PrachtPlant: Hebe of struikveronica

Hebe, ook wel bekend als struikveronica kan uw terras of border weer een echte oppepper geven. De hebeplanten die u nu kunt aanschaffen zitten vol met pluimen, die op hun beurt weer tientallen bloemetjes geven per pluim. Ook het blad van de Hebe geeft uw terras of border een frisse aanblik. Ook vlinders zijn dol op deze plant.

Het blad van de Hebe varieert in kleur van lichtgroen tot donkergroen en heel lichtgrijs. In de winter en lente hebben sommige exemplaren zelfs een paars-rood blad. De plant heeft een losse, wilde uitstraling. En dat is nog niet alles: de Hebe bloeit ook nog in trossen witte, paarse of roze bloemen. De bloemen hebben lange meeldraden waar vlinders en bijen groot fan van zijn.

Hebe komt in het wild voor in Nieuw-Zeeland, Frans-Polynesië, de Falklandeilanden en Zuid-Amerika. Er bestaan ongeveer 90 soorten, wat Hebe het grootste plantengeslacht van Nieuw-Zeeland maakt.

Hebe-weetjes

  • Hebe is in de Griekse mythologie de godin van de jeugd. Zij staat voor de bloei van de natuur en de lente en schenkt nectar aan de goden. Voor het eeuwige leven…
  • Hebe is een jongensnaam, afkomstig uit Friesland en Groningen.
  • Hebe’ s kunnen relatief goed tegen zoute lucht. Ze zijn daardoor ideale kandidaten voor tuinen en balkons aan de kust.

Verzorging van de Hebe

  • Jouw Hebe staat graag zonnig, houdt zelfs van volle zon.
  • Zet Hebe in luchtige, humusrijke grond.
  • Geef vooral niet te veel water, een beetje droogte op z’n tijd is juist heel goed.
  • De plant is aardig winterhard, maar als het echt koud wordt kun je Hebe beschermen, vooral als ze in potten staan. Pak ze dan in met fleece of bubbelplastic.
mooiwatplantendoen.nl

Kerstarrangementen inspiratie 2022

Het is een traditie om naast de buitenboel het huis van binnen te versieren. Een mooie kerstboom, poinsettia en verse bloemen mogen daarbij niet ontbreken. Jaren geleden werd er nog gewacht met kerstversieringen tot de Sint was vertrokken terug naar Spanje. Tegenwoordig is de kerstman er vaak al vroeg. Cijfers & trends In 2021 vierde…

LEES HIER VERDER

Mien Ruys, de geschiedenis van vaste planten

Foto; Park Sorghvliet denhaag.com Als u in het voorjaar langs tuinen loopt ziet u daar de groene punten uit de zwarte grond te voorschijn komen. Het duurt vervolgens slechts een paar dagen voor de sprietjes uitgroeien tot frisgroene bladeren in een grote hoedanigheid aan vorm en kleur. Weldra komen ook de stengels en bloemen tevoorschijn.…

LEES HIER VERDER

Bloembollen waar je blij van wordt!

Het kan nog zo’n mooie vlinderstruik zijn en voorzien van een etiket waarin verschillende tuinplanten worden aangeprezen als bij- en vlindervriendelijk, als de kweker chemische middelen en kunstmest (NPK) heeft gebruikt zijn ze echter niet zo vriendelijk. Echte bij- en vlindervriendelijke tuinplanten, heesters en bloembollen zijn door de kweker zonder kunstmatige chemische bestrijding en bemesting…

LEES HIER VERDER

Park Sloterdijk maakt velen blij en rijk

Aan de westkant van Amsterdam ligt station Sloterdijk, naar het dorpje waar nu alleen wat resten van over zijn. Station Sloterdijk is een belangrijk en druk knooppunt van trein, tram, bus en taxi. Het was op deze locatie een plek van leegstaande kantoren, zoals er tegenwoordig veel van zijn. Nu is er een radicale verandering…

LEES HIER VERDER

Piet Oudolf Il Giardino delle Vergini

De tuin is ontworpen door Piet Oudolf en moet er mooi uitzien in de late zomer en vroege herfst. De planten in de borders hebben een patroon van herhalende planten in twee lagen. Een laag met visueel opvallende beplanting in kleine groepen, en een tweede laag met grotere groepen. Door deze laag open te breken…

LEES HIER VERDER

Tuinen van de RHS Chelsea Flower Show 2022

RHS Chelsea Flower Garden bestaat al meer dan 100 jaar en is toonaangevend. Er is steeds meer aandacht voor wilde of verwilderde tuinen. Nogmaals nemen we een kijkje naar de vele tuinen die de trend zetten. A Swiss Sanctuary Ontwerp; Lilly Gomm Deze tuin heeft alles in zich van het Zwitserse landschap. Het laat de…

LEES HIER VERDER

De herfst er bij, iedereen blij!

Voor veel tuiniers was het einde van de zomer, het einde van het tuinieren voor dat jaar. De tuin werd dan netjes gemaakt. Dus er werd geharkt en blad werd afgevoerd, met als gevolg een te kort tuinseizoen en geen voedsel en beschutte plekken voor het wildleven in de tuin. Tegenwoordig is herfst ook een…

LEES HIER VERDER

Gids voor biologisch Tuinieren (1)

Het rommelt behoorlijk in Den Haag, het boerenland en de Nederlandse natuur. De inzet hierbij vormt het teveel aan stikstof. Nou hebben de Nederlandse tuiniers geen koeien lopen op het gazon. We kunnen als tuiniers en beheerders van openbaar groen wel een hoop dingen anders gaan aanpakken, zodat we de chemie totaal uit onze tuinen…

LEES HIER VERDER

Borderplan: Een Engelse Herfst van oranje tot bruin

Een paar jaar terug is tuinenstruinen begonnen met de rubriek BORDERPLAN. Dit heeft al een schat aan informatie en inspiratie opgeleverd. Vaak ging het over kleur en opbouw. Deze keer behandelen vooral kleur, de kleur samen met de opbouw bepalen deze aflevering en laat uw gevoel voor decoratief denkvermogen zien. De herfstborder bestaat vooral uit…

LEES HIER VERDER

Volg tuinenstruinen.org en ontvang bij elk nieuw artikel een email notificatie in uw postvak