RHS Chelsea Flower Show 2021 Bulletin (5)

Na de tuinshow van 2019 en een puur digitale uitvoering in 2020 was er dit jaar weer een echte live-uitvoering van de RHS Chelsea Flower Show. Dit jaar zelfs ook met een digitale show, wat aardig begint te lijken op een blijvertje. Wat dit jaar, vanwege het uitstel door corona, een extra uitdaging aan de show meegaf was de herfsteditie in plaats van de show aan het begin van de zomer. Bij al de showtuinen moest de beplantingslijst aangepast worden, soms geheel maar ook gedeeltelijk.

Er moesten dus aanpassingen gedaan worden in de plantkeuze. Maar de planten die in de oorspronkelijke planning bleven staan waren nu te zien in hun herfsttooi. Zo zagen we bij de Echinacea dat de bloemblaadjes niet meer horizontaal aan het hoedje zaten maar nu afhangend. Door de herfst dook in veel tuinen de kleur bruin op, en waren veel planten zich aan het opmaken voor hun (vaak) prachtige ‘ Afterlife’ . (Brown is also a colour, Piet Oudolf)

Vooral bij de grote showtuinen zie je om de paar jaar een tuin(ontwerp) wat er echt uitspringt om zijn originaliteit en vernieuwende stijl. In een aantal opvolgende edities van de tuinshow zien we dan vaak een aantal tuinontwerpers die in grote lijnen in deze stijl zijn gaan werken. De laatste jaren waren er steeds meer natuurrijke tuinen te zien. Dit jaar zagen we (enkele) tuinen met het uiterlijk van een landschap.

Tijdens de RHS Chelsea Flower Show 2015 zagen we een dergelijke tuin, waarbij het echte landschap model stond. We hebben het hier over het landschap (best in show 2015) van niemand minder dan de bekende tuin- en landschapsontwerper Dan Pearson. Voor de sponsoren Laurent Perrier en Chatsworth Estate. De tuin of het landschap is opnieuw aangelegd in de tuinen van Chatworth Estate.

Het is jammer dat de benaming van Landschapstuin al heel lang geleden vergeven is. Landschapstuin zou voor dit soort tuinen een prima naam zijn geweest.

Wat nog meer opviel tijdens deze editie is dat voor de bestrating steeds vaker kleine tegels/stenen en grind of een combinatie hiervan, gebruikt worden. Deze nieuwe ontwikkeling van bestrating heeft een zeer positieve impact bij het verduurzamen van onze tuinen, water blijft zo langer in de tuin (waterbuffer). Ten behoeve van de biodiversiteit zien we bij de planten, (zowel inheems of niet) steeds meer de botanische soorten vanwege hun toegankelijkheid voor insecten. Elementen van de regentuin worden vaker toegepast en lijken al aardig gemeengoed.

RHS Chelsea 2021; Bunny’s take on the big Show Gardens

M&G Garden | Harris Bugg studio | Goud

Bekijk de 38 video’s van de RHS Virtual Chelsea 2021

The Florence Nightingale Garden | Robert Myers | zilver

The Yeo Valley Organic Garden | Tom Massey | goud en publieksprijs

The Trailfinders’ 50th Anniversary Garden | Jonathan Snow | goud

Bekijk hier ruim 14 uur RHS Chelsea Flower Show 2021 (BBC)

A.s. vrijdag deel 5 van het RHS Chelsea Flower Show 2021 Bulletin over de Sanctuary Gardens