HERINNERINGSBOMEN voor elke gelegenheid en elke tuin

Er is altijd wel een gelegenheid waarbij het aanplanten van een boom een houvast kan zijn en/of een emotionele betekenis kan hebben. Hierbij moet u denken aan gelegenheden zoals; Geboorte, overlijden, huwelijk of een jubileum. Soms wordt ook voor een boom gekozen vanwege de symboliek. Met zijn groei, de invloeden waar de boom aan bloot staat en de leefruimte die deze tegelijkertijd biedt aan vogels, insecten en andere organismen weerspiegelt een boom het leven.

Sequoia sempervirens ‘Winter Blue’ Snel groeiende conifeer met een smal piramidale kroon tot circa 30 m, onder gunstige omstandigheden zelfs hoger. De opvallende, oranjebruine bast is zacht vezelig en schilfert in lange stroken af. De horizontaal afstaande takken staan in kransen. De naalden staan spiraalvormig langs de twijgen gerangschikt en zijn aan de basis tegen de twijg gedrukt. GROTE TUIN

Vaak zien we nog, in oude stadskernen, bijvoorbeeld een grote eikenboom die daar jaren geleden is geplant ter herinnering aan koninklijke aangelegenheden. Dit kan zijn de geboorte of kroning van Wilhelmina, Juliana of Beatrix etc.

Bomen hebben per soort allemaal een eigen karakter. De ene boom is robuust terwijl een andere boom fijnbladig en bijna transparant is. Bladkleuren kunnen ook een criterium zijn waaruit gekozen kan worden, zo zijn er verschillen van geel, donkergroen tot purperrood en er zijn soorten met uitbundige herfstkleuren. Voor liefhebbers van bloemen zijn er uitbundige bloeiers maar ook soorten met een meer ingetogen, verfijnde bloeiwijze.

Acer palmatum ‘Bloodgood’ Acer palmatum ‘Bloodgood’ is een schitterende grote struik die uitgroeit tot een kleine boom en in uitzonderlijke gevallen meer dan 10 m hoog kan worden. ‘Bloodgood’ ontstond als zaailing van ‘Atropurpureum’, maar verschilt hier duidelijk van. Zo is de kroon beduidend smaller en zijn de bladeren gedurende de hele zomer zwartrood, in de herfst verkleurend naar prachtig dieprood. KLEINE TUIN.

Er zijn zelfs ook al in Nederland herdenkingsbossen, vaak zijn deze in eigendom van Staatsbosbeheer. In een dergelijk bos kunt u dan een boom planten en de as vermengen met de grond waar het plantgat komt. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit in uw eigen tuin toe te passen. Het beste kunt u dan de as verstrooien boven op de kluit dan toedekken met aarde. Bij regen spoelt de as dan eerder de kluit in dan als u de as in het plantgat doet. Gebruik hiervoor niet de hele asbus maar slechts een gedeelte, dit vanwege de gezondheid van de boom

Voor elk formaat tuin zijn er wel bomen geschikt. Bomen van de eerste grootte worden vaak hoger dan 12 meter, hier is dan ook een grote tuin voor nodig. Bomen van de 2de grootte worden uiteindelijk tussen de 6 en 12 meter hoog. Veel soorten zijn ook als meerstammige boom of als struikvorm verkrijgbaar. Ook voor kleine tuinen of plantsoenen is een geschikte herinneringsboom te vinden. De voorbeelden van deze bomen of heesters voor kleine tuinen nemen weinig ruimte in uw tuin in.

Fagus sylvatica ‘Black Swan’ Fagus sylvatica ‘Black Swan’ is een relatief klein blijvende Nederlandse selectie. Vormt een smal opgaande treurboom met een doorgaande kop en sterk neerhangende takken. Kan een uiteindelijke hoogte van circa 15m en een breedte van 3 – 4 m bereiken. De ovale tot eivormige bladeren zijn donker roodbruin en 4 – 9 cm groot. GROTE TUIN

Bomen voor grote tuinen

 • Tilia cordata ‘Savaria’
 • Deze linde heeft hartvormig blad en zit vol met leven. Bijen en andere bestuivers zijn dol op Tilia. Een lindeboom is bij uitstek geschikt om bij geboorte te planten.
 • Quercus coccinea ‘Splendens’
 • Een minder bekende robuuste eik met een schitterende oranjerode herfstkleur. Een mooie gedenkboom die eeuwenoud kan worden.
 • Quercus hispanica ‘Fulhamensis’
 • Een groenblijvende eik die ook goed geschikt is voor de West-Europese klimaat. Een steady evergreen met fraai gezaagd blad.
 • Fagus sylvatica ‘Black Swan’
 • Een rode treurbeuk vraag heel veel ruimte, maar is een sieraad in iedere grote tuin of park. Een plek voor bezinning.
 • Fagus sylvatica ‘Asplenifolia’
 • De varenbeuk is een exclusieve beukensoort met diep ingesneden, elegant blad. Standvastig en toch verfijnd.
 • Sequoiadendron giganteum
 • De mammoetboom is een monumentale evergreen, één van ’s werelds grootste boomsoorten die in Europa wel 40 meter hoog kan worden.
 • Sequoia sempervirens ‘Winter Blue’
 • Nog een gigant! Deze groenblijvende naaldboom is eigenlijk groenblauw van kleur. In de winter wordt de kleur intenser en meer blauw dan groen. Een schoonheid van een boom voor wie de ruimte heeft.
Hamamelis ×intermedia ‘Pallida’

Goed groeiende forse struik tot klein boompje van circa 3 m hoog en 4 m breed met breed waaiervormige groeiwijze en een halfopen kroon. Het iets glanzende middengroene blad kleurt in de herfst geel. De zeer rijke bloei vindt plaats in december/januari. De bloemen zijn circa 4 cm groot en intens zwavelgeel.

Prunus ‘The Bride’

Kleine tot middelgrote boom, aanvankelijk met een vrij smalle kroon maar spoedig breed vaasvormig. Later gaan de takken wat overhangen waardoor een afgeplat bolvormige kroon kan ontstaat. Het blad is smal eirond tot langwerpig en heeft een lang toegespitste top. Het loopt bronsgroen uit en kleurt frisgroen in de zomer.

Tilia cordata ‘Savaria’

Gezonde boom met een uniforme kroon tot circa 20 m hoog en 10 m breed. Heeft aanvankelijk een piramidale kroon met een doorgaande stam en opgaande vertakking. Later wordt de kroon breder en ovaal tot eivormig. De jonge twijgen zijn groen met roodbruin, een oude bast is donkerbruin en gegroefd.

Quercus ×hispanica ‘Fulhamensis’

Een halfwintergroene tot geheel bladhoudende boom tot 12 – 15 m hoogte. De ronde kroon heeft sierlijk afhangende twijgen die dunner zijn dan bij andere cultivars van Q. x hispanica. De dikke bast is donkergrijs, diep gegroefd en kurkachtig. De bladeren zijn donkergroen aan de bovenkant terwijl de onderzijde grijswit behaard is.

Medium bomen

 • Prunus ‘The Bride’            
 • Een toepasselijke herinneringsboom als aandenken aan een huwelijk. Deze sierkers is in het voorjaar van onder tot boven gevuld met witte bloemetjes.
 • Magnolia ‘Heaven Scent‘      
 •  De Magnolia kondigt na de donkere winter het voorjaar aan.
 • Davidia involucrata
 • De zakdoekjesboom wordt ook wel vaantjesboom genoemd; een soort met een lach en een traan. De witte bloeiwijze, de zakdoekje of vaantjes , zijn heel karakteristiek. Hou er rekening mee dat de boom pas op iets latere leeftijd gaat bloeien. 
 • Parrotia persica ‘Bella’
 • Perzisch ijzerhout is een kleurrijke boom. In de herfst laat deze soort een veelheid aan rode, oranje, gele en paarse kleuren zien. Ook de stam is opvallend door de afschilfering.
 • Styphnolobium japonicum
 • De bijenboom is een dankbare boom die veel te bieden heeft. De bloei in de late zomer is een feest voor bijen. Het geveerde blad en de groene twijgen zijn van grote sierwaarde.  

Staatsbosbeheer Herdenkingsbossen

Herdenkingsbos voor overleden kinderen

Bron/inspiratie: Van den Berk Boomkwekerijen

Bomen/heesters voor de kleine tuin

 • Hamamelis intermedia ‘Pallida’ 
 • De toverhazelaar komt meestal voor als struik maar er zijn ook boompjes verkrijgbaar. Heel bijzonder door de delicate bloei in de winter en het fijn behaarde dikke blad wat in het voorjaar verschijnt.
 • Acer palmatum ‘Bloodgood’
 • De Japanse esdoorn is een klein blijvende, zeer langzaam groeiende soorten met purperkleurig, handvormig blad en een hele fijne vertakking. In de herfst krijgt het blad een intense donkerrode kleur voordat het af valt.
 • Euptelea pleiosperma
 • Dit, vaak meerstammige boompje komt uit China en heeft geen Nederlandse naam. Opvallend zijn de sierlijke, gevleugelde vruchtjes. Euptelea krijgt, afhankelijk van de standplaats en het weer, ook een mooie rode herfstkleur.
 • Heptacodium miconoides
 • De zevenzonenboom valt op door een warmgekleurde, lichte bast en een donkerrode-roze bloei laat in de zomer.  Een echte bijenmagneet, voor wie van (het) leven houdt.

Recente berichten:

Onze tuinen in de herfst en winter

Elke tuinier zou dit onmiddellijk beamen, tuinieren is vooruit kijken. Bloeiseizoenen worden zo lang mogelijk gerekt en wil je rekening houden met kleur, oogst en voeding voor de dieren (om de winter door te komen). Het liefst heeft de winter ook wat kleur, zoals groen van coniferen, oranje, goudgeel tot rode herfstkleuren en bruin van…

LEES VERDER

Balkontuinen: Groene inspiratie op hoog niveau

Stedelingen zijn steeds vaker op zoek naar plekken, zowel binnen als buiten, om te kunnen vergroenen. De meeste van hen zijn doordrongen van de positieve werking die planten hebben op mensen. Er ontstaan groene wanden in de woningen, maar ook op het balkon komen steeds meer planten. Zelfs zo veel planten dat je kunt spreken…

LEES VERDER

RHS Chelsea Flower Show 2021 Bulletin (5)

Na de tuinshow van 2019 en een puur digitale uitvoering in 2020 was er dit jaar weer een echte live-uitvoering van de RHS Chelsea Flower Show. Dit jaar zelfs ook met een digitale show, wat aardig begint te lijken op een blijvertje. Wat dit jaar, vanwege het uitstel door corona, een extra uitdaging aan de…

LEES VERDER

Lelies maken het feest compleet

Lelies zijn zeer veelzijdige bloemen, de bloemgrootte, kleur, geur en bijvoorbeeld bloemvorm kunnen erg verschillen. Lelies worden allereerst onderverdeeld in verschillende typen, zoals; Aziaat, Oriëntaal, Trompet en de Longiflorum. Daarnaast zijn er tussen deze typen heel veel kruisingen. Deze vormen op hun beurt weer een groep met veel verschillende soorten. Om een paar voorbeelden te…

LEES VERDER

Bloemen en Planten Trend Collectie Herfst en Winter 2021

De afgelopen zomer is in een rap tempo aan ons voorbij gegaan. Als je nu buiten loopt kan je de herfst al ruiken. Herfst is een prachtig jaargetijde, het leven binnenshuis vraagt weer om ouderwetse gezelligheid. Buiten hangt een heerlijke geur die moeilijk te omschrijven is, bovendien zijn de eerste paddenstoelen alweer gevonden. Heerlijk om…

LEES VERDER

Biophilia: plant design, De groene interieurtrend van deze tijd

Niemand wordt met groene vingers geboren, maar dat je groene vingers kunt krijgen dat is bij velen van ons bekend. Zowel tuinbezitters als degene zonder tuin kunnen een gevoel voor binnenplanten ontwikkelen. Steeds meer kamers in huizen veranderen in groene ruimtes. Sommige worden echte verzamelaars met als resultaat woninginterieurs die veranderen in jungles. Bij andere…

LEES VERDER

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.