Groentrends van trendy tuinplanten 2023

Al enkele jaren doet Bloemenbureau Holland de promotie van de Nederlandse sierteeltproducten dit project doen zij in een gezamenlijk proces met Tuinbranche Nederland, Ibulb, inretail en Bureau Nijman + Van Haaster. De nieuwe trends zijn gebaseerd op de tijdgeest.

De samenleving is uit balans door de vele kopzorgen rondom de energieprijzen, oorlog, klimaattransitie, woningnood. Polarisatie en vervreemding zorgen ervoor dat mensen zich willen terugtrekken, in ‘echte’ en digitale miniwerelden. Hoe zorgt de politiek voor nieuw beleid in deze sterk verdeelde samenleving? En hoe weet je dat deze nieuwe plannen in goede aarde vallen?

Zoals ook bij de vorige trends, zijn deze verdeeld over vier groenbranchetrends:

  1. Ode to Nature
  2. Vintage Folklore
  3. Layered Spaces
  4. Collecting Memories

Tuinplanten 2023

Trendy tuinplanten van 2023

Elk jaar en elk seizoen zijn het een aantal planten waar de focus op komt te liggen. HYDRANGEA, deze heester met zijn grote en opvallende bloemschermen hoort thuis in de boerentuin. De heester is betaalbaar en daarom zien wij ze in veel tuinen. De hortensia stelt weinig eisen aan zijn standplaats, het is wel belangrijk dat de aarde vochtig is vooral als hij in de zon komt te staan. DAHLIA is in 2000 rassen verkrijgbaar. De knollen zijn niet winterhard. Dahlia’s zijn er in veel verschillende bloemvormen, van klein tot groot en enkel en gevulde bloemen. Dahlia is ook als snijbloem zeer populair. Lees meer. ROSA is al eeuwenlang populair zowel als snijbloem maar ook als tuinplant. Vaak zien we de roos in borders op kleur. Naast allerlei soorten zijn er veel in groepen onder te verdelen zoals; klimrozen, heesterrozen, trosrozen, miniatuurrozen etc. etc. Van oorsprong bloeien zij eenmaal per jaar, toch zijn er steeds meer rozensoorten die een herhaalde bloei hebben. SCABIOSA atropurpurea is een eenjarig gekweekte tuinplant met donkere bloemblaadjes. In mengsels zie je ook wel andere kleuren en soorten die als vaste plant zijn gekweekt. AMMI MAJUS met zijn witte kantachtige schermbloemen heeft het uiterlijk van een echte ‘wilde bloem‘.

Trends zijn een moeizaam begrip in de sierteelt. Simpelweg omdat een kweker soms 10 jaar of meer nodig heeft voordat het gewenste, in de ogen van de kweker, eindresultaat het licht ziet.

De wijze waarop een tuin er uit ziet is geen trend maar meer een stijl. Zo is de tuin die nagebootste natuur laat zien, een tuinstijl, en geen trend. Trend is meer iets van kortere en vluchtige aard.

Bij een trend worden het planten uit het huidige aanbod en een enkele primeur.

Door een mix van planten te laten zien in potten en schalen kunt u zich laten inspireren voor op uw balkon, terras of dakterras.

Kruiden, lekker vers van eigen oogst. Verse tuinkruiden smaken beter en zijn makkelijk te kweken, kopen, onderhouden en te oogsten en koken. Zo’n beetje elke supermarkt heeft tuinkruiden als plantjes te koop. Let wel op dat ze biologisch zijn gekweekt.

Door een groter aanbod en het milde winterweer zijn Eucalyptus (gomboom) beter bestand om hier te overwinteren. De bomen komen oorspronkelijk uit Australië en worden daar veel groter dan hier. De bomen hebben een mooie bast en aromatisch grijsgroen blad.

mooiwatplantendoen.nl

Ga naar de Welkom-pagina