PrachtPlant: Passiflora (passiebloem)

Al eeuwenlang spreekt de Passieplant, met zijn prachtige bloemen, tot de verbeelding van velen. Voor zover we terug kunnen kijken in de geschiedenis zijn het Spaanse ontdekkingsreizigers geweest die in de zestiende eeuw bij het ontdekken van de nieuwe wereld de plant ontdekten. De reizigers waren katholiek en zagen in de bloem die in het hart een bloemkroon van helmdraden heeft met 10 omzoomde bloembladeren associeerden met Bijbelse verwijzingen naar de doornenkroon van Christus en de 10 bloembladen als de 10 loyale apostelen (zowel Petrus als Judas negerend als verraders van Jezus)

Het is niet bekend hoe de inheemse bevolking, die de plant en bloem lang in de kruidengeneeskunde hadden gebruikt als kalmerend middel en pijnstiller, zouden hebben gereageerd op de religieuze interpretatie van de Spanjaarden.

In de tuin is passie altijd dichtbij …

Als echte groenliefhebber heeft u vast weleens het woord passie uitgesproken over uw tuin, kweek, binnengroen etc. Zo zijn pakweg de meeste tuinlieden, als hovenier, kweker, schrijver of ontwerper met hun vak bezig vanuit pure passie. Als je de passieplant eens goed in je op laat nemen, dan komt die passie vanzelf wel.

Haal er uit wat er in zit

Passieplanten zijn sterk maar om er het meeste uit te halen zijn er wel wat voorwaarden die de plant erg zal waarderen en u rijkelijk zult belonen.

Kleine ranken krullen zich vast aan alles om te kunnen klimmen. Dit maakt de Passiflora een echte klimmer. De plant, waar voor de liefhebbers erg mooie soorten bij zijn, doet het ook goed als serre of kasplant.

  • Geef de passieplant een royale plek waar hij zich kan ontwikkelen. De passie kan zich uiten in dominantie, dus het liefst geen concurrenten in de buurt.
  • Een muur op het zuiden is ideaal omdat de muur tijdens een winterzonnetje opwarmt wat de plant ten goede komt. Weinig tot geen wind is het beste.
  • De Passiflora bedekken met stro bij strenge vorst. De Passiflora caerulea is het meest bestand tegen koude.
  • Minimaal 4 uur zon per dag doet hem goed.
  • Deze plant is niet kieskeurig over de grond, maar geeft de voorkeur aan een goed gedraineerd groeimedium dat rijk is aan organisch materiaal.
  • Geef uw plant in de zomer voldoende water om een robuuste bloem- en fruitproductie mogelijk te maken. Warme zomers betekent ook hoge vruchtvorming. Het gebruik van een organische mulch helpt om de wortels lekker koel en vochtig te houden.
  • In mei wat onderhoud zoals dode delen verwijderen, beetje terugsnoeien, etc.
  • Passiebloem is delicaat, dus plaats het op een beschutte plek uit de buurt van wind die tere stengels kan beschadigen en bladverliezen kan veroorzaken.
Foto door Ylanite Koppens op Pexels.com

Passiflora – passiebloem – is een geslacht van groenblijvende of semi-groenblijvende houtachtige ranken vormende klimplanten. Deze vrij snel bloeiende planten zijn gekweekt om unieke bloemen voort te brengen, maar zeker ook voor de lekkere vruchten. Veel soorten hebben eivormige tot ronde eetbare vruchten die in de herfst oranje of geel worden. De vruchten zijn zoetsappig, heerlijk!

Passieplant doet het in vrijwel iedere voedzame, goed doorlatende bodem. Tijdens de groei een royale hoeveelheid water, daarna flink minder geven. De houtige ranken moeten worden ondersteund. Vermeerderen via zaad in het voorjaar of uit afgerijpte stek in de zomer.

Bronnen foto’s; pexels/Bloemenbureau Holland & mooiwatplanten doen.nl

Meest recente berichten:

“The Roof” vertegenwoordigt de kwaliteiten van de achterafstraatjes (Li ‘long) van Shanghai

Het groenproject heet officieel The Roof. vertegenwoordigt de kwaliteiten van de achterafstraatjes (Li ‘long) van Shanghai en verweeft zorgvuldig de omringende cultuur in zijn kenmerkende ontwerp, waardoor een model ontstaat voor toekomstige stadsruimten waar mensen en de natuur gedijen in een bestemming om te zien en gezien te worden. Het idee om het DNA van…

Cultuurpark Westergasfabriek Amsterdam

De Westergasfabriek in Amsterdam dateert uit 1883 en ligt langs de Haarlemmerstraat in de Spaarndammerbuurt. Al in de jaren negentig werden de eerste plannen gemaakt voor een park. De gemeente Amsterdam heeft het terrein kandidaat gesteld voor de Floriade in 2002, maar werd niet verkozen. Hierna werden de plannen door Amsterdam  vereenvoudigd: de gebouwen zijn gerestaureerd…

Into the forest door Andrew van Egmond

Deze unieke woning is gelegen nabij een natuurgebied in het midden van Nederland. Het is een bosperceel met een behoorlijk hoogteverschil voor een vlak land als Nederland. Het huis is gelegen in het hogere deel van het perceel en gaat op een bescheiden manier samen met de majestueuze bomen eromheen. De voortuin was al gerealiseerd…

Vroegbloeiers uitgelicht – Boerenkrokus en Winterakoniet

Zo langzamerhand begint de natuur zich weer te tonen en vooral ook te bloeien. Tussen prachtige grootbloemige narcissen zien we ook de boerenkrokus weer. Deze krokus is vaak al aan het eind van de winter te zien. De krokus is goed te herkennen aan de frisblauwe kleur. De boerenkrokus is een soort uit de lissenfamilie.…

Ton ter Linden en Gert Tabak bezoeken de oude Hortus Amsterdam

Door Gert Tabak Samen met mijn partner tuinontwerper/kunstschilder Ton ter Linden, geboren en getogen Amsterdammer, bezochten we aan het begin van het jaar zijn geboortestad, om herinneringen op te halen aan de geliefde plekken uit zijn jeugd; en natuurlijk deden we ook de Hortus Botanicus even aan. We waren diep ontroerd door de heerlijke ‘oude’…

Uliveto-tuin tussen de sequoiabossen in Californië U.S.A

Gelegen op de groene helling tussen de eiken savanne van de Santa Cara-vallei en de sequoiabossen van de Santa Cruz-bergen, nestelt deze moderne woning en bijgebouwen zich naadloos in dit drie hectare grote terrein. Vanaf het begin was het ontwerp bedoeld om op te gaan in de natuurlijke omgeving en de vergezichten van de aangrenzende…

Nu is de tijd voor de kamerplanten gekomen

Veel van ons plantliefhebbers hebben alles, in ieder geval binnenshuis, momenteel nog in de kerstsfeer. Heel veel green-lovers maken in de komende weken, na de kerst, weer plannen voor een groene beleving binnenshuis. Kamerplanten zijn weer helemaal trendy. Sommige mensen zien planten nog steeds als decoratie, met ongeveer dezelfde functie als een schilderij. Vaak gaat…

Struikheide, Dopheide, Schotse heide, de herwaardering van heide

De heidesoorten behoren met hun geringe hoogte, van 45 en 60 cm, tot de kleinste heesters. Een goede eigenschap zijn o.a hun bloeitijd en de hoeveelheid aan kleine bloemen. Een groot deel van de heidesoorten en cultivars fleuren onze wintertuin op, Sommige heidesoorten beginnen al in de herfst. We hebben heide te lang genegeerd, Terwijl…

Volg tuinenstruinen.org en ontvang bij elk nieuw artikel een email notificatie in uw postvak