RHS Chelsea Flower Show Bulletin; balkontuintjes en ‘tuin van de hoop’

De RHS Chelsea Flower Show gaat met zijn tijd mee en gaat naast de show-, artisan- en sanctuary tuinen nu ook aandacht besteden aan balkontuintjes en opgemaakte plantenbakken. Dit jaar is er ook een grote showtuin door een samenwerking tussen de RHS en de BBC, deze tuin van de hoop is een ontwerp van Arit Anderson, bij het grote publiek bekend als mede-presentator van Gardeners World. De video-speellijst over de RHS Chelsea Flower Show mag u ook zeker niet missen.

Balkontuin: Arcadia ontwerp: Martha Krempel

Deze balkontuin, ontworpen door Martha Krempel, is volgens deze ontwerper een plek om even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Als u hier even horizontaal gaat ziet u een dak van blad van de Yucca. Het ontwerp zou overal toegepast kunnen worden volgens Martha. Het kleurenschema is rustig met veel lossig groen, mooie stammen en de kleur lichtgeel.

Balkontuin: Balcony of blooms Ontwerp: Alexandra Noble

Het balkon heeft een blijvende groene rand met kruiden, maar ook planten voor bestuivers. Aan beide zijkanten staan bomen om een ingesloten gevoel te geven. De bankjes op dit balkon zijn zo gemaakt dat zij ook als bergruimte fungeren en voor planten op te zetten. De beplanting bestaat uit langbloeiende vaste planten, kruiden en groenblijvende planten. De kleuren zijn wit, fris groen, geel en roze.

Balkontuin: Green Sky Pocket Garden ontwerp: James Smith

Een weelderige groene postzegeltuin, vol textuur, geur en eetbare planten, zo omschrijft James zijn balkontuin. Dit ontwerp is zo gemaakt dat het te bekijken is op het balkon, maar ook fraai is van binnen uit. Er zijn, ondanks de beperkte ruimte, zo veel mogelijk elementen in verwerkt om het gevoel van welbehagen en gezondheid optimaal te ervaren. De beplanting bestaat uit o.a. twee Arbutus unedo boompjes (aardbeiboom) . Verder zijn de kleuren rustig en bestaan uit; groen, wit, paars en roze.

Balkontuin: Landform Balcony Garden ontwerp: Nicola Hale

De ontwerper noemt dit balkon een plek om te ontspannen en gasten te ontvangen. Het ontwerp heeft zijn inspiratie uit de tijd van de vroege modernistische architectuur. De plantkeuze is primair voor bestuivers door het balkon een extra habitat te laten zijn voor de “wildlife corridors” die in de steden bestaan. Het kleurenschema bestaat vooral uit geel en paars omdat deze kleuren het beste door bijen te zien zijn. Ook staan er zonnebloemen (Helianthus) en Dahlia.

RHS & BBC presenteren samen De Tuin van Hoop

Na de RHS Chelsea Flower Show krijgt deze tuin een permanente plek bij een centrum voor jonge moeders met geestelijke problemen, het Rosewood moeder en Baby centrum in Dartford. Het ontwerp komt van tuinontwerper Arit Anderson bekend van Gardeners World, de tv-serie over tuinieren van de BBC.

foto; rhs.org.uk

Bij het ontwerpen van deze grote tuin is zij meer uitgegaan van de uiteindelijke locatie en minder bij de plek op de show. Dit natuurlijke kunstobject is naast mooi ook erg praktisch. Zo zijn er overdekte zitplaatsen en schommels. Zodra de tuin is verplaatst naar Dartford zullen moeders en hun jonge kind(-eren) in de tuin veilige plekken vinden.

Centraal in alles wat erin staat, is hoe ik hoop dat het de komende jaren degenen zal helpen die het bij Rosewood gebruiken. Ik wil dat het de vrouwen hoop geeft en een plek is om te ontspannen en om je gevoed te voelen, zoals alleen ondergedompeld zijn in de natuur die je kan koesteren

Tuinontwerper Arit Anderson

Naast het gebruik later door de moeders heeft Arit zich ook laten inspireren door de verandering van seizoen die de RHS Chelsea Flower Show 2021 heeft moeten maken. Veel van de beplanting is daarom gekozen om deze verandering te vieren. DE tuin zal een natuurlijk gevoel geven, een aantal bomen zijn al bezig zich aan te passen aan de herfst. Er komen ook borders aan de buitenkant met rijke beplanting in groene tinten, hoe verder je de tuin in gaat zijn de borders kleurrijker.

Tuinontwerper en presentator van Gardeners World (BBC) Arit Anderson

Arit Anderson wil dat de tuin zowel de geest zal voeden en het lichaam, door eetbare planten. Centraal in het ontwerp staat een houten kunstwerk van beeldhouwer Charlie Whinney.

RHS Virtual Chelsea 2021

Net als vorig jaar heeft de RHS ook een grote verzameling van video’s over de Chelsea Show. Gaat u er lekker voor zitten of blijf nog even in bed voor deze reeks die zeer de moeite waard is als tuinliefhebber.