Over tuinenstruinen.org


“God never made an ugly landscape. All that the sun shines on is beautiful, so long as it is wild.
John Muir, Atlantic Monthly, January 1869.

WELKOM

tuinenstruinen.org is het adres op het internet waar planten, tuinen en tuinarchitectuur in de absolute hoofdrol zijn. Historische,  ecologische, botanische, helende, sociale en hedendaagse tuinen en parken van over de hele wereld zijn hier te vinden.

Bij TuinenStruinen mag een tuin weer een tuin zijn!

Hier geen buitenkeukens en loungesets  Bij TuinenStruinen bestaan tuinen voor het overgrote deel uit planten. 

Wegwijs bij tuinenstruinen.org

Regelmatig ziet u in teksten woorden in een andere kleur veranderen als u de tekst aanwijst, dit zijn links die u kunt aanklikken waardoor u meer informatie kunt vinden over het betreffende onderwerp of naar de evt. bron van het artikel. Links aan de pagina kunt u het menu vinden om snel naar een verzameling berichten te gaan. Ook kunt u hier  de mogelijkheid om vertaling in te schakelen vinden in maar liefst meer dan 150 talen. Onderaan staan links naar o.a de video-website FLORATUBE.ORG. Heel veel plezier bij TUINENSTRUINEN.ORG

De tuinen

Uiteraard zijn de tuinen het belangrijkste thema bij tuinenstruinen.org, ze komen dan ook ruimschoots aan bod, hetzij in de vorm van een stadstuin en anderzijds als landgoed en alles wat daartussen ligt. Tuinen en parken hebben naast hun schoonheid veel meer te bieden, denk hierbij aan tuinen of parken voor alzheimerpatiënten en andere speciaal ontworpen (helende) tuinen bij verschillende zorginstellingen.  Ecologie wordt een steeds belangrijker onderwerp. Tuinen worden duurzamer en vergroten de biodiversiteit.

De mensen

Geen tuinen zonder mensen, het zijn mensen die de tuinen bedenken, onderhouden, bezitten, verwaarlozen en betegelen. Een tuin komt bij ons mensen misschien wel het dichtste bij hoe wij denken dat het paradijs eruit zou zien, het is dan wel jammer dat veel mensen denken dat het paradijs eruit ziet als een parkeerplaats.

De mensen achter de tuin zijn bij tuinenstruinen.org; tuinontwerpers, tuin-, en landschapsarchitecten, hoveniers, tuinbezitters, tuinpublicisten etc. Momenteel schrijft de bekende tuinontwerper en bezitter van ‘De verborgen stadstuin’ Harry Pierik regelmatig een boeiende en leerzame column

Wies Voesten van ‘De Stekkentuin’ schrijft elke maand een column over haar grote passie voor planten.

Hier ziet u een overzicht van alle columns.

De planten

Een gouden regel bij tuinenstruinen.org is dat tuinen voor het overgrote deel bestaan uit planten, helaas is dat tegenwoordig bij veel tuinen niet het geval. Bij dit thema beschrijven wij veel planten en plantgroepen. Zijn er veel tips over welke planten u het beste kunt kiezen bij uw omstandigheden. Hierbij moet u denken aan bijvoorbeeld  berichten over grassen of rozen. Ook staan in dit thema de tuin-, en kamerplanten van de maand, geselecteerd door Bloemenbureau Holland.

GO WILD!

Dit is een serie berichten over de natuurtuin of de natuurrijke tuin, deze duurzame tuinen vergroten de biodiversiteit en winnen populariteit. Hoewel de tuinen de natuur benaderen zijn het uiteraard stukjes nagebootste natuur. In de praktijk zult u merken dat deze tuinstijl veel van uw kennis vraagt. GO WILD! is dan ook een gids voor het maken van een natuurtuin. In de vele berichten van dit thema geven wij dan ook veel handreikingen en tips die u goed kunt gebruiken om uw ontwerp om te zetten naar de werkelijkheid.

 Bij TuinenStruinen kunt u veel informatie vinden over de ecologische/naturalistische benadering voor nieuwe tuinen, maar ook wat u kunt doen bij een bestaande tuin. Ecologische tuinen zoals bijvoorbeeld: Regentuinen, muurtuinen, groendaken, daktuinen en verhoogde stormwater borders ze komen hier allemaal voorbij. 

Tuinbulletin

In het Tuinbulletin staan korte, vaak actuele, berichten met een ‘verder lezen’ link naar het oorspronkelijke bericht. In de nabije toekomst zullen de berichten nog talrijker en actueler zijn. De berichten hebben betrekking op milieu, tuinbouw, wetenschap, (open) tuinen, tuinmensen, tuinevenementen, tuinplanten etc. Voor tips kunt u de contactpagina of feedback gebruiken.

Het tuinbulletin wordt vanaf 1 juni 2019 verstuurd via e-mail.

U kunt zich hier aanmelden voor het vernieuwde TuinBulletin

Beeldmateriaal

TuinenStruinen maakt gebruik van foto’s bij de berichten. Deze foto’s zijn van diverse bronnen, welke altijd zijn vermeld. Daarnaast mogen wij gebruik maken van de foto’s van Gert Tabak, Hans Clauzing, Maaijke de Ridder en Sergey Karepanov. Tevens maken wij gebruik van diverse fotobanken. Lees hier meer over in de disclaimer.

 

TUINENSTRUINEN.ORG is een project van Michaël Bakker

Overig

(C) TUINENSTRUINEN.ORG 2012 – 2019