Park Sloterdijk maakt velen blij en rijk

Aan de westkant van Amsterdam ligt station Sloterdijk, naar het dorpje waar nu alleen wat resten van over zijn. Station Sloterdijk is een belangrijk en druk knooppunt van trein, tram, bus en taxi.

Het was op deze locatie een plek van leegstaande kantoren, zoals er tegenwoordig veel van zijn. Nu is er een radicale verandering waarbij hotels, restaurants en evenementlocaties rondom het station zijn gekomen. Het Orlyplein aan de voorzijde kreeg een transformatie van een beton en cement parkeerterrein tot een groene en duurzame openbare ruimte.

Project locatie; Amsterdam West Sloterdijk

Gebouwd in 2014

De strategie achter het groene ontwerp is gekozen om het aangenamer te maken voor passanten, bezoekers, reizigers en bewoners. Er is dus eerst geïnvesteerd in het groene hart. Het park maakt verbinding met natuurring Brettenpark wat een geheel eigen natuurlijke beplanting en sfeer heeft.

Het beplantingsplan heeft zijn oorsprong in inheemse flora (en fauna) van de Brettenzone. De inheemse planten en kleine bomen zijn niet alleen uitgekozen voor hun schoonheid maar meer om mens en dier aan te trekken.

Het beplantingsplan is een vertaling met een wilde bloemenweide met meerstammige kleine bomen, botanische rozen, grassen, vaste (kruidachtige) planten en bloembollen.

Een dikke 60% van de vaste planten bestaat uit grassen. De borders zijn er om het hele jaar attractief te zijn, een plaatje wat begint als de eerste bloembollen (van 30.000 st.) gaan bloeien.

De bollen worden opgevolgd door de uitbundige bloei van de vaste (a la Piet Oudolf) planten. In de herfst en winter zijn het de grassen. Op het plein (daktuin) liggen panels die o.a regen opvangen om op het juiste moment af te geven. De planten en bomen kunnen door deze panelen groeien in een substraat van maar 30cm.

City of Amsterdam Department of Environmental Planning and Sustainability.

RECENTE BERICHTEN;

Kerstarrangementen inspiratie 2022

Het is een traditie om naast de buitenboel het huis van binnen te versieren. Een mooie kerstboom, poinsettia en verse bloemen mogen daarbij niet ontbreken. Jaren geleden werd er nog gewacht met kerstversieringen tot de Sint was vertrokken terug naar Spanje. Tegenwoordig is de kerstman er vaak al vroeg. Cijfers & trends In 2021 vierde […]

Mien Ruys, de geschiedenis van vaste planten

Foto; Park Sorghvliet denhaag.com Als u in het voorjaar langs tuinen loopt ziet u daar de groene punten uit de zwarte grond te voorschijn komen. Het duurt vervolgens slechts een paar dagen voor de sprietjes uitgroeien tot frisgroene bladeren in een grote hoedanigheid aan vorm en kleur. Weldra komen ook de stengels en bloemen tevoorschijn. […]

Bloembollen waar je blij van wordt!

Het kan nog zo’n mooie vlinderstruik zijn en voorzien van een etiket waarin verschillende tuinplanten worden aangeprezen als bij- en vlindervriendelijk, als de kweker chemische middelen en kunstmest (NPK) heeft gebruikt zijn ze echter niet zo vriendelijk. Echte bij- en vlindervriendelijke tuinplanten, heesters en bloembollen zijn door de kweker zonder kunstmatige chemische bestrijding en bemesting […]

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.

Deel uw mening:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.