Struikheide, Dopheide, Schotse heide, de herwaardering van heide

De heidesoorten behoren met hun geringe hoogte, van 45 en 60 cm, tot de kleinste heesters. Een goede eigenschap zijn o.a hun bloeitijd en de hoeveelheid aan kleine bloemen. Een groot deel van de heidesoorten en cultivars fleuren onze wintertuin op, Sommige heidesoorten beginnen al in de herfst.

We hebben heide te lang genegeerd, Terwijl deze heestertjes zoveel hebben te bieden.

Aster – Erica – Gaultheria procumbens
Erica

Tapijt van Calluna vulgaris

Struikheide (Calluna vulgaris) is een Europese klassieker en komt van oorsprong voor in de kustgebieden van West-Europa, Groot Brittannië en Ierland. De plant groeit in mooie lange scheuten met dakpansgewijze blaadjes en kleine symmetrische bloemen. De paarse en roze bloemkleuren lijken iets verweerd en dat geeft de planten een stoer en natuurlijk karakter. In de volle grond vormen deze planten een winterhard tapijt met een kalme, authentieke uitstraling. In potten en bakken is struikheide een robuuste blikvanger.

Puur natuur

Struikheide (Calluna vulgaris) is wat hoger en minder compact dan andere heidesoorten en dat geeft de plant een sterke puur-natuur uitstraling. In de natuur zorgen de veelal paarse en roze bloemen voor prachtige gekleurde hellingen en velden, in de tuin heeft de plant hetzelfde effect maar is het mooie contrast met het groene of bonte blad veel beter te zien. 

Taking care

Struikheide staat graag op een lichte plek. Hoe meer licht, des te mooier het blad kleurt.
Struikheide is van nature een overlever die met vrij weinig verzorging toe kan. Je hoeft dus geen plantenvoeding te geven. In droge perioden wel water geven.

Erica x darleyensis ‘White Perfection’
Calluna – Senecio

Hommels en bijen

De bloei van struikheide start in september en duurt tot begin november. De bloemen bevatten volop nectar. Struikheide is dan ook een van de belangrijkste leveranciers van heidehoning. Hommels en bijen kunnen dus nog snel even hun honingvoorraad aanvullen voor de winter begint.

Honderden bloemetjes

Calluna vulgaris

Heide is winterhard en een echte evergreen. Calluna heeft lijnvormig blad in tegenoverstaande en overlappende paren. We komen kleuren als heldergroen tegen, tot vele schakeringen in grijs, geel, oranje en rood. Calluna vulgaris kan 60cm hoog worden. De meeste cultivars worden ongeveer 45cm.

Calluna – Senecio
Calluna

Erica arborea

De boomheide kan tot ongeveer 6m hoog worden.

Erica is ook winterhard maar kan schade ondervinden door hevige vorst en koude wind. Heeft smalle, naaldachtige, felgroene bladeren in kransen van 3 of 4.

Ga naar de Welkom-pagina

Bekijk een tuin-video op FloraTube

Recente berichten:

 • De Limburgse Alpen van Nico Tillie
  De rotstuin van Ber Slangen in Ambi, een buitenwijk van Maastricht, is al sinds 1974 een publiekstrekker voor mensen uit binnen- en buitenland. Niet zo verwonderlijk want wat die man in zijn achtertuin heeft aangelegd is eigenlijk met geen pen te beschrijven. Ik ga het uiteraard wel proberen, maar gelukkig heb ik ook veel foto’s […]
 • Troostrijke bloemen op de dag na Moederdag
  Bijzonder initiatief op Amsterdamse bloemenmarkt Maandag 15 mei, de dag na Moederdag organiseerde actrice Tjitske Reidinga een bijzonder initiatief met bloemen en kreeg daarbij de steun van Bloemenbureau Holland. Op de bloemenmarkt op het Amstelveld in Amsterdam vroeg zij aandacht voor al die mensen voor wie Moederdag een confronterende dag is. Voor moeders die een […]
 • “The Roof” vertegenwoordigt de kwaliteiten van de achterafstraatjes (Li ‘long) van Shanghai
  Het groenproject heet officieel The Roof. vertegenwoordigt de kwaliteiten van de achterafstraatjes (Li ‘long) van Shanghai en verweeft zorgvuldig de omringende cultuur in zijn kenmerkende ontwerp, waardoor een model ontstaat voor toekomstige stadsruimten waar mensen en de natuur gedijen in een bestemming om te zien en gezien te worden. Het idee om het DNA van […]
 • Recente video; Gardeners World 2023
  Link naar FLORATUBE.ORG Gardeners World 2023 Bezoek de welkom-pagina
 • Cultuurpark Westergasfabriek Amsterdam
  De Westergasfabriek in Amsterdam dateert uit 1883 en ligt langs de Haarlemmerstraat in de Spaarndammerbuurt. Al in de jaren negentig werden de eerste plannen gemaakt voor een park. De gemeente Amsterdam heeft het terrein kandidaat gesteld voor de Floriade in 2002, maar werd niet verkozen. Hierna werden de plannen door Amsterdam  vereenvoudigd: de gebouwen zijn gerestaureerd […]