Palmen in de polder: Een tuin met exotische uitstraling

Een (winterharde) palmboom of boomvaren in de polder is allang geen bijzonderheid meer. Door de mildere winters en warmere zomers is de keuze aan planten uit tropische en warmere regionen flink groter geworden. Ook zijn er planten die eerder alleen als kuipplant konden worden ingezet nu meer beschikbaar voor de tuinier. Het gevolg is steeds meer tuinen in tropische of Mediterraanse sferen.

Voor een tuin met exotische uitstraling is er een groot scala aan planten beschikbaar. Niet alle planten in een dergelijke tuin hoeven ook echt uit de tropen te komen. De kleur en bloemvorm van bijvoorbeeld een Dahlia kan met zijn rood/gele bloemen behoorlijk tropisch overkomen. Ondanks dat er veel planten zijn zoals; een aantal palmen die makkelijk temperaturen doorstaan tussen de -15 ° c en -20 ° c is het advies om een beplanting te kiezen uit:

 • kortlevende planten (1 of 2 jarige) met exotische kleuren (bijv. Dahlia) of ook exotisch uiterlijk (Canna).
 • Vaste planten idem dito
 • Grassen
 • Varens
 • Palmen
 • Div. heesters (Acer) en bomen (Eucalyptus)

Microklimaat

Een microklimaat voor een tuin met tropische planten is een gunstige omstandigheid indien er een hogere temperatuur wordt bereikt. In principe is de temperatuur van een stedelijke omgeving al hoger dan die op het vlakke boerenland. Daarnaast kan er een gunstig microklimaat voor een tuin worden bereikt door;

 • windrichting t.o.v de bebouwing
 • de aanwezigheid en hoogte van hagen of schermen als erfafscheiding
 • bij een grotere tuin door met hagen tuinkamers te maken
 • aantal uren zonlicht
 • de aanwezige beplanting

Palmen in een tropische tuin

Lang niet alle beplanting in de tropische tuin hoeven exoten te zijn. Bij de kortlevende (1 of 2 jaar) planten, heesters, bomen en vaste planten zijn er al veel met een tropisch uiterlijk of kunnen door hun kleur heel goed in een tropische beplanting worden toegepast. Voorbeelden hiervan zijn o.a: Canna, Dahlia ‘Moonshine’, Acer, Fuchia, Arum en Lonicera (kamperfoelie).

Er zijn wereldwijd zo’n 4000 verschillende soorten palmen bekend die allen vallen onder de familie Palmae of Arecaceae (beide namen worden gebruikt). De meeste palmen komen van nature voor in een tropisch of subtropisch klimaat.

Tot de koudebestendige palmen horen;

1) Trachycarpus fortunei (-18°C)

2) Trachycarpus latisectus (-17°C)

3) Trachycarpus takil (-20°C)

4) Trachycarpus wagnerianus (-17°C)

5) Nannorrhops ritchiana ‘Silver’ (-22°C)

6) Chamaerops humilis (-16°C)

7) Chamaerops humilis ‘Vulcano’ (-15°C)

8 ) Jubaea chilensis (-12°C)

9) Brahea armata (-12°C)

10) Butia capitata (-9°C)

bron; palmvrienden.net

Echte tropische planten komen uit vrijwel alle landen beneden de evenaar, uitzonderingen daar gelaten. De meeste tropische planten kunnen de winter overleven, zo kunnen de meeste palmbomen een winterhardheid hebben die tussen de -12 en -20-°c. ligt. Een palmboom als de Cycas revoluta (-4° c.) uit Japan afkomstig en Cycas panzhihuaensis (-9° c.) met zijn oorsprong in Zuid West China mogen we niet als winterhard rekenen.

foto boven; Cocos nusifera


Gedurende de warme zomerperiode kan het ook handig zijn om wat kamerplanten door de beplanting te mengen. Geschikte kamerplanten zijn o.a; Aeonium arboreum, Anthurium andreanum, Curcuma, Aloë vera, Alocasia ‘Polly’, Aechmea fasciata, Abutilon, Guzmania, Davallia, Cymbidium, Aspidistra elatior, Gloriosa, etc.

In een tropische Lage Landen-tuin gebruiken we veel planten waar de nadruk op het blad ligt. Net als bij een ‘gewoon’ tuinontwerp is de bloei van een plant mooi, maar vrijwel altijd korter dan de tijd dat de plant het van zijn blad moet hebben. Veel tropische planten hebben dan ook vaak fraai blad. Soms is de bloei zelfs te verwaarlozen en speelt het blad de hoofdrol.


Planten met opvallend en/of wintergroen blad

 • Arum italicum ‘Marmoratum’
 • Eupatorium capillifolium
 • Cornus alba ‘Elegantissima’
 • Begonia grandis var. evansiana
 • Hebe ‘Silver Queen’
 • Prunus laurocerasus ‘Castlewellan’
 • Lonicera nitida ‘Baggesen’s Gold’
 • Gunnera

Bladplanten met exotische uitstraling voor schaduwrijke plekken

Musa (bananenplant) inpakken tegen de kou

Musa basjoo, Musa sikkimensis en de Ensete glaucum zijn winterhard. Het is niet de plant zelf die koudebestendig is, het gaat hier over de wortelstok die tegen koude kan. Er zijn voor bananenplanten twee manieren om de winter door te komen. U kunt er voor kiezen om de plant tot grondniveau te snoeien, de plant start dan in het voorjaar helemaal opnieuw. U kunt er echter ook voor kiezen om de bladeren tot 25 cm van de stam te knippen. De laatste wijze zorgt er voor dat de plant elk jaar iets groeit, het vormen van bloei met vrucht komt dan op een gegeven dichterbij. Om te zorgen dat de plant niet te lang in de donkere verpakking blijft zitten kunt u beter zo laat mogelijk beginnen met het inpakken.

 • Alle bladeren afknippen tot 15-20 cm van de stam
 • Span een groene draad of kippengaas en vul op met stro en daartussen houtsnippers
 • Inpakken met vliesdoek en een dakje erboven

Als de vrieskoude voorbij is mag je de stam weer uitpakken. De plant zal daar waar hij in de herfst gestopt verder groeien. Nog een belangrijk gegeven: Eenmaal een bananenplant heeft gebloeid, sterft hij onherroepelijk af. Uit de rizomen aan de wortel zullen echter opnieuw bananenplanten groeien en zo is de cirkel rond. In dit geval ging het om de Japanse vezelbanaan Musa basjoo (bron; palmenvrienden.net)

In andere tuinstijlen is textuur en vorm van het blad belangrijk, bij de tropische tuin is het nog belangrijker omdat blad ook in het tropische woud een groot deel (vaak zelfs meer dan 50%) van het geheel uitmaakt. Het is de kunst om ondanks het gebrek aan bloei de beplanting toch een bepaalde spanning mee te geven, zodat het visueel aantrekkelijk blijft en toch niet op de zenuwen gaat werken. Andersom moet het door te weinig variatie en textuur ook niet te snel saai worden, waardoor misschien zelfs u een gebrek aan motivatie krijgt.

TIP; bedenk dat de beplanting er bij het nemen van een zwart/wit foto ook nog aantrekkelijk moet uitzien.

Tegen het einde van de herfst en in het winterseizoen wordt structuur een steeds belangrijker aspect, hoofdzakelijk door groenblijvende planten.

Lijst van planten die door hun uiterlijk en/of kleur passen in de tropische border/tuin

Meest recente berichten

De Limburgse Alpen van Nico Tillie

De rotstuin van Ber Slangen in Ambi, een buitenwijk van Maastricht, is al sinds 1974 een publiekstrekker voor mensen uit binnen- en buitenland. Niet zo verwonderlijk want wat die man in zijn achtertuin heeft aangelegd is eigenlijk met geen pen te beschrijven. Ik ga het uiteraard wel proberen, maar gelukkig heb ik ook veel foto’s…

LEES VERDER…

Troostrijke bloemen op de dag na Moederdag

Bijzonder initiatief op Amsterdamse bloemenmarkt Maandag 15 mei, de dag na Moederdag organiseerde actrice Tjitske Reidinga een bijzonder initiatief met bloemen en kreeg daarbij de steun van Bloemenbureau Holland. Op de bloemenmarkt op het Amstelveld in Amsterdam vroeg zij aandacht voor al die mensen voor wie Moederdag een confronterende dag is. Voor moeders die een…

LEES VERDER…

“The Roof” vertegenwoordigt de kwaliteiten van de achterafstraatjes (Li ‘long) van Shanghai

Het groenproject heet officieel The Roof. vertegenwoordigt de kwaliteiten van de achterafstraatjes (Li ‘long) van Shanghai en verweeft zorgvuldig de omringende cultuur in zijn kenmerkende ontwerp, waardoor een model ontstaat voor toekomstige stadsruimten waar mensen en de natuur gedijen in een bestemming om te zien en gezien te worden. Het idee om het DNA van…

LEES VERDER…

Cultuurpark Westergasfabriek Amsterdam

De Westergasfabriek in Amsterdam dateert uit 1883 en ligt langs de Haarlemmerstraat in de Spaarndammerbuurt. Al in de jaren negentig werden de eerste plannen gemaakt voor een park. De gemeente Amsterdam heeft het terrein kandidaat gesteld voor de Floriade in 2002, maar werd niet verkozen. Hierna werden de plannen door Amsterdam  vereenvoudigd: de gebouwen zijn gerestaureerd…

LEES VERDER…

Into the forest door Andrew van Egmond

Deze unieke woning is gelegen nabij een natuurgebied in het midden van Nederland. Het is een bosperceel met een behoorlijk hoogteverschil voor een vlak land als Nederland. Het huis is gelegen in het hogere deel van het perceel en gaat op een bescheiden manier samen met de majestueuze bomen eromheen. De voortuin was al gerealiseerd…

LEES VERDER…

Ton ter Linden en Gert Tabak bezoeken de oude Hortus Amsterdam

Door Gert Tabak Samen met mijn partner tuinontwerper/kunstschilder Ton ter Linden, geboren en getogen Amsterdammer, bezochten we aan het begin van het jaar zijn geboortestad, om herinneringen op te halen aan de geliefde plekken uit zijn jeugd; en natuurlijk deden we ook de Hortus Botanicus even aan. We waren diep ontroerd door de heerlijke ‘oude’…

LEES VERDER…

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.