Forest garden in Mexico, Valle de Bravo

Deze bostuin ligt op ongeveer 2 uur vanaf Mexico City in de streek Valle de Bravo. Deze regio staat bekend om het grote meer, het koele klimaat en de bossen waar de eik en de dennenbomen goed groeien.

Van de jury

Uit de juryverklaring: “Met zijn weelderige vegetatie benadert Forest Garden de locatie als een kruising tussen het ecosysteem van planten, dieren en mensen. Het is een delicate manier om open plekken in het bos aan te leggen om te profiteren van hulpbronnen (productieve tuinen, natuurlijke poelen, boomregeneratie) zonder deze te verstoren. Studio Ome gebruikte effectief alle topografische feiten, bestaande planten, zonlicht en andere natuurlijke krachten om een verscheidenheid aan programma’s, behoeften en vooral ervaringsrijkdom mogelijk te maken. Ze waarderen duidelijk willekeur en een meer ontspannen benadering van planten. De beslissing om de paden in de tuin te laten als informele verdichte aardepaden, getuigt van een bescheiden benadering van landschapsarchitectuur, die volgens de juryleden blijk gaf van een echt gevoelig begrip van het bieden van ‘net genoeg’ om aan de opdracht te voldoen. In wezen benadrukt het project hoe we ruimte kunnen laten voor de natuur, wat een belangrijke boodschap is voor de toekomst. Forest Garden biedt een heerlijk dichte atmosfeer en oneindige mogelijkheden voor verkenning en observatie.”

Observaties

De eerste observaties waren om te begrijpen hoe de hele site te bewonen en te spelen met de schaal die een glooiend bosgebied kan geven: een lange wandeling binnen het terrein kunnen maken, ver kunnen kijken maar ook de details kunnen observeren die een bos met zich meebrengt, in staat zijn om voedsel te verbouwen, een gevarieerde lusttuin en een waterreserve te hebben.

Andere vragen waren hoe het bestaande ecosysteem op een juiste manier kan worden getransformeerd voor een evenwichtig samenleven en hoe onze tussenkomst zou helpen om het bosgebied te regenereren en de eigenaren te helpen de omgeving waarin ze zullen leven te lezen.

Beplanting

Werken met vegetatie in de context van Mexico brengt uitdagingen met zich mee op het gebied van plantproductie en beschikbaarheid, maar ook erkenning. De verschillende plantmomenten in dit project werden beschouwd als kleine ecosystemen die inheemse soorten verlichten en worden aangevuld met medicinale of eetbare planten.

Zaden van lokale wilde bloemen werden geoogst om de site te regenereren nadat de bouw was voltooid en om deze praktijk te introduceren. Het resultaat stelt de bewoners en hun gasten in staat om sommige planten te identificeren en nodigt hen uit om nieuwsgierig te worden naar andere – dit hoopt bij te dragen aan de herwaardering van de regionale flora.

Rondom het huis

Rondom het huis werd een weelderig landschap geïntroduceerd om te contrasteren met het betonnen gebouw. Klimmers werden geplant om de kleine binnenplaatsen binnen te vallen en in de toekomst de fundering van het huis te verbergen. Onder het drijvende platform werden lichtvangende soorten gebruikt, zoals de Amerikaanse agave en venkel.

De buitenkeuken, in de schaduw van een vooraanstaande eik, is omgeven door soorten die kunnen worden gebruikt om te koken. In navolging van de architectuur werd de vegetatie gedefinieerd op basis van blootstelling die varieert van veel zonlicht tot donkere ruimtes. De daken kregen ook een weelderige begroeiing waardoor er meer ruimte was voor wilde dieren en bloemen om te leven.

Het boslandschap

Op een grotere schaal in ruimte en tijd werden 60 jonge eiken uitgespreid in lage en open bosgebieden om de terugkeer van deze inheemse boom te bevorderen. Aangezien de bestaande pijnbomen afnemen, was dit een mooie kans om de overgang naar een loofbos te versnellen.

Landschapsarchitectuur: Estudio Ome – Rozana Montiel Estudio de Arquitectura + Claudia Rodríguez

Naar de Welkom-pagina