PrachtPlant: Passiflora (passiebloem)

Al eeuwenlang spreekt de Passieplant, met zijn prachtige bloemen, tot de verbeelding van velen. Voor zover we terug kunnen kijken in de geschiedenis zijn het Spaanse ontdekkingsreizigers geweest die in de zestiende eeuw bij het ontdekken van de nieuwe wereld de plant ontdekten. De reizigers waren katholiek en zagen in de bloem die in het hart een bloemkroon van helmdraden heeft met 10 omzoomde bloembladeren associeerden met Bijbelse verwijzingen naar de doornenkroon van Christus en de 10 bloembladen als de 10 loyale apostelen (zowel Petrus als Judas negerend als verraders van Jezus)

Het is niet bekend hoe de inheemse bevolking, die de plant en bloem lang in de kruidengeneeskunde hadden gebruikt als kalmerend middel en pijnstiller, zouden hebben gereageerd op de religieuze interpretatie van de Spanjaarden.

In de tuin is passie altijd dichtbij …

Als echte groenliefhebber heeft u vast weleens het woord passie uitgesproken over uw tuin, kweek, binnengroen etc. Zo zijn pakweg de meeste tuinlieden, als hovenier, kweker, schrijver of ontwerper met hun vak bezig vanuit pure passie. Als je de passieplant eens goed in je op laat nemen, dan komt die passie vanzelf wel.

Haal er uit wat er in zit

Passieplanten zijn sterk maar om er het meeste uit te halen zijn er wel wat voorwaarden die de plant erg zal waarderen en u rijkelijk zult belonen.

Kleine ranken krullen zich vast aan alles om te kunnen klimmen. Dit maakt de Passiflora een echte klimmer. De plant, waar voor de liefhebbers erg mooie soorten bij zijn, doet het ook goed als serre of kasplant.

  • Geef de passieplant een royale plek waar hij zich kan ontwikkelen. De passie kan zich uiten in dominantie, dus het liefst geen concurrenten in de buurt.
  • Een muur op het zuiden is ideaal omdat de muur tijdens een winterzonnetje opwarmt wat de plant ten goede komt. Weinig tot geen wind is het beste.
  • De Passiflora bedekken met stro bij strenge vorst. De Passiflora caerulea is het meest bestand tegen koude.
  • Minimaal 4 uur zon per dag doet hem goed.
  • Deze plant is niet kieskeurig over de grond, maar geeft de voorkeur aan een goed gedraineerd groeimedium dat rijk is aan organisch materiaal.
  • Geef uw plant in de zomer voldoende water om een robuuste bloem- en fruitproductie mogelijk te maken. Warme zomers betekent ook hoge vruchtvorming. Het gebruik van een organische mulch helpt om de wortels lekker koel en vochtig te houden.
  • In mei wat onderhoud zoals dode delen verwijderen, beetje terugsnoeien, etc.
  • Passiebloem is delicaat, dus plaats het op een beschutte plek uit de buurt van wind die tere stengels kan beschadigen en bladverliezen kan veroorzaken.
Foto door Ylanite Koppens op Pexels.com

Passiflora – passiebloem – is een geslacht van groenblijvende of semi-groenblijvende houtachtige ranken vormende klimplanten. Deze vrij snel bloeiende planten zijn gekweekt om unieke bloemen voort te brengen, maar zeker ook voor de lekkere vruchten. Veel soorten hebben eivormige tot ronde eetbare vruchten die in de herfst oranje of geel worden. De vruchten zijn zoetsappig, heerlijk!

Passieplant doet het in vrijwel iedere voedzame, goed doorlatende bodem. Tijdens de groei een royale hoeveelheid water, daarna flink minder geven. De houtige ranken moeten worden ondersteund. Vermeerderen via zaad in het voorjaar of uit afgerijpte stek in de zomer.

Bronnen foto’s; pexels/Bloemenbureau Holland & mooiwatplanten doen.nl

Meest recente berichten:

PrachtPlant: Monarda, Bergamotplant

Monarda of met de Nederlandse naam bergamotplant is een heerlijk geurende plant. De Nederlandse naam zou vermoeden dat deze de leverancier is van bergamotolie, dit is een grondstof voor de Earl Grey-thee. Deze bergamot komt van een sinaasappeltje. Monarda heeft zo’n sterke geur dat als je er vlak langs loopt je er niet aan kan […]

Planten voor de Stijltrends 2022

Bloemenbureau Holland ontwikkelt jaarlijks twee Trend Collecties die aansluiten bij huidige trends. Eén collectie voor de lente/zomer en één voor de herfst/winter. Het is nu alweer 3 jaar dat Bloemenbureau Holland de Trend Collecties ontwikkelt, “Hiermee voorzien we in de behoeftes van de consumenten, die continue veranderen. Zo blijven bloemen en planten jaarrond top-of-mind bij […]

Lessen van de Meesters (2): Rob Leopold en eenjarige als finishing touch

Tijdens het in Arnhem georganiseerde symposium; Perennial Perspectives (1996), kwamen tijdens de lezingen een groot aantal binnen- en buitenlandse tuinmensen aan het woord. Een ding wat zij allemaal met elkaar gemeen hadden was hun voorkeur aan natuurlijke tuinen en parken en dat zij door het delen van elkaars kennis dat van hunzelf konden vergroten. In […]

RHS Chelsea Flower Show 2021 Bulletin – De Tuinen

Het is bij tuinenstruinen.org een traditie geworden om u van zoveel als mogelijk van de RHS Chelsea Flower Show op de hoogte te brengen. In dit bericht geven we een zo goed mogelijk overzicht van de tuinen op de show. Normaliter zou de show nu al lang achter de rug zijn, aangezien de huidige situatie […]

June Blake’s tuin in Ierland van aparte schoonheid

Veel mensen, al of niet tuiniers, bezoeken met enige regelmaat bezoektuinen, deels is dit een recreatieve gebeurtenis, maar kan ook zijn om inspiratie op te doen. Vaak laten we ons hierbij niet al te veel beïnvloeden door de tuinstijl van de te bezoeken tuinen. Namelijk open staan voor nieuwe paden in te slaan hoort toch […]

Met de juiste planten een ‘jaarrond’ bijen in de tuin of balkon

Een tuin, in wat voor formaat dan ook, kan altijd op de een of andere manier bijdragen aan behoud of zelfs vergroten van de biodiversiteit. Veel tuiniers trekken zich het lot van bijen, vlinders en andere insecten, aan. Het spreekt voor zich dat hoe groener de tuin is, des te beter voor de biodiversiteit. Gelukkig […]

Palmen in de polder: Een tuin met exotische uitstraling

Een (winterharde) palmboom of boomvaren in de polder is allang geen bijzonderheid meer. Door de mildere winters en warmere zomers is de keuze aan planten uit tropische en warmere regionen flink groter geworden. Ook zijn er planten die eerder alleen als kuipplant konden worden ingezet nu meer beschikbaar voor de tuinier. Het gevolg is steeds […]

Vormsnoei: levende kunstvorm van alle tijden

Het snoeien van planten, struiken en zelfs bomen in geometrische, fantasierijke figuren, maar ook theepotten en dieren. Ook bestaande vormen zoals ballen of kubussen, obelisken,piramides, kegels of gelaagde platen en taps toelopende spiralen. Tijd om deze kunstvorm in de tuinarchitectuur eens nader te bekijken. Hoewel in ons land ook nog weleens deze levende kunstvorm Topiary […]

De Stijltrends 2022 voor huis en tuin

Welke bloemen, kamerplanten en tuinplanten passen in 2022 in de vier stijltrends welke Bloemen bureau Holland ontwikkelden samen met Tuinbranche Nederland, iBulb, INretail en Bureau Nijman + Van Haaster. Voor 2022 ontwikkelden zij vier stijltrends die relevant zijn voor de sierteeltsector. Stijltrends die onderling natuurlijk sterk verschillen, maar allemaal gebaseerd zijn op de huidige tijdgeest. […]

Volg tuinenstruinen.org en ontvang bij elk nieuw artikel een email notificatie in uw postvak