Nu is de tijd voor de kamerplanten gekomen

Veel van ons plantliefhebbers hebben alles, in ieder geval binnenshuis, momenteel nog in de kerstsfeer. Heel veel green-lovers maken in de komende weken, na de kerst, weer plannen voor een groene beleving binnenshuis. Kamerplanten zijn weer helemaal trendy.

Sommige mensen zien planten nog steeds als decoratie, met ongeveer dezelfde functie als een schilderij. Vaak gaat het dan ook mis met de planten door een gebrekkige verzorging, gebrek aan kennis, en passie.

Naast het kijken naar planten kan de verzorging ook voldoening geven. Mensen die wel planten willen maar vaak op reis zijn en niemand hebben om ze te verzorgen kunnen het beste hun keus doen in cactussen en vetplanten. Ook zijn er potten met waterreservoir, dan heeft u veel meer keus aan kamerplanten, ook planten op basis van hydrocultuur kunnen een uitkomst zijn.

Bij hydrocultuur staan de planten niet in potgrond maar in gebakken kleikorrels. Deze korrels nemen water op en geven het vertraagd weer af aan de plantwortels. Het watergeven beperkt zich tot 1x per 3 á 4 weken. Ook is het krijgen van ziektes kleiner dan bij potgrond.

Bij het aanschaffen van binnenplanten is het van belang dat u zich verdiept in de leefomgeving (habitat) van de plant. Als we bijvoorbeeld een varen willen kopen en deze voor het raam op het zuiden willen plaatsen dan maakt u het de varen vrij moeilijk in overleven. Als u bedenkt dat varens in de natuur een onderlaag vormen bij grote bomen, zodat ze zo min mogelijk direct zonlicht krijgen dan zult u ook begrijpen dat de vensterbank niet zo’n goede plek is.

Er zijn niet veel regels die algemeen zijn voor kamerplanten. Over het algemeen zou u wel kunnen zeggen dat planten met een bonte verkleuring in het blad (zoals; Ficus, klimop, siernetels) meer licht nodig hebben. En ook dat planten die gele verkleuring krijgen als ze afsterven te weinig water hebben gehad, een bruine verkleuring zegt vaak dat er juist teveel water is gegeven.

Probeer, net als bij tuinplanten, voor een mix van kleur, bladvorm en kleur bij het bloeien te zorgen.

Apart mooi

Begonia – Sansevieria – Lithops – Rhipsalis – Euphorbia obesa

Crassula – Ficus – Cymbidium – Soleirolia (slaapkamergeluk) – Mammillaria

Tijdelijke opleukers en geurfanaten

Hyacinthus (geur-kampioenen)

mooi wat planten doen – Bloemenbureau Holland

Naar de welkompagina