PrachtPlant: Passiflora (passiebloem)

Al eeuwenlang spreekt de Passieplant, met zijn prachtige bloemen, tot de verbeelding van velen. Voor zover we terug kunnen kijken in de geschiedenis zijn het Spaanse ontdekkingsreizigers geweest die in de zestiende eeuw bij het ontdekken van de nieuwe wereld de plant ontdekten. De reizigers waren katholiek en zagen in de bloem die in het hart een bloemkroon van helmdraden heeft met 10 omzoomde bloembladeren associeerden met Bijbelse verwijzingen naar de doornenkroon van Christus en de 10 bloembladen als de 10 loyale apostelen (zowel Petrus als Judas negerend als verraders van Jezus)

Het is niet bekend hoe de inheemse bevolking, die de plant en bloem lang in de kruidengeneeskunde hadden gebruikt als kalmerend middel en pijnstiller, zouden hebben gereageerd op de religieuze interpretatie van de Spanjaarden.

In de tuin is passie altijd dichtbij …

Als echte groenliefhebber heeft u vast weleens het woord passie uitgesproken over uw tuin, kweek, binnengroen etc. Zo zijn pakweg de meeste tuinlieden, als hovenier, kweker, schrijver of ontwerper met hun vak bezig vanuit pure passie. Als je de passieplant eens goed in je op laat nemen, dan komt die passie vanzelf wel.

Haal er uit wat er in zit

Passieplanten zijn sterk maar om er het meeste uit te halen zijn er wel wat voorwaarden die de plant erg zal waarderen en u rijkelijk zult belonen.

Kleine ranken krullen zich vast aan alles om te kunnen klimmen. Dit maakt de Passiflora een echte klimmer. De plant, waar voor de liefhebbers erg mooie soorten bij zijn, doet het ook goed als serre of kasplant.

  • Geef de passieplant een royale plek waar hij zich kan ontwikkelen. De passie kan zich uiten in dominantie, dus het liefst geen concurrenten in de buurt.
  • Een muur op het zuiden is ideaal omdat de muur tijdens een winterzonnetje opwarmt wat de plant ten goede komt. Weinig tot geen wind is het beste.
  • De Passiflora bedekken met stro bij strenge vorst. De Passiflora caerulea is het meest bestand tegen koude.
  • Minimaal 4 uur zon per dag doet hem goed.
  • Deze plant is niet kieskeurig over de grond, maar geeft de voorkeur aan een goed gedraineerd groeimedium dat rijk is aan organisch materiaal.
  • Geef uw plant in de zomer voldoende water om een robuuste bloem- en fruitproductie mogelijk te maken. Warme zomers betekent ook hoge vruchtvorming. Het gebruik van een organische mulch helpt om de wortels lekker koel en vochtig te houden.
  • In mei wat onderhoud zoals dode delen verwijderen, beetje terugsnoeien, etc.
  • Passiebloem is delicaat, dus plaats het op een beschutte plek uit de buurt van wind die tere stengels kan beschadigen en bladverliezen kan veroorzaken.
Foto door Ylanite Koppens op Pexels.com

Passiflora – passiebloem – is een geslacht van groenblijvende of semi-groenblijvende houtachtige ranken vormende klimplanten. Deze vrij snel bloeiende planten zijn gekweekt om unieke bloemen voort te brengen, maar zeker ook voor de lekkere vruchten. Veel soorten hebben eivormige tot ronde eetbare vruchten die in de herfst oranje of geel worden. De vruchten zijn zoetsappig, heerlijk!

Passieplant doet het in vrijwel iedere voedzame, goed doorlatende bodem. Tijdens de groei een royale hoeveelheid water, daarna flink minder geven. De houtige ranken moeten worden ondersteund. Vermeerderen via zaad in het voorjaar of uit afgerijpte stek in de zomer.

Bronnen foto’s; pexels/Bloemenbureau Holland & mooiwatplanten doen.nl

Meest recente berichten:

Kerstarrangementen inspiratie 2022

Het is een traditie om naast de buitenboel het huis van binnen te versieren. Een mooie kerstboom, poinsettia en verse bloemen mogen daarbij niet ontbreken. Jaren geleden werd er nog gewacht met kerstversieringen tot de Sint was vertrokken terug naar Spanje. Tegenwoordig is de kerstman er vaak al vroeg. Cijfers & trends In 2021 vierde […]

Mien Ruys, de geschiedenis van vaste planten

Foto; Park Sorghvliet denhaag.com Als u in het voorjaar langs tuinen loopt ziet u daar de groene punten uit de zwarte grond te voorschijn komen. Het duurt vervolgens slechts een paar dagen voor de sprietjes uitgroeien tot frisgroene bladeren in een grote hoedanigheid aan vorm en kleur. Weldra komen ook de stengels en bloemen tevoorschijn. […]

Bloembollen waar je blij van wordt!

Het kan nog zo’n mooie vlinderstruik zijn en voorzien van een etiket waarin verschillende tuinplanten worden aangeprezen als bij- en vlindervriendelijk, als de kweker chemische middelen en kunstmest (NPK) heeft gebruikt zijn ze echter niet zo vriendelijk. Echte bij- en vlindervriendelijke tuinplanten, heesters en bloembollen zijn door de kweker zonder kunstmatige chemische bestrijding en bemesting […]

Garden Royalty Jimi Blake en zijn Hunting Brook Gardens

Hunting Brook gardens van biologisch tuinier Jimi Blake is een bekende tuin in Ierland. Ook Jimi Blake is behoorlijk bekend, ook buiten Ierland. Dat tuinieren in het bloed zit blijkt wel omdat Jimi’s (June Blake) zus ook een bekende tuinierster is en een bekende tuin heeft. Jimi Blake begon in de jaren negentig als tuinbaas […]

Park Sloterdijk maakt velen blij en rijk

Aan de westkant van Amsterdam ligt station Sloterdijk, naar het dorpje waar nu alleen wat resten van over zijn. Station Sloterdijk is een belangrijk en druk knooppunt van trein, tram, bus en taxi. Het was op deze locatie een plek van leegstaande kantoren, zoals er tegenwoordig veel van zijn. Nu is er een radicale verandering […]

Piet Oudolf Il Giardino delle Vergini

De tuin is ontworpen door Piet Oudolf en moet er mooi uitzien in de late zomer en vroege herfst. De planten in de borders hebben een patroon van herhalende planten in twee lagen. Een laag met visueel opvallende beplanting in kleine groepen, en een tweede laag met grotere groepen. Door deze laag open te breken […]

Tuinen van de RHS Chelsea Flower Show 2022

RHS Chelsea Flower Garden bestaat al meer dan 100 jaar en is toonaangevend. Er is steeds meer aandacht voor wilde of verwilderde tuinen. Nogmaals nemen we een kijkje naar de vele tuinen die de trend zetten. A Swiss Sanctuary Ontwerp; Lilly Gomm Deze tuin heeft alles in zich van het Zwitserse landschap. Het laat de […]

Volg tuinenstruinen.org en ontvang bij elk nieuw artikel een email notificatie in uw postvak