Vroegbloeiers uitgelicht – Boerenkrokus en Winterakoniet

Zo langzamerhand begint de natuur zich weer te tonen en vooral ook te bloeien. Tussen prachtige grootbloemige narcissen zien we ook de boerenkrokus weer. Deze krokus is vaak al aan het eind van de winter te zien. De krokus is goed te herkennen aan de frisblauwe kleur. De boerenkrokus is een soort uit de lissenfamilie.

Boerenkrokus

foto; Gert Tabak

De bloemen zijn omhoog en gesloten bij grijze dagen, eenmaal in de zon openen de bloemblaadjes zich in een stervorm. De boerenkrokus heeft een knol waar slechts één bloem uitkomt. We zien de krokus in de natuur, op de stoep en in tuinen.

Foto; 1 Gert Tabak – 2 wikipedia commons -3 flora van Nederland

De winterakoniet

Vooral in tuinen en parken, maar ook in het wild, zijn de vrolijke botergele bloemen van de winterakoniet (Eranthus hyemalis) alweer te zien. Het is een typische stinsenplant die zich goed weet te handhaven op schaduwrijke plekken waar ze ooit is aangeplant. Vooral op voedselrijke en kalkrijke grond heeft ze het naar haar zin. Bijvoorbeeld in Friesland, Groningen, West-Nederland en Zuid-Limburg. De bladeren staan als een krans rond de bloem. Als deze gesloten is, ziet hij eruit als een bolletje.

Foto’s; flora van Nederland

coverfoto; BNNVARA