Struikheide, Dopheide, Schotse heide, de herwaardering van heide

De heidesoorten behoren met hun geringe hoogte, van 45 en 60 cm, tot de kleinste heesters. Een goede eigenschap zijn o.a hun bloeitijd en de hoeveelheid aan kleine bloemen. Een groot deel van de heidesoorten en cultivars fleuren onze wintertuin op, Sommige heidesoorten beginnen al in de herfst.

We hebben heide te lang genegeerd, Terwijl deze heestertjes zoveel hebben te bieden.

Aster – Erica – Gaultheria procumbens
Erica

Tapijt van Calluna vulgaris

Struikheide (Calluna vulgaris) is een Europese klassieker en komt van oorsprong voor in de kustgebieden van West-Europa, Groot Brittannië en Ierland. De plant groeit in mooie lange scheuten met dakpansgewijze blaadjes en kleine symmetrische bloemen. De paarse en roze bloemkleuren lijken iets verweerd en dat geeft de planten een stoer en natuurlijk karakter. In de volle grond vormen deze planten een winterhard tapijt met een kalme, authentieke uitstraling. In potten en bakken is struikheide een robuuste blikvanger.

Puur natuur

Struikheide (Calluna vulgaris) is wat hoger en minder compact dan andere heidesoorten en dat geeft de plant een sterke puur-natuur uitstraling. In de natuur zorgen de veelal paarse en roze bloemen voor prachtige gekleurde hellingen en velden, in de tuin heeft de plant hetzelfde effect maar is het mooie contrast met het groene of bonte blad veel beter te zien. 

Taking care

Struikheide staat graag op een lichte plek. Hoe meer licht, des te mooier het blad kleurt.
Struikheide is van nature een overlever die met vrij weinig verzorging toe kan. Je hoeft dus geen plantenvoeding te geven. In droge perioden wel water geven.

Erica x darleyensis ‘White Perfection’
Calluna – Senecio

Hommels en bijen

De bloei van struikheide start in september en duurt tot begin november. De bloemen bevatten volop nectar. Struikheide is dan ook een van de belangrijkste leveranciers van heidehoning. Hommels en bijen kunnen dus nog snel even hun honingvoorraad aanvullen voor de winter begint.

Honderden bloemetjes

Calluna vulgaris

Heide is winterhard en een echte evergreen. Calluna heeft lijnvormig blad in tegenoverstaande en overlappende paren. We komen kleuren als heldergroen tegen, tot vele schakeringen in grijs, geel, oranje en rood. Calluna vulgaris kan 60cm hoog worden. De meeste cultivars worden ongeveer 45cm.

Calluna – Senecio
Calluna

Erica arborea

De boomheide kan tot ongeveer 6m hoog worden.

Erica is ook winterhard maar kan schade ondervinden door hevige vorst en koude wind. Heeft smalle, naaldachtige, felgroene bladeren in kransen van 3 of 4.

Ga naar de Welkom-pagina

Bekijk een tuin-video op FloraTube

Recente berichten:

 • Ton ter Linden en Gert Tabak bezoeken de oude Hortus Amsterdam
  Door Gert Tabak Samen met mijn partner tuinontwerper/kunstschilder Ton ter Linden, geboren en getogen Amsterdammer, bezochten we aan het begin van het jaar zijn geboortestad, om herinneringen op te halen aan de geliefde plekken uit zijn jeugd; en natuurlijk deden we ook de Hortus Botanicus even aan. We waren diep ontroerd door de heerlijke ‘oude’ […]
 • Uliveto-tuin tussen de sequoiabossen in Californië U.S.A
  Gelegen op de groene helling tussen de eiken savanne van de Santa Cara-vallei en de sequoiabossen van de Santa Cruz-bergen, nestelt deze moderne woning en bijgebouwen zich naadloos in dit drie hectare grote terrein. Vanaf het begin was het ontwerp bedoeld om op te gaan in de natuurlijke omgeving en de vergezichten van de aangrenzende […]
 • Nu is de tijd voor de kamerplanten gekomen
  Veel van ons plantliefhebbers hebben alles, in ieder geval binnenshuis, momenteel nog in de kerstsfeer. Heel veel green-lovers maken in de komende weken, na de kerst, weer plannen voor een groene beleving binnenshuis. Kamerplanten zijn weer helemaal trendy. Sommige mensen zien planten nog steeds als decoratie, met ongeveer dezelfde functie als een schilderij. Vaak gaat […]
 • Struikheide, Dopheide, Schotse heide, de herwaardering van heide
  De heidesoorten behoren met hun geringe hoogte, van 45 en 60 cm, tot de kleinste heesters. Een goede eigenschap zijn o.a hun bloeitijd en de hoeveelheid aan kleine bloemen. Een groot deel van de heidesoorten en cultivars fleuren onze wintertuin op, Sommige heidesoorten beginnen al in de herfst. We hebben heide te lang genegeerd, Terwijl […]
 • Forest garden in Mexico, Valle de Bravo
  Deze bostuin ligt op ongeveer 2 uur vanaf Mexico City in de streek Valle de Bravo. Deze regio staat bekend om het grote meer, het koele klimaat en de bossen waar de eik en de dennenbomen goed groeien. Van de jury Uit de juryverklaring: “Met zijn weelderige vegetatie benadert Forest Garden de locatie als een […]