Afname export planten zorgelijk

Directeur Marius Dekker van DGI bestempelt de geregistreerde krimp van de exportomzet van kamer- en tuinplanten als zorgelijk. ”Er is lastig een verklaring voor te vinden, ook omdat de resultaten per land verschillen en groter lijken te worden.”

Eerder meldde SierteeltNet al dat de export van snijbloemen het dit jaar voorop loopt op volgend jaar, maar dat de export van planten achterblijft op 2014. De verschillen tussen de landen zijn groot. De grootste stijger in de top-10 afnemers blijft Engeland, gestuwd door de relatief hoge koers van het Britse pond, met ruim 16% tot € 715 miljoen. Het marktaandeel van het Verenigd Koninkrijk is hierdoor met 2 procentpunt gestegen in vergelijking met vorig jaar, tot ruim 16,5%.

Corn. Bak Bromelia Zaanstad
Corn. Bak Bromelia Zaanstad

Gedrukt door de blijvend lage koers van de roebel blijft de exportomzet op Rusland dalen, in september met 28% en op jaarbasis met 26% tot € 135 miljoen. ”In veel Oost-Europese landen is de afzet moeizamer, al is Polen inmiddels een hele stabiele bestemming geworden”, baseert Dekker zich op de toename van 14% tot € 140 miljoen. Naar grootafnemer Duitsland hebben Nederlandse exporteurs tot en met september in waarde ruim 4% minder verkocht op ruim € 1,2 miljard. Het marktaandeel van de oosterburen is daarmee ruim 2 procentpunten gezakt tot 29%. Lees verder…