PrachtPlant: Passiflora (passiebloem)

Al eeuwenlang spreekt de Passieplant, met zijn prachtige bloemen, tot de verbeelding van velen. Voor zover we terug kunnen kijken in de geschiedenis zijn het Spaanse ontdekkingsreizigers geweest die in de zestiende eeuw bij het ontdekken van de nieuwe wereld de plant ontdekten. De reizigers waren katholiek en zagen in de bloem die in het hart een bloemkroon van helmdraden heeft met 10 omzoomde bloembladeren associeerden met Bijbelse verwijzingen naar de doornenkroon van Christus en de 10 bloembladen als de 10 loyale apostelen (zowel Petrus als Judas negerend als verraders van Jezus)

Het is niet bekend hoe de inheemse bevolking, die de plant en bloem lang in de kruidengeneeskunde hadden gebruikt als kalmerend middel en pijnstiller, zouden hebben gereageerd op de religieuze interpretatie van de Spanjaarden.

In de tuin is passie altijd dichtbij …

Als echte groenliefhebber heeft u vast weleens het woord passie uitgesproken over uw tuin, kweek, binnengroen etc. Zo zijn pakweg de meeste tuinlieden, als hovenier, kweker, schrijver of ontwerper met hun vak bezig vanuit pure passie. Als je de passieplant eens goed in je op laat nemen, dan komt die passie vanzelf wel.

Haal er uit wat er in zit

Passieplanten zijn sterk maar om er het meeste uit te halen zijn er wel wat voorwaarden die de plant erg zal waarderen en u rijkelijk zult belonen.

Kleine ranken krullen zich vast aan alles om te kunnen klimmen. Dit maakt de Passiflora een echte klimmer. De plant, waar voor de liefhebbers erg mooie soorten bij zijn, doet het ook goed als serre of kasplant.

  • Geef de passieplant een royale plek waar hij zich kan ontwikkelen. De passie kan zich uiten in dominantie, dus het liefst geen concurrenten in de buurt.
  • Een muur op het zuiden is ideaal omdat de muur tijdens een winterzonnetje opwarmt wat de plant ten goede komt. Weinig tot geen wind is het beste.
  • De Passiflora bedekken met stro bij strenge vorst. De Passiflora caerulea is het meest bestand tegen koude.
  • Minimaal 4 uur zon per dag doet hem goed.
  • Deze plant is niet kieskeurig over de grond, maar geeft de voorkeur aan een goed gedraineerd groeimedium dat rijk is aan organisch materiaal.
  • Geef uw plant in de zomer voldoende water om een robuuste bloem- en fruitproductie mogelijk te maken. Warme zomers betekent ook hoge vruchtvorming. Het gebruik van een organische mulch helpt om de wortels lekker koel en vochtig te houden.
  • In mei wat onderhoud zoals dode delen verwijderen, beetje terugsnoeien, etc.
  • Passiebloem is delicaat, dus plaats het op een beschutte plek uit de buurt van wind die tere stengels kan beschadigen en bladverliezen kan veroorzaken.
Foto door Ylanite Koppens op Pexels.com

Passiflora – passiebloem – is een geslacht van groenblijvende of semi-groenblijvende houtachtige ranken vormende klimplanten. Deze vrij snel bloeiende planten zijn gekweekt om unieke bloemen voort te brengen, maar zeker ook voor de lekkere vruchten. Veel soorten hebben eivormige tot ronde eetbare vruchten die in de herfst oranje of geel worden. De vruchten zijn zoetsappig, heerlijk!

Passieplant doet het in vrijwel iedere voedzame, goed doorlatende bodem. Tijdens de groei een royale hoeveelheid water, daarna flink minder geven. De houtige ranken moeten worden ondersteund. Vermeerderen via zaad in het voorjaar of uit afgerijpte stek in de zomer.

Bronnen foto’s; pexels/Bloemenbureau Holland & mooiwatplanten doen.nl

Meest recente berichten:

RHS Chelsea Flower Show 2021 Bulletin (5)

Na de tuinshow van 2019 en een puur digitale uitvoering in 2020 was er dit jaar weer een echte live-uitvoering van de RHS Chelsea Flower Show. Dit jaar zelfs ook met een digitale show, wat aardig begint te lijken op een blijvertje. Wat dit jaar, vanwege het uitstel door corona, een extra uitdaging aan de […]

Lelies maken het feest compleet

Lelies zijn zeer veelzijdige bloemen, de bloemgrootte, kleur, geur en bijvoorbeeld bloemvorm kunnen erg verschillen. Lelies worden allereerst onderverdeeld in verschillende typen, zoals; Aziaat, Oriëntaal, Trompet en de Longiflorum. Daarnaast zijn er tussen deze typen heel veel kruisingen. Deze vormen op hun beurt weer een groep met veel verschillende soorten. Om een paar voorbeelden te […]

Bloemen en Planten Trend Collectie Herfst en Winter 2021

De afgelopen zomer is in een rap tempo aan ons voorbij gegaan. Als je nu buiten loopt kan je de herfst al ruiken. Herfst is een prachtig jaargetijde, het leven binnenshuis vraagt weer om ouderwetse gezelligheid. Buiten hangt een heerlijke geur die moeilijk te omschrijven is, bovendien zijn de eerste paddenstoelen alweer gevonden. Heerlijk om […]

Biophilia: plant design, De groene interieurtrend van deze tijd

Niemand wordt met groene vingers geboren, maar dat je groene vingers kunt krijgen dat is bij velen van ons bekend. Zowel tuinbezitters als degene zonder tuin kunnen een gevoel voor binnenplanten ontwikkelen. Steeds meer kamers in huizen veranderen in groene ruimtes. Sommige worden echte verzamelaars met als resultaat woninginterieurs die veranderen in jungles. Bij andere […]

Aquaponics, het nieuwe kweken

Nieuw is Aquaponics nou ook weer niet, maar nog wel redelijk onbekend. De wijze waarop bij Aquaponics de planten gekweekt worden past volledig in het streven naar meer duurzaam kweken. Volop redenen dus om eens wat meer aandacht aan deze manier van kweken te besteden. Vaak is het alternatieve circuit een goede voedingsbodem gebleken als […]

PrachtPlant: Hebe of struikveronica

Hebe, ook wel bekend als struikveronica kan uw terras of border weer een echte oppepper geven. De hebeplanten die u nu kunt aanschaffen zitten vol met pluimen, die op hun beurt weer tientallen bloemetjes geven per pluim. Ook het blad van de Hebe geeft uw terras of border een frisse aanblik. Ook vlinders zijn dol […]

Floriade 2022: Classics and Future Moments

De werkzaamheden op het terrein in Almere gaat steeds meer vorm krijgen. De internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade 2022 gaat volgend jaar op 14 april open en gaat tot en met 9 oktober duren. Het is zelfs al mogelijk om met de kabelbaan de voortgang van boven te bekijken. U krijgt van tuinenstruinen.org regelmatig een update van […]

Duurzaamheid en biodiversiteit horen bij de tuin van nu

Prachtig zijn ze, die grote tuintegels van een formaat dat niet groter kan. Het mooie van die XXL-tegels is bovendien dat er vrijwel geen plassenwater in de tuin achterblijven bij regenval. Maar behalve dat uw hovenier of stratenmaker zich er een hernia aan tilt, is het ook niet meer passend bij het veranderende klimaat. Het […]

Volg tuinenstruinen.org en ontvang bij elk nieuw artikel een email notificatie in uw postvak