De Stijltrends 2022 voor huis en tuin

Welke bloemen, kamerplanten en tuinplanten passen in 2022 in de vier stijltrends welke Bloemen bureau Holland ontwikkelden samen met Tuinbranche Nederland, iBulb, INretail en Bureau Nijman + Van Haaster. Voor 2022 ontwikkelden zij vier stijltrends die relevant zijn voor de sierteeltsector. Stijltrends die onderling natuurlijk sterk verschillen, maar allemaal gebaseerd zijn op de huidige tijdgeest.

De tijdsgeest van na de coronacrisis zal zich gaan kenmerken naar een manier om de nieuwe wereld in te gaan richten. We proberen ons aan te passen aan de onvoorspelbaarheid en grilligheid, maar doen dat niet eensgezind. Waar de ene groep een aanzet voor positieve veranderingen ziet, vervult het anderen met angst en stress. Polarisatie ligt op de loer en wordt versterkt door de informatiebubbels waar we in zitten. In deze tijdgeest is flexibiliteit en het blijven afstemmen op de veranderde werkelijkheid dan ook bijzonder belangrijk. Deze tendensen hebben we vertaald naar vier praktisch toe te passen stijltrends.

Dit zijn de vier stijltrends voor 2022.

Fresh Start

Fresh Start in het interieur
Frisse opgeruimde ruimtes met veel wit en af en toe een lichtblauw en geel accent, dat kenmerkt Fresh Start. Omdat ons huis tegenwoordig meerdere functies heeft, zoals thuiswerken, sporten, ontspannen en bezoek ontvangen, moet het interieur makkelijk te transformeren zijn. Kamerschermen en multifunctionele wanden zijn dan ideaal. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen waar bloemen en planten in verwerkt kunnen worden. Bladplanten, bontbladerige en luchtzuiverende planten zorgen voor een gezonde binnenruimte en een frisse uitstraling en zijn ook nog eens makkelijk verplaatsbaar.

Fresh Start in de buitenruimte
Buiten symboliseren een heldere indeling met veel witte accessoires en dito bloeiende planten deze stijltrend. Er zijn minder tegels en er is meer biodiversiteit. Het materiaal in de tuin is zoveel mogelijk biodegradable en biobased. Net als binnen, krijgt ook de tuin/ terras/ balkon meer functies waarvan extra leefruimte er een is. Frisse kleuraccenten geven energie aan de buitenruimte.

Productingrediënten van de trend
De vormen zijn eenvoudig en strak, de producten zijn multifunctioneel.
Dessins zijn in deze trend dan ook minder belangrijk. Als er al patronen zijn, dan zijn ze gebaseerd op natuurlijke structuren, zoals marmerdessins. De gebruikte materialen zijn biobased, gerecycled of recyclebaar. Denk daarbij aan leer, katoen en kurk en aan nieuwe materialen zoals kunststof op basis van algen en mycelium, een zelfgroeiende schimmel.

Kleurenpalet Fresh Start
De basis van de kleurkaart in deze stijltrend is wit, gecombineerd met verschillende naturellen. De accentkleuren, zoals groen-, blauw- en roodtinten, komen terug in bloemen en planten en geven de multifunctionaliteit van meubels aan. Deze kleuraccenten worden gedoseerd gebruikt en zijn er vooral om de frisse uitstraling van het wit te versterken

Bright and Breezy

Bright and Breezy in het interieur
Dat onbezorgde genieten, dat doen we in een vrolijk gekleurd interieur. Ongecompliceerde dessins met ruiten, strepen of afbeeldingen van fruit versterken het feestelijke gevoel. Kers op de taart is het groene geluk: bloemen en bloeiende planten geven het interieur dat laatste snufje positieve energie.

Bright and Breezy in de buitenruimte
Ook de buitenruimte is kleurrijk en vakantie-achtig, waar je geniet en ontspant tussen bloemen en groen. Aanharken hoeft niet, een beetje verwildering heeft zo z’n charme. Denk bonte borders, gekleurde parasols en vrolijke pluktuinen als nieuwe variatie op de moestuin.

Productingrediënten van de trend
De gebruikte vormen zijn zoals verwacht vrolijk, feestelijk en een tikje eigenwijs. Dat geldt ook voor de dessins binnen deze stijltrend. Keramiek, gekleurd glas, praktisch kunststof, textiel, raffia en granito zijn materialen die perfect passen binnen Bright and Breezy. Dit materiaal kan kortom natuurlijk, ambachtelijk en praktisch tegelijk zijn.

Kleurenpalet Bright and Breezy
De kleurkaart binnen Bright and Breezy bestaat uit vrolijke en krachtige pasteltinten als roze, blauw, mintgroen en zacht oranje afgewisseld met fellere accenten. Koraalrood speelt een frisse en verzachtende rol en is belangrijk voor zowel bloemen als planten. Wit speelt in deze kleurkaart een minder belangrijke rol.

Traditional Sentiment

Traditional Sentiment in het interieur
Interieurs binnen deze trend zijn warm, rijk van kleur en nostalgisch met een twist door het mixen van vintage en oud. Ouderwetse bloeiende planten passen hier perfect bij, net als plantenverzamelingen van verschillende cultivars binnen één soort. Ook boeketten zijn subtiel geschikt met veel aandacht en waardering voor elk afzonderlijk product.

Traditional Sentiment in de buitenruimte
In de tuin vinden we geborgenheid met planten, struiken en bomen en gezellige zitjes. Er zijn bijzondere planten en je vindt groenten en fruit in een moestuin. Traditionele en romantische rozen, in het bijzonder klimrozen, worden harmonieus gecombineerd met laag groeiende fruitbomen.

Productingrediënten van de trend
Traditionele vormen zijn opnieuw ontworpen, strakker gemaakt of uitvergroot. Qua dessins zien we (blok)ruitvarianten in een nieuw jasje. Gebruikte materialen zijn keramiek, geslepen gekleurd glas, fluweel, wol, cane webbing, donkere houtsoorten, natuursteen en marmer.

Kleurenpalet Traditional Sentiment
Het kleurenpalet binnen deze stijltrend bestaat uit zachte, vergrijsde pasteltinten zoals nude, lila en roze. Daar tegenover staan rijke en donkere kleuren met een geruststellend karakter, waarbij je kunt denken aan bordeauxrood, oker en olijfgroen. Dit zorgt voor een verrassende combinatie van bekende en vernieuwende elementen.

Wellness Bubble

Wellness Bubble in het interieur
Het liefst maken we van ons huis een super-de-luxe kuuroord. De combinatie van zachte tinten met transparante materialen en ronde vormen doen denken aan water. Dat helpt ons te ontspannen. De bloemen en planten hebben een frisse uitstraling, zoals het blad van een Aloë Vera. Geverfde bladeren, pluimen, grassen en droogbloemen worden gecombineerd met verse snijbloemen. Die zijn soms ook beschilderd waardoor een kleurverloop ontstaat, vooral in pasteltinten.

Wellness Bubble in de buitenruimte
In de tuin ontspan je in een bad of minivijver tussen exotische bloemen en planten. Relaxbanken en ligstoelen geven uitzicht op een bijzondere mix van exotische planten en bloeiende borders. Een prachtige zonsondergang biedt daarbij inspiratie voor de gebruikte kleuren. Kortom: de tuin zorgt voor de ultieme ontsnapping aan een hectische tijd.

Productingrediënten van de trend
Centraal staan ronde vormen en dessins gebaseerd op vlek- en waterpatronen. Ook zien we vervaagde tropische dessins in felle kleuren. De gebruikte materialen zijn: gekleurd glas, hoogglans keramiek, spiegelend materiaal, transparant textiel, semi-transparante folie, papier, glas of kunststof. Ook komen we geperforeerd gespoten metaal, kunstleer en vlechtwerk van transparant kunststof tegen.

Kleurenpalet Wellness Bubble
De kleurkaart bestaat uit felle pastellen en pastelneontinten. Voorbeelden hiervan zijn roze- en geeltinten, geflankeerd door pastelgroen en lila. Wit is minder belangrijk en zorgt vooral voor de transparantie van de totale uitstraling. De kleuren worden vaak toegepast op transparante of semitransparante oppervlakten, waardoor een waterig effect ontstaat.

Via: mooiwatbloemendoen.nl en mooiwatplantendoen.nl