Carrie Preston wint goud en zilver bij APLD Design Awards

TuinenStruinen Bulletin – De Amerikaanse tuinontwerpster Carrie Preston (thans woonachtig in Amersfoort) heeft de ambitieuze titel  APLD Designer of the Year 2016 op haar naam gezet.

Carrie Preston Foto: Jolanthe Lalkens
Carrie Preston Foto: Jolanthe Lalkens

Carrie groeide op in de Amerikaanse staat New Jersey wat met een inwonersaantal van ruim 8 miljoen en een oppervlakte van bijna 23.000 km2 de dichtstbevolkte staat is van de U.S.A. De vruchtbare grond, maar ook zijn ligging naast de grote steden – en dus markten – New York en Philadelphia, zorgde (en zorgt) voor veel tuinbouw en gaf deze staat de bijnaam “Garden State” (“Tuinstaat”).

Carrie ontwikkelde op vroege leeftijd al een interesse voor planten. Om wat geld te verdienen is zij op haar 14e gaan werken bij een boerenlandwinkel waar ze in zes jaar tijd met een enthousiast team van collega’s een kleine afdeling met tuinplanten weet uit te bouwen tot een volwaardige afdeling met een groot assortiment vaste planten.

In deze jaren koos Carrie voor een groene opleiding aan een Hogere Tuinbouwschool in Pennsylvania en heeft zij veel gereisd in binnen en buitenland om kennis op te doen over tuinen en planten. Na het afronden van haar studie is zij naar Nederland gekomen, in eerste instantie voor een stage.

Na een periode zich breed te orienteren op tuin- en landschapsontwerp, zijn het de privé-tuinen die haar voorkeur krijgen “Ik geniet van de interactie met eigenaren van een tuin die ik ontwerp, dat is voor mij telkens weer een grote uitdaging”.  Zij besteedt enorm veel tijd aan het voortraject van haar ontwerpen. “In de gesprekken met mijn opdrachtgevers probeer ik zoveel mogelijk de wensen van alle leden van het gezin te inventariseren en begin ik pas aan het ontwerpen als ik volledig het gevoel heb hiermee op één lijn te zitten met de toekomstige gebruikers.”

De Inclusieve tuin Foto: Elle Miggiels
De Inclusieve tuin Foto: Elle Miggiels

De Inclusieve tuin

In 2013 ontwerpt Carrie Preston samen met Jasper Helmantel, de eigenaar van kwekerij De Cruydthoeck, ‘de Inclusieve tuin’ een project van Groei & Bloei samen met VARA’S Vroege vogels. Samen maken deze twee tuinontwerpers een aantal ontwerpen waarin er weer plaats is voor planten, voornamelijk inheems, en waarin veel aandacht is besteed aan biodiversiteit. Drie jaar later heeft dit ontwerp de doorslag gegeven om Carrie Preston tot Designer of the year te maken in deze internationale competitie.

De Inclusieve tuin Foto: Marion Tiem
De Inclusieve tuin Foto: Marion Tiem

De Inclusieve tuin laat verder zien dat er door het gebruik van gewone, betaalbare en hergebruikte materialen een mooie tuin kan worden gemaakt die stijlvol is maar daarnaast ook duurzaam, toegangelijk en bereikbaar is voor een grote groep mensen. De Inclusieve tuin is te bewonderen in ‘De tuinen van Appeltern’.

Carrie Preston deed in deze APLD-competitie ook mee met haar ontwerp voor een familietuin in de stad. Met deze inzending kreeg zij een zilveren onderscheiding.

bron: https://www.apld.org/design-awards/
bron: https://www.apld.org/design-awards/

Bekijk hier een bericht over Carrie bij TuinenStruinen

Bekijk hier alle berichten in het Bulletin