Garden Royalty Jimi Blake en zijn Hunting Brook Gardens

Hunting Brook gardens van biologisch tuinier Jimi Blake is een bekende tuin in Ierland. Ook Jimi Blake is behoorlijk bekend, ook buiten Ierland. Dat tuinieren in het bloed zit blijkt wel omdat Jimi’s (June Blake) zus ook een bekende tuinierster is en een bekende tuin heeft.

Jimi Blake begon in de jaren negentig als tuinbaas in de historische Airfield Gardens in Dundrum, nabij Dublin. heeft Jimi Blake gekscherend de naam van Garden Royalty gekregen. Niet echt vreemd als je bedenkt dat hij nu al ruim 26 jaar op een baanbrekende wijze aan het tuinieren is, zijn ‘Hunting Brooks Garden’ is dan ook altijd On the Move. Steeds probeert hij nieuwe vaste planten uit, die door hem 2 jaar de tijd krijgen om zich te bewijzen. De meeste vaste planten bloeien pas in het tweede jaar uitbundiger.

Lees verder

Airfield Estate

Over Dahlia’s

Dahlia is een van de bekendste knolgewassen. De bloemen waren erg in trek bij de bloemisten, maar raakten een beetje uit de mode. Nu zijn ze weer helemaal terug en behoorlijk populair geworden.

Deze populariteit, ook voor de border, is voor een groot deel te danken aan het kweken (veredelen) van nieuwe mooie soorten. Bij veel nieuwe soorten is het donkere blad doorslaggevend.

Het aanbod in Dahlia’s is wat je noemt enorm met zo’n 2000 nieuwe rassen.

De knollen van de Dahlia zijn niet winterhard en moeten dus vorstvrij overwinteren. Hier gebruikt een ervaren tuinier een platte houten kist voor, welke opgevuld wordt met droge turfmolm.

U kunt net als bij veel andere bollen en knollen de Dahliaknollen voortrekken. Dit doet u door de knol vanaf april in vochtige turfmolm te leggen. Dit alles bij een temperatuur van 15-20 graden. Zodra er kleine scheutjes verschijnen moet u hun oppotten in potgrond. Vrijwel gelijk kunt u ze gaan afharden en vanaf half mei kunt gaan planten in de tuin.

Om het aanbod overzichtelijkheid te houden zijn er groepen gemaakt:

 • hybriden
 • Cactus en semi-cactus
 • anemoonbloemige
 • mignon
 • halskraag
 • decoratief
 • pompon
 • pioenbloemige
 • orchidee
 • top-mix
 • fairy-dwarf
 • dahlinova
 • deca-split

De open soorten zijn het meest geschikt als u vliegende insecten, zoals bijen en vlinders, wilt aantrekken.

Jimi Blake is één van de bekendste plantenkenners van Ierland en dat is aan zijn eigen tuin goed te zien. Jimi verzamelt  planten van over de hele wereld die in zijn tuin ‘Lamb Hill’ in Blessington zijn te bewonderen.

Planten uit alle werelddelen zijn vertegenwoordigd, zo kan je hier o.a. een woestijnlandschap en een Tropische tuin vinden. Gedurende de zomer is de tuin open voor publiek, check hiervoor hun website. LEES VERDER

Veel mensen, al of niet tuiniers, bezoeken met enige regelmaat bezoektuinen, deels is dit een recreatieve gebeurtenis, maar kan ook zijn om inspiratie op te doen. Vaak laten we ons hierbij niet al te veel beïnvloeden door de tuinstijl van de te bezoeken tuinen. Namelijk open staan voor nieuwe paden in te slaan hoort toch wel een beetje bij het opdoen van inspiratie. En zo nu en dan wordt u gegrepen door een tuin, die u maar niet loslaat. Dit is precies wat de Ierse tuinier June Blake vaak te horen krijgt van haar bezoekers. Haar tuin ligt nabij Tinode in het westen van Wicklow, Ierland. LEES VERDER

RICHARD MURPHY PHOTOGRAPHY