Met de juiste planten een ‘jaarrond’ bijen in de tuin of balkon

Een tuin, in wat voor formaat dan ook, kan altijd op de een of andere manier bijdragen aan behoud of zelfs vergroten van de biodiversiteit. Veel tuiniers trekken zich het lot van bijen, vlinders en andere insecten, aan. Het spreekt voor zich dat hoe groener de tuin is, des te beter voor de biodiversiteit. Gelukkig is er veel keuze aan planten die het meeste rendement bieden, zelfs zo veel keus dat het mogelijk is om jaarrond bloei en dus voedsel voor insecten te kunnen geven.

Bijen zijn in het voorjaar en de zomer het meest actief, maar in het najaar en de winter hebben ze nog steeds voedsel nodig. Lok ze daarom gedurende het hele jaar naar jouw tuin, balkon of terras met hun favoriete bloemen en planten.

De ontluikende lente

In het vroege voorjaar als de natuur begint te ontluiken beginnen bijen al met hun zoektocht naar nuttige planten voor hun honingproductie, dus naar die planten die al volop in bloei staan.

Salie – Salvia
 1. Vergeet-mij-nietjes (Myosotis) bloeit tot april/mei
 2. Lavendel (Lavandula) bloeit van april tot september
 3. Wisselbloem (Lantana camara) bloeit van april tot in oktober
 4. Framboos (Rubus) bloeit van mei tot oktober
 5. Salie (Salvia) bloeit van mei tot oktober, na eerste bloei snel snoeien en u wordt beloond met een tweede bloei
Lantana

Zomer, seizoen van de overvloed

De zomer kunnen we gerust het seizoen van de overvloed noemen. De tuin (of balkon) staat dan vol met planten rijk aan nectar en stuifmeel.

 1. Zeeuws knoopje (Astrantia) bloeit van juni tot augustus.
 2. Duizendblad (Achillea) bloeit van juni tot augustus.
 3. Vlinderstruik (Budleja) bloeit van juli tot in oktober.
 4. Dropplant (Agastache foeniculum) bloeit van juni tot en met september.
 5. Stokroos (Alcea) bloeit van juni tot september.
 6. Oost-Indische kers (Tropaeolum) bloeit van juni tot oktober.
 7. Zonnebloemen (Helianthus) bloeit van juni tot oktober.
Foto door Susanne Jutzeler op Pexels.com

Steeds langere herfst

Eenmaal aangekomen in de herfst gaat het snel met de afname van bloei. Toch groeien veel planten nog een tijdje door. Dit meestal ingegeven door de zachte en vaak uitgestelde koude periode in de winter. Planten als Oost-Indische kers, zonnebloemen, wisselbloem en Dahlia (november) zijn daar voorbeelden van.

 1. Herfstasters (Aster) bloeit van eind augustus tot november.
 2. Struikheide (Calluna vulgaris) bloeit van september tot oktober.

Foto’s: Aster

Winter, kom uit je nest

Als in de winter de zon zich een beetje laat zien en de temperatuur ietsjes hoger wordt, komt de bij uit zijn nest.

 1. Sneeuwbal of Gelderse roos (Viburnum) bloeit van november tot maart.
 2. Kerstroos (Helleborus) bloeit ook van november tot maart.
 3. Winterheide (Erica carnea) bloeit van januari tot april. Winterheide hoort bij de heidefamilie (Ericaceae) en komt vooral voor in de koelere delen van West-Europa.
 4. Forsythia bloeit van februari tot april.
 5. Hazelaar (Corylus avellana ‘Contorta) De plant bloeit – afhankelijk van de soort – van januari tot en met maart met gele slierten vol bloemetjes.
Foto door Andre Furtado op Pexels.com

De afgelopen dertig jaar neemt het aantal bijen in Nederland sterk af. Dat is niet alleen slecht nieuws voor de bij. Voor 35% van al onze voedselbronnen hebben we namelijk insecten nodig. En maar liefst 80% van alle plantensoorten, zowel wilde als gecultiveerde, is voor hun bestuiving afhankelijk van insecten. Bijen spelen dus een grote rol voor de biodiversiteit. We kunnen gelukkig allemaal bijdragen aan het voortbestaan van de bij.

Gebruik nooit chemische bestrijdingsmiddelen. Deze zijn gemaakt om schadelijke insecten uit te schakelen, maar het zijn ook de goede insecten die hierbij de pineut zijn. Het gif werkt dus niet selectief maar dood alle dierenleven op de bespoten plek. Er zijn genoeg niet-chemische alternatieven, dus gebruik geen pesticiden. De producten van Ecocare zijn door ons aanbevolen. Companion planting halen bij elkaar geplaatste planten het beste in elkaar naar boven, en hoef je minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Tuinspiratie voor de balkontuin

Er is de laatste tijd steeds meer aandacht om zoveel mogelijk plekken te vergroenen. Er zijn oplossingen bedacht om planten op plekken toe te staan waar dit eerder niet tot de mogelijkheden behoorde. Binnenkort kunt u hier meer over lezen op onze andere website: URBANFLORA.ORG.

Bijen zijn in het voorjaar en de zomer het meest actief, maar hebben ook de rest van het jaar hun eerste levensbehoeften: voeding en een eigen plekje. Niet alle bijen leven in kolonies. Er zijn einzelgängers onder de bijen, maar liefst 80% van de bijenpopulatie is solitair. Met een bijenhotel geef je hen een plekje om te nestelen. Zo gekocht, of zelf gemaakt, bijvoorbeeld samen met de kinderen. Zo leer je hen meteen over het belang van (bloemetjes en) bijtjes.

Wies Voesten’s Passie voor Planten – Stokrozen

Onze Polderboerderij is inmiddels ruim 60 jaren oud en ondanks dat de schuurmuur, van 25 meter lang, al eens opnieuw is uitgevoegd, bleef hij ‘kaal’ en  een doorn in mijn oog, mede omdat ernaast ook nog eens erfverharding ligt. Steeds wanneer ik de achterdeur uit liep, zag ik alleen maar stenen: daar zit geen ‘leven’…

LEES VERDER

Hippe bij-vriendelijke plantcombinaties

Bijen ondervinden veel moeilijkheden in hun natuurlijke omgeving, dat is vast geen verrassing meer voor u als tuinier. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor dit, toch wel grote, probleem. Bijen, maar o.a ook vlinders, zijn kwetsbaar maar ondertussen ook belangrijk omdat ze voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van de planten…

Bronnen; Pexels | Bloemenbureau Holland | mooiwatplantendoen.nl

De meest recente berichten

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.