Aan de westkant van Amsterdam ligt station Sloterdijk, naar het dorpje waar nu alleen wat resten van over zijn. Station Sloterdijk is een belangrijk en druk knooppunt van trein, tram, bus en taxi.
Het was op deze locatie een plek van leegstaande kantoren, zoals er tegenwoordig veel van zijn. Nu is er een radicale verandering waarbij hotels, restaurants en evenementlocaties rondom het station zijn gekomen. Het Orlyplein aan de voorzijde kreeg een transformatie van een beton en cement parkeerterrein tot een groene en duurzame openbare ruimte.


Project locatie; Amsterdam West Sloterdijk
Gebouwd in 2014
Landschapsarchitectuur; City of Amsterdam Department of Environmental Planning and Sustainability. Maakt deel uit van; Business Park Westpoort
De strategie achter het groene ontwerp is gekozen om het aangenamer te maken voor passanten, bezoekers, reizigers en bewoners. Er is dus eerst geïnvesteerd in het groene hart. Het park maakt verbinding met natuurring Brettenpark wat een geheel eigen natuurlijke beplanting en sfeer heeft.


Het beplantingsplan heeft zijn oorsprong in inheemse flora (en fauna) van de Brettenzone. De inheemse planten en kleine bomen zijn niet alleen uitgekozen voor hun schoonheid maar meer om mens en dier aan te trekken.

Het beplantingsplan is een vertaling met een wilde bloemenweide met meerstammige kleine bomen, botanische rozen, grassen, vaste (kruidachtige) planten en bloembollen.
Een dikke 60% van de vaste planten bestaat uit grassen. De borders zijn er om het hele jaar attractief te zijn, een plaatje wat begint als de eerste bloembollen (van 30.000 st.) gaan bloeien.

De bollen worden opgevolgd door de uitbundige bloei van de vaste (a la Piet Oudolf) planten. In de herfst en winter zijn het de grassen. Op het plein (daktuin) liggen panels die o.a regen opvangen om op het juiste moment af te geven. De planten en bomen kunnen door deze panelen groeien in een substraat van maar 30cm.




City of Amsterdam Department of Environmental Planning and Sustainability.