Nieuwsberichten over de tuinenwereld en van wereldtuinen
Coverfoto; Richard Murphy

Gemeente Gouda beste bermbeheerder 2020
De gemeente Gouda is uitgeroepen tot BovensteBesteBermbeheerder van 2020. De jury: “Op veengrond, dus extra moeilijk om resultaat te boeken. Maar het lukt wél en de aanhouder wint. Deze gemeente is een voorbeeld voor andere op rijke bodems!”

‘Winsum mooiste dorp van Nederland’
Het Groningse dorp Winsum is door de ANWB verkozen tot mooiste dorp van Nederland. “Een levendig dorp met de voorzieningen van een kleine stad, heerlijke straatjes om doorheen te dwalen, twee kerken, twee molens en dat schitterende Winsumerdiep, een blauwe ader door de bebouwing. Een prachtdorp”, aldus de jury.

Marieke Nolsen open voor het Dahlia-Spektakel samen met nog 3 tuinen
Het Dahlia-spektakel rond Amersfoort wordt gehouden op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 augustus 10.00-17.00 uur. De andere tuinen zijn:
De Boschhoeve in Wolfheze, De Sinthubertushof in Leusden
De Beukenhof in Barneveld.
Vrijdag 18 december 2020

Wageningen university & Research: Een schat aan verlaten gronden, zonde of een kans
Je kunt je bijna niet voorstellen dat in Nederland, toch de tweede in export van land- en tuinbouwproducten ter Wereld, er veel weides en akkerbouwgronden braak liggen. Voor een deel komt dit door de prijzen die agrariërs voor hun producten krijgen, de te hoge kosten voor nieuwe technologische toepassingen zijn dan vrijwel niet te betalen, er wordt dan niet geïnvesteerd. Geen bedrijfsopvolger is ook vaak een reden om te stoppen.
De transitie naar duurzame land- en tuinbouw vergt ook investeringen die niet op te brengen zijn. Het gevolg is dus dat veel agrarische grond braak komt te liggen. Grond die per vierkante meter veel kost want in een klein land met 17 miljoen inwoners is grond schaars en dus hoge prijzen. Dan komt de vraag of dit zonde is. Maar kan ook een kans zijn om onze biodiversiteit te vergroten.
Saskia Visser van Wageningen University & Research analyseerde samen met partners hoeveel grond er niet gebruikt wordt in de EU. Het gaat hier om een oppervlakte van niet gebruikte landbouwgrond van 1.737.200 km2. Dat is 5% van het totaal aan verlaten grond in de EU, dat is dus 41 keer Nederland.
Geen Lentetuin Breezand in 2021
De Lentetuin Breezand gaat niet door in het voorjaar van 2021. De huidige situatie rondom het coronavirus brengt dusdanige risico’s met zich mee, dat het bestuur heeft besloten de 41ste editie van de bolbloemenshow een jaar op te schuiven.
vrijwilligersklus bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed: digitalisering fotocollectie Marijke Heuff

Wie kent ze niet: de sfeervolle tuinfoto’s van Marijke Heuff? Haar dia’s geven een breed beeld van de Nederlandse tuincultuur: van geveltuin tot kasteeltuinen en tuinen van beroemde ontwerpers als Piet Oudolf en Henk Gerritsen. In de periode 1975-2005 heeft Marijke zo’n 700 tuinen gefotografeerd. Haar foto’s zijn gepubliceerd in honderden nationale en internationale boeken en tijdschriften.

De tuinfoto’s worden, in samenwerking met Marijke Heuff, gedigitaliseerd. Via de beeldbank van de RCE komen de foto’s beschikbaar voor een breed publiek.
De RCE zoekt daarom vrijwilligers met enige kennis van tuinarchitectuur die mee willen werken aan dit bijzondere project. Lees verder

Webinar: Droogte-tolerante bomen bij van den Berk
De zomer van 2020 is, net zoals de afgelopen twee jaren, zeer heet en droog. Tijdens dit webinar zal Brenda Swinkels ingaan op de waterhuishouding van bomen en eigenschappen die droogte-tolerantie bepalen. Vervolgens wordt er een droogte-tolerant assortiment besproken. Brenda zal informatie geven over de kenmerken en onze ervaringen met deze soorten.
TRANSLATION BUTTON CAN BE FOUND UNDER THIS POST
Nederlandse tuin wint juryprijs Festival des jardins – Chaumont 2020
De Nederlandse tuin van ontwerpbureau MAAKspace heeft in de zomer van 2020 een Coup de Coeur voor hun inzending op het FESTIVAL INTERNATIONAL DES JARDINS in Chaumont-sur-Loire gewonnen. De internationale vakjury van het jaarlijks terugkerende tuinfestival vond dat de tuin een zeer goede invulling van het thema ´Terug naar moeder aarde´.
Bayer verliest Roundup-zaak, maar betaalt fors minder schadevergoeding

De Duitse chemiereus Bayer heeft ook in hoger beroep de zaak verloren die was aangespannen door een voormalige Amerikaanse terreinbeheerder. Die zegt kanker te hebben gekregen na het werken met onkruidverdelger Roundup. Het bedrijf hoeft wel een veel lagere schadevergoeding te betalen: 17,9 miljoen euro in plaats van 68,6 miljoen euro. Bayer, dat na de overname van Monsanto Roundup in handen kreeg, trof vorige maand nog een miljardenschikking met tienduizenden Amerikanen die zeggen kanker te hebben gekregen door de onkruidverdelger.
bLOEMEN-, EN PLANTENVEILING ROYAL FloraHolland: 10 procent verlies

Royal FloraHolland ziet in de eerste helft van dit jaar een omzetdaling van 10 procent als gevolg van de coronacrisis. Dat maakt de veiling vandaag bekend. RFH noteert de laatste paar weken wel een sterk prijsherstel, hoewel het aanbod nog achterblijft.
Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en landgoederen en tuinenstruinen gaan samenwerken

Ineke Greve (1933-2020), tuinier van huys de dohm; ‘mijn wens is een inspiratie te zijn voor iedere tuinbezitter’

Ineke Greve, Grand Lady van de Nederlandse tuin is overleden op 2 juli jl.
Ineke Greve (1933-2020) Tuinieren tot in perfectie
Ineke Greve had altijd al een connectie met natuur en met tuinen. Op jonge leeftijd bezocht zij vaak met haar familie hun vakantiehuis in Zuid Engeland, hier raakte zij al onder indruk van de Cottage Gardens. Vanaf het moment dat zij in Limburg ging wonen kwam het zaadje wat op jonge leeftijd was gezaaid tot volle bloei. Haar 16 tuinen rondom Huys de Dohm hebben velen geraakt en geïnspireerd. In de Lage Landen maar ook internationaal kregen Ineke Greve en haar tuinen veel waardering. Ineke is artistiek tot in perfectie uitgediept. Haar motivatie verwoordt Ineke Greve aldus; mijn wens is een inspiratie te zijn voor iedere tuinbezitter. Elk facet van het tuinieren heb ik beleefd en hier vastgelegd.
Tuin van de toekomst: Het veranderende klimaat en onze tuinen
Korte periodes met heftige regenbuien en lange periodes met extreme hitte of vorst. Tuinieren met deze omstandigheden vraagt veel onderzoek en aanpassingsvermogen van ons allemaal.
We zullen ons bewust moeten zijn dat de nieuwe omstandigheden een grote impact heeft op planten, zoals het tijdstip waarop planten blad krijgen, de bloeitijd en op welk moment er geoogst kan worden. Dit heeft ook een grote impact op het dierenleven in onze tuinen.
Tipje van de sluier; Floriade 2022 preview

Twee jaar voordat Floriade Expo 2022 opengaat voor het publiek, biedt Floriade Preview al een vooruitblik. Tot en met 1 november kan iedereen met een ticket een kijkje nemen op het 60 hectare grote terrein waar Floriade Expo 2022 verrijst.
Bezoekers nemen vanaf de Esplanade in Almere Stad de boot over het Weerwater naar het terrein in aanbouw. Ze arriveren bij het Preview Centre, krijgen voorproefjes van paviljoens in de labs en verkennen met een treintje het terrein.
Antwerpen breekt uit: stenen eruit, groen erin

Ontharding betekent een onnodig verharde oppervlakte (zoals een stuk plein) vervangen door een oppervlak dat water doorlaat (zoals een plantvak voor een boom). Met Antwerpern breekt uit wordt invulling gegeven aan de visies van het Waterplan en het Groenplan van de stad.
Het initiatief omvat drie deelprojecten: de verdere uitrol van de tuinstraten, het project woonstraten en quick win onthardingen. De stad bekijkt samen met alle districten welke straten en pleinen in aanmerking komen voor deze deelprojecten.
Niet alleen de gemeente onderneemt actie, ook van bewoners wordt verwacht dat ze hun verantwoordelijkheid nemen.
Dak Hogeschool van Amsterdam wordt proeftuin

Dit najaar wordt in Amsterdam 10.000 m2 aan groen-blauwe daken gerealiseerd. Het dak van Hogeschool van Amsterdam is als eerste aan de beurt en fungeert als proeftuin.
Binnen het onderzoeksproject RESILIO is het slimme systeem met sensoren vernieuwend ten opzichte van andere projecten. Op basis van de weersvoorspelling zorgen de sensoren ervoor dat het dak water vasthoudt of juist loost.
Alle slimme daken worden in een netwerk verbonden, zodat een nieuw soort watermanagement op wijk- en gebouwniveau ontstaat. Het dak van het Benno Premselahuis werd onlangs als eerste geopend door wethouder Laurens Ivens.
Het dak is koel door de aanwezigheid van inheemse beplanting, bloemen en water.
GO WILD! Eigen flora eerst
Er is een groeiend enthousiasme onder tuinbezitters, hoveniers en groenbeheerders om groen zo veel mogelijk bij-, en vlindervriendelijk te laten zijn. Dat is op zich natuurlijk een goede ontwikkeling. Het is nu wel tijd om eens verder te kijken dan onze schoffel lang is! Veel van de zadenmengsels en kant-en-klare composities in potten, verkrijgbaar in de tuincentra, bevatten in (te) veel gevallen insecticiden en ongewenste (invasieve) exoten. Een regelrechte bedreiging voor onze eigen Nederlandse flora en dus ook voor de belangrijke insecten die wij niet kunnen missen o.a vanwege hun (broodnodige) eigenschap om gewassen te bestuiven.
