HERINNERINGSBOMEN voor elke gelegenheid en elke tuin

Er is altijd wel een gelegenheid waarbij het aanplanten van een boom een houvast kan zijn en/of een emotionele betekenis kan hebben. Hierbij moet u denken aan gelegenheden zoals; Geboorte, overlijden, huwelijk of een jubileum. Soms wordt ook voor een boom gekozen vanwege de symboliek. Met zijn groei, de invloeden waar de boom aan bloot staat en de leefruimte die deze tegelijkertijd biedt aan vogels, insecten en andere organismen weerspiegelt een boom het leven.

Sequoia sempervirens ‘Winter Blue’ Snel groeiende conifeer met een smal piramidale kroon tot circa 30 m, onder gunstige omstandigheden zelfs hoger. De opvallende, oranjebruine bast is zacht vezelig en schilfert in lange stroken af. De horizontaal afstaande takken staan in kransen. De naalden staan spiraalvormig langs de twijgen gerangschikt en zijn aan de basis tegen de twijg gedrukt. GROTE TUIN

Vaak zien we nog, in oude stadskernen, bijvoorbeeld een grote eikenboom die daar jaren geleden is geplant ter herinnering aan koninklijke aangelegenheden. Dit kan zijn de geboorte of kroning van Wilhelmina, Juliana of Beatrix etc.

Bomen hebben per soort allemaal een eigen karakter. De ene boom is robuust terwijl een andere boom fijnbladig en bijna transparant is. Bladkleuren kunnen ook een criterium zijn waaruit gekozen kan worden, zo zijn er verschillen van geel, donkergroen tot purperrood en er zijn soorten met uitbundige herfstkleuren. Voor liefhebbers van bloemen zijn er uitbundige bloeiers maar ook soorten met een meer ingetogen, verfijnde bloeiwijze.

Acer palmatum ‘Bloodgood’ Acer palmatum ‘Bloodgood’ is een schitterende grote struik die uitgroeit tot een kleine boom en in uitzonderlijke gevallen meer dan 10 m hoog kan worden. ‘Bloodgood’ ontstond als zaailing van ‘Atropurpureum’, maar verschilt hier duidelijk van. Zo is de kroon beduidend smaller en zijn de bladeren gedurende de hele zomer zwartrood, in de herfst verkleurend naar prachtig dieprood. KLEINE TUIN.

Er zijn zelfs ook al in Nederland herdenkingsbossen, vaak zijn deze in eigendom van Staatsbosbeheer. In een dergelijk bos kunt u dan een boom planten en de as vermengen met de grond waar het plantgat komt. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit in uw eigen tuin toe te passen. Het beste kunt u dan de as verstrooien boven op de kluit dan toedekken met aarde. Bij regen spoelt de as dan eerder de kluit in dan als u de as in het plantgat doet. Gebruik hiervoor niet de hele asbus maar slechts een gedeelte, dit vanwege de gezondheid van de boom

Voor elk formaat tuin zijn er wel bomen geschikt. Bomen van de eerste grootte worden vaak hoger dan 12 meter, hier is dan ook een grote tuin voor nodig. Bomen van de 2de grootte worden uiteindelijk tussen de 6 en 12 meter hoog. Veel soorten zijn ook als meerstammige boom of als struikvorm verkrijgbaar. Ook voor kleine tuinen of plantsoenen is een geschikte herinneringsboom te vinden. De voorbeelden van deze bomen of heesters voor kleine tuinen nemen weinig ruimte in uw tuin in.

Fagus sylvatica ‘Black Swan’ Fagus sylvatica ‘Black Swan’ is een relatief klein blijvende Nederlandse selectie. Vormt een smal opgaande treurboom met een doorgaande kop en sterk neerhangende takken. Kan een uiteindelijke hoogte van circa 15m en een breedte van 3 – 4 m bereiken. De ovale tot eivormige bladeren zijn donker roodbruin en 4 – 9 cm groot. GROTE TUIN

Bomen voor grote tuinen

 • Tilia cordata ‘Savaria’
 • Deze linde heeft hartvormig blad en zit vol met leven. Bijen en andere bestuivers zijn dol op Tilia. Een lindeboom is bij uitstek geschikt om bij geboorte te planten.
 • Quercus coccinea ‘Splendens’
 • Een minder bekende robuuste eik met een schitterende oranjerode herfstkleur. Een mooie gedenkboom die eeuwenoud kan worden.
 • Quercus hispanica ‘Fulhamensis’
 • Een groenblijvende eik die ook goed geschikt is voor de West-Europese klimaat. Een steady evergreen met fraai gezaagd blad.
 • Fagus sylvatica ‘Black Swan’
 • Een rode treurbeuk vraag heel veel ruimte, maar is een sieraad in iedere grote tuin of park. Een plek voor bezinning.
 • Fagus sylvatica ‘Asplenifolia’
 • De varenbeuk is een exclusieve beukensoort met diep ingesneden, elegant blad. Standvastig en toch verfijnd.
 • Sequoiadendron giganteum
 • De mammoetboom is een monumentale evergreen, één van ’s werelds grootste boomsoorten die in Europa wel 40 meter hoog kan worden.
 • Sequoia sempervirens ‘Winter Blue’
 • Nog een gigant! Deze groenblijvende naaldboom is eigenlijk groenblauw van kleur. In de winter wordt de kleur intenser en meer blauw dan groen. Een schoonheid van een boom voor wie de ruimte heeft.
Hamamelis ×intermedia ‘Pallida’

Goed groeiende forse struik tot klein boompje van circa 3 m hoog en 4 m breed met breed waaiervormige groeiwijze en een halfopen kroon. Het iets glanzende middengroene blad kleurt in de herfst geel. De zeer rijke bloei vindt plaats in december/januari. De bloemen zijn circa 4 cm groot en intens zwavelgeel.

Prunus ‘The Bride’

Kleine tot middelgrote boom, aanvankelijk met een vrij smalle kroon maar spoedig breed vaasvormig. Later gaan de takken wat overhangen waardoor een afgeplat bolvormige kroon kan ontstaat. Het blad is smal eirond tot langwerpig en heeft een lang toegespitste top. Het loopt bronsgroen uit en kleurt frisgroen in de zomer.

Tilia cordata ‘Savaria’

Gezonde boom met een uniforme kroon tot circa 20 m hoog en 10 m breed. Heeft aanvankelijk een piramidale kroon met een doorgaande stam en opgaande vertakking. Later wordt de kroon breder en ovaal tot eivormig. De jonge twijgen zijn groen met roodbruin, een oude bast is donkerbruin en gegroefd.

Quercus ×hispanica ‘Fulhamensis’

Een halfwintergroene tot geheel bladhoudende boom tot 12 – 15 m hoogte. De ronde kroon heeft sierlijk afhangende twijgen die dunner zijn dan bij andere cultivars van Q. x hispanica. De dikke bast is donkergrijs, diep gegroefd en kurkachtig. De bladeren zijn donkergroen aan de bovenkant terwijl de onderzijde grijswit behaard is.

Medium bomen

 • Prunus ‘The Bride’            
 • Een toepasselijke herinneringsboom als aandenken aan een huwelijk. Deze sierkers is in het voorjaar van onder tot boven gevuld met witte bloemetjes.
 • Magnolia ‘Heaven Scent‘      
 •  De Magnolia kondigt na de donkere winter het voorjaar aan.
 • Davidia involucrata
 • De zakdoekjesboom wordt ook wel vaantjesboom genoemd; een soort met een lach en een traan. De witte bloeiwijze, de zakdoekje of vaantjes , zijn heel karakteristiek. Hou er rekening mee dat de boom pas op iets latere leeftijd gaat bloeien. 
 • Parrotia persica ‘Bella’
 • Perzisch ijzerhout is een kleurrijke boom. In de herfst laat deze soort een veelheid aan rode, oranje, gele en paarse kleuren zien. Ook de stam is opvallend door de afschilfering.
 • Styphnolobium japonicum
 • De bijenboom is een dankbare boom die veel te bieden heeft. De bloei in de late zomer is een feest voor bijen. Het geveerde blad en de groene twijgen zijn van grote sierwaarde.  

Staatsbosbeheer Herdenkingsbossen

Herdenkingsbos voor overleden kinderen

Bron/inspiratie: Van den Berk Boomkwekerijen

Bomen/heesters voor de kleine tuin

 • Hamamelis intermedia ‘Pallida’ 
 • De toverhazelaar komt meestal voor als struik maar er zijn ook boompjes verkrijgbaar. Heel bijzonder door de delicate bloei in de winter en het fijn behaarde dikke blad wat in het voorjaar verschijnt.
 • Acer palmatum ‘Bloodgood’
 • De Japanse esdoorn is een klein blijvende, zeer langzaam groeiende soorten met purperkleurig, handvormig blad en een hele fijne vertakking. In de herfst krijgt het blad een intense donkerrode kleur voordat het af valt.
 • Euptelea pleiosperma
 • Dit, vaak meerstammige boompje komt uit China en heeft geen Nederlandse naam. Opvallend zijn de sierlijke, gevleugelde vruchtjes. Euptelea krijgt, afhankelijk van de standplaats en het weer, ook een mooie rode herfstkleur.
 • Heptacodium miconoides
 • De zevenzonenboom valt op door een warmgekleurde, lichte bast en een donkerrode-roze bloei laat in de zomer.  Een echte bijenmagneet, voor wie van (het) leven houdt.

Recente berichten:

De Limburgse Alpen van Nico Tillie

De rotstuin van Ber Slangen in Ambi, een buitenwijk van Maastricht, is al sinds 1974 een publiekstrekker voor mensen uit binnen- en buitenland. Niet zo verwonderlijk want wat die man in zijn achtertuin heeft aangelegd is eigenlijk met geen pen te beschrijven. Ik ga het uiteraard wel proberen, maar gelukkig heb ik ook veel foto’s…

LEES VERDER

Troostrijke bloemen op de dag na Moederdag

Bijzonder initiatief op Amsterdamse bloemenmarkt Maandag 15 mei, de dag na Moederdag organiseerde actrice Tjitske Reidinga een bijzonder initiatief met bloemen en kreeg daarbij de steun van Bloemenbureau Holland. Op de bloemenmarkt op het Amstelveld in Amsterdam vroeg zij aandacht voor al die mensen voor wie Moederdag een confronterende dag is. Voor moeders die een…

LEES VERDER

“The Roof” vertegenwoordigt de kwaliteiten van de achterafstraatjes (Li ‘long) van Shanghai

Het groenproject heet officieel The Roof. vertegenwoordigt de kwaliteiten van de achterafstraatjes (Li ‘long) van Shanghai en verweeft zorgvuldig de omringende cultuur in zijn kenmerkende ontwerp, waardoor een model ontstaat voor toekomstige stadsruimten waar mensen en de natuur gedijen in een bestemming om te zien en gezien te worden. Het idee om het DNA van…

LEES VERDER

Cultuurpark Westergasfabriek Amsterdam

De Westergasfabriek in Amsterdam dateert uit 1883 en ligt langs de Haarlemmerstraat in de Spaarndammerbuurt. Al in de jaren negentig werden de eerste plannen gemaakt voor een park. De gemeente Amsterdam heeft het terrein kandidaat gesteld voor de Floriade in 2002, maar werd niet verkozen. Hierna werden de plannen door Amsterdam  vereenvoudigd: de gebouwen zijn gerestaureerd…

LEES VERDER

Into the forest door Andrew van Egmond

Deze unieke woning is gelegen nabij een natuurgebied in het midden van Nederland. Het is een bosperceel met een behoorlijk hoogteverschil voor een vlak land als Nederland. Het huis is gelegen in het hogere deel van het perceel en gaat op een bescheiden manier samen met de majestueuze bomen eromheen. De voortuin was al gerealiseerd…

LEES VERDER

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.