Uliveto-tuin tussen de sequoiabossen in Californië U.S.A

Gelegen op de groene helling tussen de eiken savanne van de Santa Cara-vallei en de sequoiabossen van de Santa Cruz-bergen, nestelt deze moderne woning en bijgebouwen zich naadloos in dit drie hectare grote terrein.

Vanaf het begin was het ontwerp bedoeld om op te gaan in de natuurlijke omgeving en de vergezichten van de aangrenzende bergen te lenen.

Het geleende landschap;

Bij de grote landgoederen uit oude tijden zie je vaak de formele tuinen rond het kasteel of landhuis en kwamen de meer informele tuingedeeltes aan de buitenrand van het landgoed. Deze informele tuinen hebben vaak een natuurlijker karakter waardoor zij aansloten op het omliggende landschap. Het landgoed leek daardoor groter dan het in werkelijkheid was. Het landschap in een landschap dus. Ook in kleinere tuinen wordt dit wel toegepast. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van een naastgelegen tuin, park of ander omliggend landschap. Het kunnen ook bomen of andere beplanting zijn die in een bepaalde zichtlijn aanwezig zijn.

Gebouwd: 2018

Vanwege de natuurlijk glooiende topografie was een van de grootste uitdagingen van het project het binden van het natuurlijke terrein van het huis en de bijbehorende gebouwen.

Door middel van een nauwgezet begrip van de hellingen en topografie van het terrein, is een reeks zorgvuldig ontworpen trappen, terrassen en muren geïntegreerd om het noodzakelijke karakter van het terrein en bebouwing tot een geheel te smeden. En niet te vergeten de beplanting tot volle ontwikkeling te laten komen.

De bovenste binnenplaats van het achterste landschap is de thuisbasis van ruimtes die bedoeld zijn voor terugkerend gebruik – een vuurplaats en een spiegelachtig overloopzwembad op de voorgrond van de terraswijngaard en bepalen het centrale verzamelgebied van het pand.

Uitgelijnd om over te gaan in de rand van het overloopzwembad, is er een subtiele steunmuur een verandering in helling terwijl tegelijkertijd een verandering in landschapskarakters wordt afgebakend.

De weide die naadloos overgaat in de glooiende heuvels van de omgeving. Een afwateringswal geeft de mogelijkheid om een beplantingsplan te ontwikkelen dat gebruikmaakt van een breed scala van de mediterrane beplanting – van nat tot droog. Groenblijvende lage struiken en bloeiende vaste planten vormen de kern van het plantenpalet, terwijl andere de rest van het mediterrane palet vullen.

Waar de waterafvoer een groener, weelderiger landschap bevordert. Een kronkelend pad met verschillende uitzichtpunten is verweven in de afwisselend beplante weide en zorgt voor een unieke ervaring, ongeacht de tijd van het jaar. Een strook van inheemse vaste planten en groenblijvende struiken vormt een buffer rond het terrein en verbindt het omliggende natuurlijke landschap met de uitgebreid beplante Woodside Residence.

Naar de welkom-pagina