Over tuinenstruinen.org

WELKOM

tuinenstruinen.org is het adres op het internet waar planten, tuinen en tuinarchitectuur in de absolute hoofdrol zijn. Historische,  botanische, en hedendaagse tuinen en parken van over de hele wereld.

Bij TuinenStruinen mag een tuin weer een tuin zijn!

Hier geen buitenkeukens en loungesets  Bij TuinenStruinen bestaan tuinen voor het overgrote deel uit planten. 

Wegwijs bij tuinenstruinen.org

Regelmatig ziet u in teksten woorden in het blauw, dit zijn links die u kunt aanklikken waardoor u meer informatie kunt vinden over het betreffende onderwerp. Linksboven aan de pagina kunt u het menu vinden om snel naar een verzameling berichten te gaan. Rechtsboven kunt u de drie stippen aanklikken waardoor u meer informatie kunt vinden over de site. Maar ook staat hier de zoekfunctie en de mogelijkheid om vertaling in te schakelen in maar liefst meer dan 150 talen. Onderaan elke pagina staan links naar o.a de video-website FLORATUBE.ORG. Heel veel plezier bij TUINENSTRUINEN.ORG

De tuinen

Uiteraard zijn de tuinen het belangrijkste thema bij tuinenstruinen.org, ze komen dan ook ruimschoots aan bod, hetzij in de vorm van een stadstuin en anderzijds als landgoed en alles wat daartussen ligt. Tuinen en parken hebben naast hun schoonheid veel meer te bieden, denk hierbij aan tuinen of parken voor alzheimerpatiënten en andere speciaal ontworpen (helende) tuinen bij verschillende zorginstellingen.  Ecologie wordt een steeds belangrijker onderwerp. Tuinen worden duurzamer en vergroten de biodiversiteit.

De mensen

Geen tuinen zonder mensen, het zijn mensen die de tuinen bedenken, onderhouden en bezitten. Een tuin komt bij ons mensen misschien wel het dichtste bij hoe wij denken dat het paradijs eruit zou zien, het is dan wel jammer dat veel mensen denken dat het paradijs eruit ziet als een parkeerplaats. De mensen achter de tuin zijn bij tuinenstruinen.org; tuinontwerpers, tuin-, en landschapsarchitecten, hoveniers, tuinbezitters, tuinpublicisten etc. Momenteel schrijft de bekende tuinontwerper en bezitter van ‘De verborgen stadstuin’ Harry Pierik regelmatig een boeiende en leerzame column en start in het laatste kwartaal van 2018 Wies Voesten van De Stekkentuin een column waarin zij haar tuinervaringen met ons zal delen en ook komt zij met b(l)oeiende plantomschrijvingen. Iets om naar uit te kijken dus. Hier ziet u een overzicht van alle columns.

De planten

Een gouden regel bij tuinenstruinen.org is dat tuinen voor het overgrote deel bestaan uit planten, helaas is dat tegenwoordig bij veel tuinen niet het geval. Bij dit thema beschrijven wij veel planten en plantgroepen. Zijn er veel tips over welke planten u het beste kunt kiezen bij uw omstandigheden. Hierbij moet u denken aan bijvoorbeeld  berichten over grassen of rozen. Ook staan in dit thema de tuin-, en kamerplanten van de maand, geselecteerd door Bloemenbureau Holland.

GO WILD!

Dit is een serie berichten over de natuurtuin of de natuurrijke tuin, deze duurzame tuinen vergroten de biodiversiteit en winnen populariteit. Hoewel de tuinen de natuur benaderen zijn het uiteraard stukjes nagebootste natuur. In de praktijk zult u merken dat deze tuinstijl veel van uw kennis vraagt. GO WILD! is dan ook een gids voor het maken van een natuurtuin. In de vele berichten van dit thema geven wij dan ook veel handreikingen en tips die u goed kunt gebruiken om uw ontwerp om te zetten naar de werkelijkheid. Bij TuinenStruinen kunt u veel informatie vinden over de ecologische/naturalistische benadering voor nieuwe tuinen, maar ook wat u kunt doen bij een bestaande tuin. Ecologische tuinen zoals bijvoorbeeld: Regentuinen, muurtuinen, groendaken, daktuinen en verhoogde stormwater borders ze komen hier allemaal voorbij. 

Tuinbulletin

In het Tuinbulletin staan korte, vaak actuele, berichten met een ‘verder lezen’ link naar het oorspronkelijke bericht. In de nabije toekomst zullen de berichten nog talrijker en actueler zijn. De berichten hebben betrekking op milieu, tuinbouw, wetenschap, (open) tuinen, tuinmensen, tuinevenementen en tuinplanten. Voor tips kunt u de contactpagina of feedback gebruiken

Beeldmateriaal

TuinenStruinen maakt gebruik van foto’s bij de berichten. Deze foto’s zijn van diverse bronnen, welke altijd zijn vermeld. Daarnaast maken wij gebruik van foto’s van Gert Tabak, Hans Clauzing, Maaijke de Ridder en Sergey Karepanov.

GRDN HortiMedia

TUINENSTRUINEN.ORG maakt onderdeel uit van GRDN HortiMedia (een non-profit project van Michaël Bakker) andere onderdelen zijn:

Overig

cropped-tsgw-logo-14-09.png

 

(C) TUINENSTRUINEN.ORG 2012 – 2018