van kunstenaars, ontwerpers en kwekers, bekend als ‘the new perennial movement’, die de oude wijze van landschapsontwerpen afwees en een veel lossere, naturalistische uitstraling bevorderde, gebaseerd op kruidachtige vaste planten en grassen.
Deze beweging, aangevoerd door Piet, heeft het ontwerpen van planten in de tuin- en landschapsarchitectuur de afgelopen 30 jaar veranderd.
Eén reactie op “Eredoctoraat Universiteit van Sheffield toegekend aan Landschaps- en beplantingsontwerper Piet Oudolf”
Wat een vakman met passie voor de natuur en de esthetische benadering hiervan. Altijd met volle bewondering kijk ik naar zijn creaties en hoe hij dit verwoord. Zij ere-doctoraat is hem zeker gegund.
LikeLike