GO WILD! Joe Swift ontwerpt en maakt een bijentuin

De maand mei is de laatste ruim honderd jaar de maand waarin De Royal Horticulture Society groots uitpakt. Ontwerpers laten hun tuinontwerpen zien. Verder zijn er thematuinen van topdesigners zoals er dit jaar is van Joe Swift. Kwekers laten hun product zien, zowel bestaand als, nieuwe soorten.

In de maand mei de RHS en BBC vormen een team met een gezamenlijk doel. Het middelpunt van de door tuinontwerper Joe Swift (mede-presentator div. tuinshows en Gardeners’ World) ontworpen tuin vormt het silhouet van een bijenvleugel.

In de lucht boven de tuin komt een brommend geluid. Het plantenassortiment is geheel samengesteld om het leven van de bij te verbeteren. Maar de planten hebben ook andere bestuiver die zij aantrekken.

De tuin was ruim 2 jaar in ontwikkeling en krijgt een tweede leven op een school.

Dieren en insecten zowel gravend als vliegend zijn een grote aanwinst voor iedere tuin. Iedere tuin hoort ook voor bovengenoemde reden een minimale steen oppervlakte te hebben, zoals van het terras en achterdeur naar de schuur en poort.

Kinderen, worden dan geconfronteerd met allerlei kruipers en laagvliegers. Dit is vaak hun eerste ontmoeting met natuur. En u heeft als ouder/opvoeder geen excuus meer, om meer beton te gebruiken dan nodig.

BEPLANTINGSLIJST

tuinplanten en bollen

 Alchemilla mollis  Allium ‘Mount Everest’  Allium purpureum  Amsonia tabernaemontana ‘Blue Ice’  Anchusa azurea ‘Dropmore’  Angelica archangelica  Astrantia major ‘Abbey Road’  Astrantia major ‘Claret’  Baptisia ‘Cherries Jubilee’  Camassia leichtlinii ‘Alba’  Camassia quamash  Cenopholium denudatum  Cirsium rivulare ‘Trevor’s Blue Wonder’  Coreopsis moonbeam sub. ‘Baptisia Vanilla Cream’  Dianthus cruentus  Digitalis purpurea ‘Alba’  Erigeron karvinskianus  Erysium ‘Bowles Mauve’  Euphorbia amygdaloides var. robbiae  Euphorbia mellifera  Foeniculum vulgare  Geranium phaeum ‘Raven’  Geranium ‘Rozanne’  Geum ‘Totally Tangerine’  Gillenia trifolata  Hesperis matronalis  Hesperis matronalis alba  Iris ‘Sultan’s Palace’ sub. ‘Action Front’  Iris ‘Harvest Moon’ sub. ‘Carnival Time’  Iris ‘Tropic Night’ (Sib)  Knautia macedonica  Leucanthemum  Libertia grandiflora  Lupinus ‘Towering Inferno’  Lychnis coronaria  Nectaroscordum siculum  Nepeta ‘Six Hills Giant’  Nepeta ‘Walker’s Low’  Origanum herrenhausen  Ridolfia segetum  Salvia nemorosa ‘Caradonna’ Seslaria autumnalis  Silene latifolia  Thymus serpyllum  Valeriana officinalis  Verbascum ‘Petra’

varens en bodembedekkers

 Dryopteris filix-mas  Luzula nivea  Polystichum setiferum

bomen

 Crataegus x lavallei ‘Carrierei’  Tilia Cordata ‘Greenspire’

heesters

 Viburnum lantana  Euonymus alatus  Viburnum opulus ‘Roseum’

DE BASIS.

  • Een natuurlijk (uitziende) vijver met een aflopende oever.
  • Struiken en bomen als voedselbron
  • Klimplanten, liefst met doorns om bijv. katten op afstand te houden.
  • Een beplanting van inheemse en gevarieerde planten.
  • Een eigen composthoop
  • Een plantaardige haag, als broedplaats of voedselbron.
  • Takkenril en bladhoopjes