Biophilia: plant design, De groene interieurtrend van deze tijd

Niemand wordt met groene vingers geboren, maar dat je groene vingers kunt krijgen dat is bij velen van ons bekend. Zowel tuinbezitters als degene zonder tuin kunnen een gevoel voor binnenplanten ontwikkelen. Steeds meer kamers in huizen veranderen in groene ruimtes. Sommige worden echte verzamelaars met als resultaat woninginterieurs die veranderen in jungles. Bij andere plantliefhebbers spelen de planten in ieder geval een belangrijke rol.

Afwisseling van hoogte en planten

De plaats en verzorging van kamerplanten

& de inspiratie van Plant Design

Een gevoel voor kamerplanten wat zaken inhoud als de plaats in huis, dus de hoeveelheid licht en bijvoorbeeld de hoeveelheid water kan je aanleren door het raadplegen van een goed kamerplantenboek of een goede website.

Ongeveer tot aan het begin van de tweede helft van de vorige eeuw was het gebruikelijk om planten goed te verzorgen. Planten kregen in de winterperiode een koele plek en de watergift was dan minimaal waardoor planten een lang leven hadden. Ook binnenplanten kweken was destijds heel normaal, dit ging met het nemen van stekjes en het verzamelen van zaad. Dat kweken van planten zit weer in de lift, en een goed teken omdat planten dan niet worden gezien als een decoratief weggooiproduct.

Net als bij tuinplanten is het bedenken, opzoeken of weten waar de plant zich in zijn oorspronkelijke omgeving bevindt een belangrijke aanwijzing voor het onderhouden van kamerplanten. Als we eens als voorbeeld een varen nemen. Deze plantengroep heeft veel soorten. Veel varens komen uit warme en streken met een hoge luchtvochtigheid, dit zijn dan ook meestal de varens die wij als kamerplanten gebruiken. Een kleiner aantal varens, maar nog steeds genoeg om een keuze te maken, zijn geschikt voor buiten. De plek waar zij groeien in een bos of tropisch regenwoud is meestal in de onderste laag, een schaduwplek, dit leert ons dat varens niet dol zijn op zonneschijn. En de hoge luchtvochtigheid zegt ons dat varens dol zijn op water.

Uit de praktijk hoorde ik vaak van wat oudere klanten dat de (meeste verkochte varen) krulvaren (Nephrolepis exaltata) het heel goed doet in een schotel met een klein laagje water, voor de luchtvochtigheid. Bovendien gebruikten deze klanten Spa blauw als gietwater, vanwege het lage kalkgehalte. De bladeren van de krulvaren zijn ongeveer 10 cm breed en in totaal kan de (goed verzorgde) plant een doorsnede bereiken van 60/70 cm. Eenmaal in de maand dompelen in lauwwarm water doet de Nephrolepis ook goed en zal de krulvaren u rijkelijk belonen. Praten tegen de plant helpt trouwens ook goed. Een goede keuze dus voor singles.

Foto door Daria Shevtsova op Pexels.com
Foto door Elle Hughes op Pexels.com
Foto door mentatdgt op Pexels.com


De meeste planten worden tegenwoordig in een kunststof pot gekweekt en verkocht. Er is momenteel genoeg keus aan sierpotten die bij uw interieur/smaak passen. Oude niet meer gebruikte potten kunt u ook schilderen in een kleur van uw smaak. Bij de trendy interieurs van nu zijn aardewerk terracottapotten ook goed te gebruiken.


Planten binnen hebben goede eigenschappen voor uw gevoel van welbevinden en geven rust. Alleen dit al moet u aanmoedigen om vrijwel elke ruimte in huis rijkelijk te voorzien van planten. Nog niet zo heel lang geleden waren planten taboe in de slaapkamer en bijvoorbeeld op de verpleegafdeling van een ziekenhuis.

Andere goede eigenschappen zijn onder andere:

Luchtzuiverend; wetenschappelijk is bewezen dat planten een grote bijdrage leveren aan de kwaliteit van de lucht.

Gezondheid; in een ziekenhuis met veel planten of uitzicht op planten (park, groendak, muurtuin) knappen patiënten gemiddeld 20% sneller op. Bovendien heeft het een goede invloed op het personeel en ligt het ziekteverzuim aanzienlijk lager. Er zijn nog tal van andere goede eigenschappen die in de andere berichten op deze site te vinden zijn.

Een beknopt overzicht:

Kamerplanten-, en Tuintrends 2020

Aan het begin van een nieuw jaar worden in allerlei branches de nieuwe trends bekend gemaakt. Zo is het bij de tuinbranche de afgelopen jaren niet anders. De drie tuinen die zij hierbij presenteren moeten verschillende groepen kopers aanspreken. Het is misschien een beetje te veel gevraagd maar het had mooi geweest als hier partijen…

LEES VERDER…

Kamerplant “Revival” De cactus en vetplant

Na lange tijd een beetje uit de gratie te zijn geweest zijn de kamerplanten weer helemaal terug en krijgen zij de waardering die ze verdienen. Voor een lange tijd waren de vensterbankplanten vervangen door enkele grote planten in huis. De “revival” begon een beetje met de komst van de steeds meer betaalbare vlinderorchidee (Phalaenopsis). Nu…

LEES VERDER…

Strelitzia reginae, de ‘Royal’ onder de kamerplanten

Het verhaal van Strelitzia Strelitzia is een opvallende verschijning met een tropische uitstraling die haar bijnamen als paradijsvogelbloem of vogelkopbloem eer aandoet. De plant heeft opstaande bloemstengels en stevige, opgaande bladeren die grijsachtig van kleur zijn. De opvallende bloeiwijze van Strelitzia reginae wordt gekenmerkt door horizontale schutbladen waaruit oranje en diepblauwe bloemdelen omhoog komen. De…

LEES VERDER…

Goudpalm, een kamerplant die niets anders dan rust uitstraalt

Zodra goudpalm (wetenschappelijke naam: Dypsis syn. Areca) een plekje heeft gevonden, is het een kamerplant die niets anders dan rust uitstraalt. De palm heeft geen centrale stam, de rietachtige bladstengels komen allemaal rechtstreeks uit de grond en groeien omhoog in lichtgroene, smalle en puntige bladeren. Die groeien naar buiten in een fraaie groene fonteinvorm die…

LEES VERDER…

Planten voor de Stijltrends 2022

Bloemenbureau Holland ontwikkelt jaarlijks twee Trend Collecties die aansluiten bij huidige trends. Eén collectie voor de lente/zomer en één voor de herfst/winter. Het is nu alweer 3 jaar dat Bloemenbureau Holland de Trend Collecties ontwikkelt, “Hiermee voorzien we in de behoeftes van de consumenten, die continue veranderen. Zo blijven bloemen en planten jaarrond top-of-mind bij…

LEES VERDER…

Nog meer inspiratie

Planten die door de NASA zijn onderzocht op hun luchtzuiverende kwaliteiten zijn o.a;

  • Chlorophytum
  • Aloë
  • Sansevieria
  • Syngonium
  • Philodendron
  • Dracaena
  • Hedera
  • Ficus
  • Schefflera
  • Spathiphyllum

De meeste planten die u koopt bij de bloemist, plantenhal of tuincentrum hebben kort daarvoor nog bij de kweker gestaan. De potgrond bevat daardoor nog genoeg voedsel voor +/- 6 weken. Geef dus in de regel pas na deze periode plantenvoedsel. Als de plant niet genoeg water krijgt zal hij in het algemeen gele bladeren of plekken krijgen, bruine vlekken betekenen vaak een teveel aan water, dit noemen we ook wel verzuipen.

Veel planten groot of klein dicht bij elkaar geplaatst is de trend. Om er voor te zorgen is afwisseling van de vorm, structuur en kleur van het blad belangrijk (net als bij een border in de tuin).

Bij Plant Design wisselen planten en structuur sterk, dit zijn belangrijke aspecten

Foto’s: Nicholas Worley, Bloemenbureau Holland, mooiwatplantendoen, Ro-Co. Inspiratie: Living met planten Wim Oudshoorn

Recente berichten

Kerstarrangementen inspiratie 2022

Het is een traditie om naast de buitenboel het huis van binnen te versieren. Een mooie kerstboom, poinsettia en verse bloemen mogen daarbij niet ontbreken. Jaren geleden werd er nog gewacht met kerstversieringen tot de Sint was vertrokken terug naar Spanje. Tegenwoordig is de kerstman er vaak al vroeg. Cijfers & trends In 2021 vierde […]

Mien Ruys, de geschiedenis van vaste planten

Foto; Park Sorghvliet denhaag.com Als u in het voorjaar langs tuinen loopt ziet u daar de groene punten uit de zwarte grond te voorschijn komen. Het duurt vervolgens slechts een paar dagen voor de sprietjes uitgroeien tot frisgroene bladeren in een grote hoedanigheid aan vorm en kleur. Weldra komen ook de stengels en bloemen tevoorschijn. […]

Bloembollen waar je blij van wordt!

Het kan nog zo’n mooie vlinderstruik zijn en voorzien van een etiket waarin verschillende tuinplanten worden aangeprezen als bij- en vlindervriendelijk, als de kweker chemische middelen en kunstmest (NPK) heeft gebruikt zijn ze echter niet zo vriendelijk. Echte bij- en vlindervriendelijke tuinplanten, heesters en bloembollen zijn door de kweker zonder kunstmatige chemische bestrijding en bemesting […]

Garden Royalty Jimi Blake en zijn Hunting Brook Gardens

Hunting Brook gardens van biologisch tuinier Jimi Blake is een bekende tuin in Ierland. Ook Jimi Blake is behoorlijk bekend, ook buiten Ierland. Dat tuinieren in het bloed zit blijkt wel omdat Jimi’s (June Blake) zus ook een bekende tuinierster is en een bekende tuin heeft. Jimi Blake begon in de jaren negentig als tuinbaas […]

Park Sloterdijk maakt velen blij en rijk

Aan de westkant van Amsterdam ligt station Sloterdijk, naar het dorpje waar nu alleen wat resten van over zijn. Station Sloterdijk is een belangrijk en druk knooppunt van trein, tram, bus en taxi. Het was op deze locatie een plek van leegstaande kantoren, zoals er tegenwoordig veel van zijn. Nu is er een radicale verandering […]

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.

Volg tuinenstruinen.org en ontvang bij elk nieuw artikel een email notificatie in uw postvak

Bedankt voor uw bezoek, kijk nog even verder in het webmagazine of anders tot snel.