Cultuurpark Westergasfabriek Amsterdam

De Westergasfabriek in Amsterdam dateert uit 1883 en ligt langs de Haarlemmerstraat in de Spaarndammerbuurt. Al in de jaren negentig werden de eerste plannen gemaakt voor een park.

De gemeente Amsterdam heeft het terrein kandidaat gesteld voor de Floriade in 2002, maar werd niet verkozen. Hierna werden de plannen door Amsterdam  vereenvoudigd: de gebouwen zijn gerestaureerd en het terrein is gesaneerd. Gustafson Porter + Bowman ontwikkelde een plan voor de buitenruimte en samen met het oude Westerpark is uiteindelijk een groot, multifunctioneel stadspark ontstaan. In Cultuurpark Westergasfabriek vind je hippe cafés, eettentjes, galeries, een bioscoop en een diverse clubs.

De aanplant van het nieuwe park heeft twee jaar geduurd. Van 2003 tot en met 2005 leverde Van den Berk de totale beplanting waaronder veel bijzondere soorten zoals Nothofagus antartica, Cornus controversa ‘Variegata’, Acer griseum, Liriodendron tulipifera en Robinia pseudoacacia ‘Frisia’.

Enkele van de gebruikte bomen

1 – Cornus controversa ‘Variegata’ 2 – Liriodendron tulipifera 3 – Robinia pseudoacacia ‘Frisia’