PrachtPlant: Monarda, Bergamotplant

Monarda of met de Nederlandse naam bergamotplant is een heerlijk geurende plant. De Nederlandse naam zou vermoeden dat deze de leverancier is van bergamotolie, dit is een grondstof voor de Earl Grey-thee. Deze bergamot komt van een sinaasappeltje.

Monarda hybrida ‘Squaw’

Monarda heeft zo’n sterke geur dat als je er vlak langs loopt je er niet aan kan ontkomen. Het is een heerlijke sterke geur met een sterk kruidachtig karakter. Voor in de tuin is er een breed scala aan kleuren verkrijgbaar. Deze kleuren gaan van wit tot donkerrood en dieppaars. Soms komt er uit het midden van de bloem een steeltje waarop weer een nieuwe bloem komt, dit verschijnsel noemen we ook wel etagebloei.

Monarda ‘Prairie Night’ foto via langthorn.com

De Monarda begint te bloeien in juli en gaat tot diep in augustus verder. Deze vaste kruidachtige vaste plant is een rijke bron van nectar en trekt dus veel bijen, vlinders en andere kleine vliegende insecten aan. In de border staat een groep Monarda erg mooi samen met andere vaste planten en grassen.

Monarda ‘Didyma’ Inheemse plant voor Noord-Amerika

De Monarda ‘Gardenview Scarlet’ is meer resistent tegen meeldauw dan andere Monarda cultivars. De meeste Monarda’s worden ongeveer 90 cm hoog. Deze Monarda staat erg mooi in een gemengde beplanting met Sanguisorba albiflora en Sedum ‘Purple Emperor.

Monarda ‘Beauty of Cobham’
Monarda ‘Scorpion’
Monarda ‘Croftway Pink’
Monarda ‘Gardenview Scarlet’

Bovendien heeft de M. ‘Gardenview Scarlet’ de mooie eigenschap dat de blaadjes te gebruiken zijn om heerlijke thee van te maken. Net als het ook goed te gebruiken is in salades en de geur doet het goed in potpourri.

Er bestaat naast de Monarda-hybriden ook nog een ander minder opvallende Monarda punctata. Deze subtiele verschijning heeft grote lichtrode schutbladen, de lipbloemen zijn geel met spikkeltjes.

Feiten & Verzorging

  • Habitat: volle zon of halfschaduw
  • Grondsoort: Vruchtbaar, vochtig en vochtdoorlatend
  • Snelheid v/d groei: gemiddeld
  • Bloeiperiode: Van juli tot in september
  • Koudebestendig: winterhard
  • Formaat: 100/120 cm hoog en 45/75 cm breed

De Monarda sterft in de herfst. Nieuwe uitlopers verschijnen in de lente.

Tuinverzorging: De meeste monarda’s kunnen grillig zijn en houden niet van te vochtige of te droge grond. Deze planten zijn gevoelig voor echte meeldauw en hoewel dit zelden langdurige schade veroorzaakt, kan het er tegen het einde van de zomer lelijk uitzien. U kunt dit helpen verminderen door rond elke plant een mulch van 5-7 cm goed verrot organisch materiaal aan te brengen. Weersta het terugsnoeien van bergamot in de herfst, want de stijve, verticale stelen zien er de hele winter goed uit en sommige soorten kleuren in de herfst naar brons.