Bloembollen waar je blij van wordt!

Het kan nog zo’n mooie vlinderstruik zijn en voorzien van een etiket waarin verschillende tuinplanten worden aangeprezen als bij- en vlindervriendelijk, als de kweker chemische middelen en kunstmest (NPK) heeft gebruikt zijn ze echter niet zo vriendelijk.

Echte bij- en vlindervriendelijke tuinplanten, heesters en bloembollen zijn door de kweker zonder kunstmatige chemische bestrijding en bemesting gekweekt. Organische plantaardige middelen kwamen daarvoor in de plaats en dus aan te bevelen als u de biodiversiteit in de tuin als een belangrijk aspect ziet.

In dit artikel besteden we aandacht aan biologische bloembollen.

Biologische bloembollen zijn gegarandeerd vrij van chemische middelen. Dat betekent dat ze gezond zijn voor insecten die de bloemen als voedsel gebruiken. De teelt is 100% natuurlijk: in een gezonde bodem, met respect voor mens, plant, dier en milieu. 

De voordelen van biologische bloembollen zullen u als eerlijke tuinier blij maken. Zo worden er natuurlijk geen chemische bestrijding en kunstmest gebruikt. Er wordt zuinig omgegaan met schaarse grondstoffen als energie en mineralen. Ook komen er geen ongewenste stoffen in het milieu. Veel aandacht voor de teelt met regelmatige en nauwkeurige plantcontroles. De bloembollen  groeien gezonder en natuurlijker.

De vlinderstichting werkt voor de verkoop van biologische bloembollen samen met Huiberts bloembollen.

Huiberts teelt al jaren bloembollen. Met de jaren werd steeds duidelijker dat niet alle ziektes en plagen met chemische middelen bestreden konnen worden. En daarom vond Huiberts het tijd voor een andere kijk op de bollenteelt. “We zijn ervan overtuigd dat er een betere weg is naar gezonde kwaliteitsproducten. Met de natuur samenwerken in plaats van de natuur bestrijden. Daarom stapten wij over naar de biologische teelt.” 

Inmiddels hoort Huiberts tot een van de weinige volledig biologische bollentelers in Nederland. En dat werd beloond: in 2015 won Huiberts de Gouden Roerdomp. Deze prijs wordt uitgereikt door de Provincie Noord Holland en gaat naar het meest innovatieve bedrijf dat werkt aan biodiversiteit.

Hoe kan ik weten welke bollen biologisch zijn gekweekt? Alle biologische bloembollen van Huiberts zijn Skal-gecertificeerd. Een biologische bloembol mag deze naam alleen dragen als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. 

Voor een gezond bodemleven is het belangrijk dat er planten groeien. De kweker zaait het land na de oogst van de bollen daarom in met een mengsel van verschillende planten. Deze planten geven via hun wortels stoffen aan de bodem af. Deze stoffen dienen als voedsel voor het microleven in de grond, en zo ontstaat een samenwerking tussen goede schimmels en planten. 

Tijdens de gehele winterperiode geeft de groenbemester voedende en beschermende stoffen af aan de hele wortelzone, en deze geeft ze weer door aan de bloembollen. Zo hebben de bollen een goede start voor het komende groeiseizoen.

bron; Vlinderstichting / Vivara / huibertsbloembollen

Meest recente tuinvideo op FloraTube. Ga naar: Spring gardening with Carol Klein

Ga naar de WELKOM-PAGINA