Into the forest door Andrew van Egmond

Deze unieke woning is gelegen nabij een natuurgebied in het midden van Nederland. Het is een bosperceel met een behoorlijk hoogteverschil voor een vlak land als Nederland.

Het huis is gelegen in het hogere deel van het perceel en gaat op een bescheiden manier samen met de majestueuze bomen eromheen. De voortuin was al gerealiseerd en hoefde alleen gerenoveerd te worden. De nadruk lag op de achtertuin.

Als je het huis nadert en de voordeur binnengaat, word je naar het woongedeelte getrokken waar een fascinerend zicht op het stammenspel zich openbaart. Vanuit de woonkamer en de keuken loop je door de grote raampartijen zo het bos in. Het spel van verticale gebaren vormt de basis voor dit ontwerp. Het perspectief van de kijker wordt gestuurd naar een groep lange verticale lariksstammen.

Het hele perspectief wordt omlijst door het tuinontwerp dat als een levende compositie is, de natuur verandert door het jaar heen. Stel je voor dat de groep lariksen frisgroene bladeren heeft in de lente, rijpt naar een donkerdere, meer blauwgroene kleur in de zomer en geel kleurt in de herfst.

De terrassen en paden zijn op een ingetogen manier opgenomen. Je bent te gast in dit bos. Drijvende lopers versterken deze beleving. De lange diagonale lijnen zijn niet verbonden met de compositie van het gebouw maar leven hun eigen leven. Tijdens het lopen over de zwevende paden zorgt de ervaring van het lopen boven de natuurlijke ondergrond voor een subtiele verstilling. Het gevoel te gast te zijn in het landschap en deel uit te maken van dit landschap.

Naar de welkom-pagina