Nestor Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur Pieter Buys, overleden

Afgelopen week overleed op 94-jarige leeftijd tuin- en landschapsarchitect Pieter Buys, door velen vanouds PAM genoemd. Onder vakgenoten gold hij als nestor. De terreinaanleg en binnentuinen van de Katholieke Universiteit Nijmegen, de herautentuin van de Efteling, de binnentuin van het ministerie van Financiën, de wijk Grondmolen in Papendrecht – het zijn maar een paar voorbeelden uit zijn productieve carrière. Bijna zeven decennia werkte Buys als ontwerper en zelfstandig gevestigd adviseur – ook na zijn pensionering gaf hij het ontwerpen niet op.

Pieter Buys drukte zijn stempel op de tuin- en landschapsarchitectuur in de periode waarin het vak zich ontwikkelde tot een volwassen en volwaardige discipline naast de architectuur en de stedenbouw.

In het werk van Pieter Buys zijn twee invloeden bepalend geweest: zijn verblijf in Denemarken van 1947 tot 1949 en zijn samenwerking met de Bossche School-architecten vanaf het eind van de jaren vijftig. In de honderden tuinen die hij maakte, heeft Buys de traditie van het tuin- en buitenplaatsontwerp levend gehouden en van nieuwe thema’s en vormentaal voorzien. (LEES MEER)

Uitgelichte afbeelding: Christiaan Krouwels Bron; blauwekamer.nl

Deel uw mening:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.