Boekrecensie: Van tuingeluk en -ongemak, Henriëtte van Eys
Zoals de titel van dit tuinboek al aangeeft is het niet alleen een lofzang over tuinieren, maar geeft de schrijfster ook eerlijk aan welke ongemakken er kunnen zijn. Gelukkig geeft zij in het boek ook aan wat daar tegen te doen is. Zo hoeven het niet uw tuinongemakken te worden.
De schrijfster; Henriëtte van Eys, is zoals de meeste tuiniers, niet vakmatig met groen bezig. Henriëtte schrijft over hoe zij op de leeftijd van zes of zeven jaar een stukje tuin tot haar beschikking kreeg in de ouderlijke tuin. Net als veel succesvolle tuiniers komt het zaadje wat op jonge leeftijd gezaaid is ooit tot volle bloei, bij de een kan dat al vroeg zijn maar er zijn genoeg laatbloeiers onder ons. Henriëtte is ook een redelijke laatbloeier, al moet er natuurlijk wel de gelegenheid zijn om bij de woning over een tuin te beschikken. Haar eerste tuin was een volkstuin, maar de tweede tuin was voor haar “een echte tuin”. Deze tuin van 750 m2 kreeg van haar een thema; druiven en wijn. Misschien ook wel omdat de tuin geheel op het zuiden lag … en waarschijnlijk graag een goed glas wijn drinkt.
Over de auteur:
Ir. Henriëtte van Eys is van beroep stedenbouwkundige. Zij heeft 20 jaar een eigen adviesbureau geleid; Buro voor ruimtelijke vormgeving van Eys. Eerst in Delft , later in Arnhem. Sinds haar pensioen houdt zij zich onder meer bezig met tuinieren en had al een tijdje het plan daar een luchtig boek over te schrijven. Van tuingeluk en -ongemak is daarvan het resultaat.
Van tuingeluk en -ongemak is een prettig lezend boek, met voor eenieder begrijpelijke tuintermen. Het vereenvoudigen van de werkzaamheden in de tuin is een duidelijke leidraad, een prettige leeftuin zonder gif met vlinders, bijen, kikkers, egels etc. Er wordt ook uitvoerig beschreven hoe kippen helpen tuinieren en gewoon leuk zijn om te houden. Al was je eerst niet zo in voor kippen, met het enthousiasme van Henriëtte kom je na het lezen met 5 kippen thuis.
Tuinieren kan ook ongemakken met zich meebrengen en dan vooral lichamelijke, zoals pijn aan rug, knieën en handen. De schrijfster geeft aan hoe zijzelf met deze problemen omging en er oplossingen voor vond. Om ook zittend in de tuin te kunnen genieten geeft het boek een werkwijze aan waarbij met een basisbeplanting van vaste planten, heesters, aangevuld met bloembollen en kortlevende zaailingen op een overzichtelijke en eenvoudiger manier kan worden getuinierd. De planten die zij hiervoor koos worden spontaan beschreven, met de Nederlandse en de Latijnse benaming.
Ook durft zij het aan om over de tijdelijkheid en vergankelijkheid van een tuin te schrijven, bij de meeste tuiniers hangt dit als het ware als een weemoedige gedachte achter in ons hoofd. Eens komt de tijd dat de tuin en zijn tuinier afscheid moeten nemen van elkaar… Of zoals Ineke Greve het in een gesprek met TuinenStruinen aangaf; “aan elk feestje komt een einde“.
Gelukkig worden van uw tuin, hard maar heerlijk werken daarin en toch kunnen genieten op een tuinstoel met een glas wijn in de hand dat is wat de schrijfster ook voor u inzichtelijk wil maken door dit boek.
Van tuingeluk en -ongemak geschreven door Henriëtte van Eys, is een makkelijk en herkenbaar verhaal over haar ervaringen in de tuin. Voor beginnende tuiniers is het een handig en overzichtelijke handleiding verrijkt met gegevens over beplantingen, ziektes en plagen, en hoe dieren naar de tuin te lokken, en zo de biodiversiteit te vergroten. Leuk om te lezen en handig als gids bij het tuinieren.
Van tuingeluk en -ongemak is een aanrader. Het boek leest prettig en dat is de prijs van het boek ook.
Van tuingeluk en -ongemak
Anoda publishing
De tuingids is rijk geïllustreerd met 60 zwart-wit tekeningen.
€ 14,95 Zwart-wit binnenwerk Hardcover omslag in kleur 158 pagina’s, formaat 13 x 18,5 cm ISBN 978-94-91899-27-0
Door Gert Tabak Samen met mijn partner tuinontwerper/kunstschilder Ton ter Linden, geboren en getogen Amsterdammer, bezochten we aan het begin van het jaar zijn geboortestad, om herinneringen op te halen aan de geliefde plekken uit zijn jeugd; en natuurlijk deden we ook de Hortus Botanicus even aan. We waren diep ontroerd door de heerlijke ‘oude’…
Gelegen op de groene helling tussen de eiken savanne van de Santa Cara-vallei en de sequoiabossen van de Santa Cruz-bergen, nestelt deze moderne woning en bijgebouwen zich naadloos in dit drie hectare grote terrein. Vanaf het begin was het ontwerp bedoeld om op te gaan in de natuurlijke omgeving en de vergezichten van de aangrenzende…
Veel van ons plantliefhebbers hebben alles, in ieder geval binnenshuis, momenteel nog in de kerstsfeer. Heel veel green-lovers maken in de komende weken, na de kerst, weer plannen voor een groene beleving binnenshuis. Kamerplanten zijn weer helemaal trendy. Sommige mensen zien planten nog steeds als decoratie, met ongeveer dezelfde functie als een schilderij. Vaak gaat…
De heidesoorten behoren met hun geringe hoogte, van 45 en 60 cm, tot de kleinste heesters. Een goede eigenschap zijn o.a hun bloeitijd en de hoeveelheid aan kleine bloemen. Een groot deel van de heidesoorten en cultivars fleuren onze wintertuin op, Sommige heidesoorten beginnen al in de herfst. We hebben heide te lang genegeerd, Terwijl…
Deze bostuin ligt op ongeveer 2 uur vanaf Mexico City in de streek Valle de Bravo. Deze regio staat bekend om het grote meer, het koele klimaat en de bossen waar de eik en de dennenbomen goed groeien. Van de jury Uit de juryverklaring: “Met zijn weelderige vegetatie benadert Forest Garden de locatie als een…
Al enkele jaren doet Bloemenbureau Holland de promotie van de Nederlandse sierteeltproducten dit project doen zij in een gezamenlijk proces met Tuinbranche Nederland, Ibulb, inretail en Bureau Nijman + Van Haaster. De nieuwe trends zijn gebaseerd op de tijdgeest. De samenleving is uit balans door de vele kopzorgen rondom de energieprijzen, oorlog, klimaattransitie, woningnood. Polarisatie…
Het is een traditie om naast de buitenboel het huis van binnen te versieren. Een mooie kerstboom, poinsettia en verse bloemen mogen daarbij niet ontbreken. Jaren geleden werd er nog gewacht met kerstversieringen tot de Sint was vertrokken terug naar Spanje. Tegenwoordig is de kerstman er vaak al vroeg. Cijfers & trends In 2021 vierde…
Foto; Park Sorghvliet denhaag.com Als u in het voorjaar langs tuinen loopt ziet u daar de groene punten uit de zwarte grond te voorschijn komen. Het duurt vervolgens slechts een paar dagen voor de sprietjes uitgroeien tot frisgroene bladeren in een grote hoedanigheid aan vorm en kleur. Weldra komen ook de stengels en bloemen tevoorschijn.…
Het kan nog zo’n mooie vlinderstruik zijn en voorzien van een etiket waarin verschillende tuinplanten worden aangeprezen als bij- en vlindervriendelijk, als de kweker chemische middelen en kunstmest (NPK) heeft gebruikt zijn ze echter niet zo vriendelijk. Echte bij- en vlindervriendelijke tuinplanten, heesters en bloembollen zijn door de kweker zonder kunstmatige chemische bestrijding en bemesting…
Hunting Brook gardens van biologisch tuinier Jimi Blake is een bekende tuin in Ierland. Ook Jimi Blake is behoorlijk bekend, ook buiten Ierland. Dat tuinieren in het bloed zit blijkt wel omdat Jimi’s (June Blake) zus ook een bekende tuinierster is en een bekende tuin heeft. Jimi Blake begon in de jaren negentig als tuinbaas…
Aan de westkant van Amsterdam ligt station Sloterdijk, naar het dorpje waar nu alleen wat resten van over zijn. Station Sloterdijk is een belangrijk en druk knooppunt van trein, tram, bus en taxi. Het was op deze locatie een plek van leegstaande kantoren, zoals er tegenwoordig veel van zijn. Nu is er een radicale verandering…