Palmen in de polder: Een tuin met exotische uitstraling

Een (winterharde) palmboom of boomvaren in de polder is allang geen bijzonderheid meer. Door de mildere winters en warmere zomers is de keuze aan planten uit tropische en warmere regionen flink groter geworden. Ook zijn er planten die eerder alleen als kuipplant konden worden ingezet nu meer beschikbaar voor de tuinier. Het gevolg is steeds meer tuinen in tropische of Mediterraanse sferen.

Voor een tuin met exotische uitstraling is er een groot scala aan planten beschikbaar. Niet alle planten in een dergelijke tuin hoeven ook echt uit de tropen te komen. De kleur en bloemvorm van bijvoorbeeld een Dahlia kan met zijn rood/gele bloemen behoorlijk tropisch overkomen. Ondanks dat er veel planten zijn zoals; een aantal palmen die makkelijk temperaturen doorstaan tussen de -15 ° c en -20 ° c is het advies om een beplanting te kiezen uit:

 • kortlevende planten (1 of 2 jarige) met exotische kleuren (bijv. Dahlia) of ook exotisch uiterlijk (Canna).
 • Vaste planten idem dito
 • Grassen
 • Varens
 • Palmen
 • Div. heesters (Acer) en bomen (Eucalyptus)

Microklimaat

Een microklimaat voor een tuin met tropische planten is een gunstige omstandigheid indien er een hogere temperatuur wordt bereikt. In principe is de temperatuur van een stedelijke omgeving al hoger dan die op het vlakke boerenland. Daarnaast kan er een gunstig microklimaat voor een tuin worden bereikt door;

 • windrichting t.o.v de bebouwing
 • de aanwezigheid en hoogte van hagen of schermen als erfafscheiding
 • bij een grotere tuin door met hagen tuinkamers te maken
 • aantal uren zonlicht
 • de aanwezige beplanting

Palmen in een tropische tuin

Lang niet alle beplanting in de tropische tuin hoeven exoten te zijn. Bij de kortlevende (1 of 2 jaar) planten, heesters, bomen en vaste planten zijn er al veel met een tropisch uiterlijk of kunnen door hun kleur heel goed in een tropische beplanting worden toegepast. Voorbeelden hiervan zijn o.a: Canna, Dahlia ‘Moonshine’, Acer, Fuchia, Arum en Lonicera (kamperfoelie).

Er zijn wereldwijd zo’n 4000 verschillende soorten palmen bekend die allen vallen onder de familie Palmae of Arecaceae (beide namen worden gebruikt). De meeste palmen komen van nature voor in een tropisch of subtropisch klimaat.

Tot de koudebestendige palmen horen;

1) Trachycarpus fortunei (-18°C)

2) Trachycarpus latisectus (-17°C)

3) Trachycarpus takil (-20°C)

4) Trachycarpus wagnerianus (-17°C)

5) Nannorrhops ritchiana ‘Silver’ (-22°C)

6) Chamaerops humilis (-16°C)

7) Chamaerops humilis ‘Vulcano’ (-15°C)

8 ) Jubaea chilensis (-12°C)

9) Brahea armata (-12°C)

10) Butia capitata (-9°C)

bron; palmvrienden.net

Echte tropische planten komen uit vrijwel alle landen beneden de evenaar, uitzonderingen daar gelaten. De meeste tropische planten kunnen de winter overleven, zo kunnen de meeste palmbomen een winterhardheid hebben die tussen de -12 en -20-°c. ligt. Een palmboom als de Cycas revoluta (-4° c.) uit Japan afkomstig en Cycas panzhihuaensis (-9° c.) met zijn oorsprong in Zuid West China mogen we niet als winterhard rekenen.

foto boven; Cocos nusifera


Gedurende de warme zomerperiode kan het ook handig zijn om wat kamerplanten door de beplanting te mengen. Geschikte kamerplanten zijn o.a; Aeonium arboreum, Anthurium andreanum, Curcuma, Aloë vera, Alocasia ‘Polly’, Aechmea fasciata, Abutilon, Guzmania, Davallia, Cymbidium, Aspidistra elatior, Gloriosa, etc.

In een tropische Lage Landen-tuin gebruiken we veel planten waar de nadruk op het blad ligt. Net als bij een ‘gewoon’ tuinontwerp is de bloei van een plant mooi, maar vrijwel altijd korter dan de tijd dat de plant het van zijn blad moet hebben. Veel tropische planten hebben dan ook vaak fraai blad. Soms is de bloei zelfs te verwaarlozen en speelt het blad de hoofdrol.


Planten met opvallend en/of wintergroen blad

 • Arum italicum ‘Marmoratum’
 • Eupatorium capillifolium
 • Cornus alba ‘Elegantissima’
 • Begonia grandis var. evansiana
 • Hebe ‘Silver Queen’
 • Prunus laurocerasus ‘Castlewellan’
 • Lonicera nitida ‘Baggesen’s Gold’
 • Gunnera

Bladplanten met exotische uitstraling voor schaduwrijke plekken

Musa (bananenplant) inpakken tegen de kou

Musa basjoo, Musa sikkimensis en de Ensete glaucum zijn winterhard. Het is niet de plant zelf die koudebestendig is, het gaat hier over de wortelstok die tegen koude kan. Er zijn voor bananenplanten twee manieren om de winter door te komen. U kunt er voor kiezen om de plant tot grondniveau te snoeien, de plant start dan in het voorjaar helemaal opnieuw. U kunt er echter ook voor kiezen om de bladeren tot 25 cm van de stam te knippen. De laatste wijze zorgt er voor dat de plant elk jaar iets groeit, het vormen van bloei met vrucht komt dan op een gegeven dichterbij. Om te zorgen dat de plant niet te lang in de donkere verpakking blijft zitten kunt u beter zo laat mogelijk beginnen met het inpakken.

 • Alle bladeren afknippen tot 15-20 cm van de stam
 • Span een groene draad of kippengaas en vul op met stro en daartussen houtsnippers
 • Inpakken met vliesdoek en een dakje erboven

Als de vrieskoude voorbij is mag je de stam weer uitpakken. De plant zal daar waar hij in de herfst gestopt verder groeien. Nog een belangrijk gegeven: Eenmaal een bananenplant heeft gebloeid, sterft hij onherroepelijk af. Uit de rizomen aan de wortel zullen echter opnieuw bananenplanten groeien en zo is de cirkel rond. In dit geval ging het om de Japanse vezelbanaan Musa basjoo (bron; palmenvrienden.net)

In andere tuinstijlen is textuur en vorm van het blad belangrijk, bij de tropische tuin is het nog belangrijker omdat blad ook in het tropische woud een groot deel (vaak zelfs meer dan 50%) van het geheel uitmaakt. Het is de kunst om ondanks het gebrek aan bloei de beplanting toch een bepaalde spanning mee te geven, zodat het visueel aantrekkelijk blijft en toch niet op de zenuwen gaat werken. Andersom moet het door te weinig variatie en textuur ook niet te snel saai worden, waardoor misschien zelfs u een gebrek aan motivatie krijgt.

TIP; bedenk dat de beplanting er bij het nemen van een zwart/wit foto ook nog aantrekkelijk moet uitzien.

Tegen het einde van de herfst en in het winterseizoen wordt structuur een steeds belangrijker aspect, hoofdzakelijk door groenblijvende planten.

Lijst van planten die door hun uiterlijk en/of kleur passen in de tropische border/tuin

Meest recente berichten

Ierse bezoektuin van de Insomniac Gardener

Als het om bezoektuinen gaat dan doet Ierland zeker qua schoonheid niet onder voor hun oosterburen, Engeland. Waar Ierland rijk is aan kastelen, zijn ook kasteeltuinen. Niet iedere kasteeltuin (net als in het VK) is echter de moeite. Onder andere de grotere tuinen bepalen de sfeer van de Ierse tuin. Tuinfotograaf Richard Murphy trekt er…

LEES VERDER…

HERINNERINGSBOMEN voor elke gelegenheid en elke tuin

Er is altijd wel een gelegenheid waarbij het aanplanten van een boom een houvast kan zijn en/of een emotionele betekenis kan hebben. Hierbij moet u denken aan gelegenheden zoals; Geboorte, overlijden, huwelijk of een jubileum. Soms wordt ook voor een boom gekozen vanwege de symboliek. Met zijn groei, de invloeden waar de boom aan bloot…

LEES VERDER…

Onze tuinen in de herfst en winter

Elke tuinier zou dit onmiddellijk beamen, tuinieren is vooruit kijken. Bloeiseizoenen worden zo lang mogelijk gerekt en wil je rekening houden met kleur, oogst en voeding voor de dieren (om de winter door te komen). Het liefst heeft de winter ook wat kleur, zoals groen van coniferen, oranje, goudgeel tot rode herfstkleuren en bruin van…

LEES VERDER…

Balkontuinen: Groene inspiratie op hoog niveau

Stedelingen zijn steeds vaker op zoek naar plekken, zowel binnen als buiten, om te kunnen vergroenen. De meeste van hen zijn doordrongen van de positieve werking die planten hebben op mensen. Er ontstaan groene wanden in de woningen, maar ook op het balkon komen steeds meer planten. Zelfs zo veel planten dat je kunt spreken…

LEES VERDER…

RHS Chelsea Flower Show 2021 Bulletin (5)

Na de tuinshow van 2019 en een puur digitale uitvoering in 2020 was er dit jaar weer een echte live-uitvoering van de RHS Chelsea Flower Show. Dit jaar zelfs ook met een digitale show, wat aardig begint te lijken op een blijvertje. Wat dit jaar, vanwege het uitstel door corona, een extra uitdaging aan de…

LEES VERDER…

Lelies maken het feest compleet

Lelies zijn zeer veelzijdige bloemen, de bloemgrootte, kleur, geur en bijvoorbeeld bloemvorm kunnen erg verschillen. Lelies worden allereerst onderverdeeld in verschillende typen, zoals; Aziaat, Oriëntaal, Trompet en de Longiflorum. Daarnaast zijn er tussen deze typen heel veel kruisingen. Deze vormen op hun beurt weer een groep met veel verschillende soorten. Om een paar voorbeelden te…

LEES VERDER…

Bloemen en Planten Trend Collectie Herfst en Winter 2021

De afgelopen zomer is in een rap tempo aan ons voorbij gegaan. Als je nu buiten loopt kan je de herfst al ruiken. Herfst is een prachtig jaargetijde, het leven binnenshuis vraagt weer om ouderwetse gezelligheid. Buiten hangt een heerlijke geur die moeilijk te omschrijven is, bovendien zijn de eerste paddenstoelen alweer gevonden. Heerlijk om…

LEES VERDER…

Biophilia: plant design, De groene interieurtrend van deze tijd

Niemand wordt met groene vingers geboren, maar dat je groene vingers kunt krijgen dat is bij velen van ons bekend. Zowel tuinbezitters als degene zonder tuin kunnen een gevoel voor binnenplanten ontwikkelen. Steeds meer kamers in huizen veranderen in groene ruimtes. Sommige worden echte verzamelaars met als resultaat woninginterieurs die veranderen in jungles. Bij andere…

LEES VERDER…

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.