Balkontuinen: Groene inspiratie op hoog niveau

Stedelingen zijn steeds vaker op zoek naar plekken, zowel binnen als buiten, om te kunnen vergroenen. De meeste van hen zijn doordrongen van de positieve werking die planten hebben op mensen. Er ontstaan groene wanden in de woningen, maar ook op het balkon komen steeds meer planten. Zelfs zo veel planten dat je kunt spreken van een balkontuin.

In de grote steden zijn balkons wat aan de krappe kant, vooral in de oudere buurten. Soms zijn er aan de achterzijde wat ruimere balkons. Waar u eerst en vooral naar moet kijken is of de constructie van uw balkon voldoende is voor de balkontuin die u wilt gaan aanleggen. De meeste van de kleine balkons in oude binnensteden kunnen een beperkt extra gewicht dragen. Hier kunt u zich beter beperken tot wat echte balkonbakken langs de reling en wellicht wat niet al te grote potten. Bij niet al te oude appartementen kunt u informatie krijgen over de belasting van uw balkon bij de woningbouwvereniging of bij de bouwaannemer.

Als u dan eenmaal gaat beginnen met het vergroenen van uw balkon bedenk dan dat alles begint bij het fundament. Uiteraard kunt u de balkonvloer laten zoals het is of u kiest ervoor om te gaan betegelen, in dit laatste geval gebruikt u zo veel mogelijk kleine tegels, of de ouderwetse trottoirtegel met ruimtes ertussen gevuld met grind of lage ‘evergreens’ bodembedekkers.

De grond waarin uw planten moeten gaan schitteren is enorm belangrijk. Gebruik bijvoorbeeld geen bemeste tuinaarde maar potgrond, gebruik ook geen kunstmest of turf maar liever rijke compost. U kunt door de aarde ook gebakken kleikorrels (hydrokorrels) deze houden vocht vast in natte periodes en geven het af bij droogte. Niet alle planten houden van een rijke aarde, als u dus meerdere soorten planten bij elkaar wilt zetten in een pot moeten ze dezelfde eisen hebben over de grond. Ook dezelfde eigenschappen over de watergift en lichtbehoefte zijn belangrijk.

Vooral vanwege de beperkte ruimte die een balkon nu eenmaal met zich meebrengt, is het aan te raden om voor enkele groenblijvende planten te kiezen. Denk daarbij aan coniferen (sparren & dennen), Camellia, Viburnum, Aucuba, Calluna (struikheide), Cotoneastrum, Gualtheria (bergthee), Hedera etc.

Bij deze balkontuin, die te zien was tijdens de RHS Chelsea Flower Show 2021, is genoeg ruimte overgelaten om te kunnen bewegen. De beplanting bestaat uit veel planten met een (rag)fijne bladstructuur. Door weinig variatie in de bladstructuur wordt de beplanting een blur.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Als de zinken emmertjes wat dichter bij elkaar worden geplaatst heeft het meer het effect van een groene muur. De planten tussen de tegels zijn leuk maar niet al te praktisch wanneer er een tuinstoel bovenop wordt geplaatst. Het is dan ook meer logisch als u dit langs de kanten plant.

De eerste 3 foto’s geven een beeld van een balkontuin met een ” Marokkaans accent“, wees gerust als u de deur binnengaat komt u niet in dat land terecht er gaan namelijk geen vluchten terug.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties
Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

foto’s; mooiwatplantendoen.nl | Bunny Guinness