De herfst er bij, iedereen blij!

Voor veel tuiniers was het einde van de zomer, het einde van het tuinieren voor dat jaar. De tuin werd dan netjes gemaakt. Dus er werd geharkt en blad werd afgevoerd, met als gevolg een te kort tuinseizoen en geen voedsel en beschutte plekken voor het wildleven in de tuin.

Tegenwoordig is herfst ook een tuinseizoen met prachtige planten en heesters in de mooiste kleuren. Ook blad krijgt steeds meer de waardering die het verdient. Hieronder kunt u daar inspiratie over opdoen.

 • Acer
 • Pelargonium

Herfst! Kijk eens wat vaker omhoog. De herfst krijgt steeds meer de waardering die het verdient. De herfstkleuren worden steeds vaker gezien als een toegevoegde waarde. Dat is maar goed ook, want een wandeling door het park, ook al is de temperatuur laag, de herfstkleuren van vooral bomen geven een warme beleving. Kijk dus wat vaker omhoog, bomen in het publieke domein worden vaak als vanzelfsprekend genomen, en dat is zeker niet het geval. Ook is het onderhoud van bomen bij veel gemeentes beneden peil. Bekijk een lang artikel

Pinus

 • Heuchera
 • Aruncus
 • Bergenia
 • Imperata
 • Pinus
 • Polystichum
 • Carex
 • Miscanthus
 • Dryopteris
 • Polystichum
 • Pennisetum
 • Cotinus
 • Physocarpus
 • Hydrangea
 • Viburnum
 • Verbena
 • Calluna
 • Senecio
 • Pinus

Coniferen, Elk seizoen mooi! Sparren en Dennen worden in steeds mindere mate gebruikt in tuinontwerpen, ze worden saai, niet boeiend en zelfs naargeestig genoemd. In veel tuinboeken over de moderne tuin of de natuurlijke tuin worden ze niet eens vermeld of worden ze kortweg afgeraden simpelweg omdat ze niet de wisseling van de seizoenen zouden laten zien. lees meer

Foto’s o.a: mooiwatplantendoen.nl