Wonderwoods in Utrecht, goed voorbeeld natuur-inclusief bouwen

In de periode tussen 2021 en 2023 zullen er in het hart van de stad Utrecht twee torens verrijzen waarbij groen een belangrijk onderdeel uitmaakt van het ontwerp. De Wonderwoods komen direct naast het Centraal station. Het totaalplaatje, waarin veel verschillende bomen en onderbeplanting, moet een groene oase worden in het stadscentrum.

Groen-inclusief of natuur-inclusief bouwen wordt steeds meer opgepakt door stedenbouwkundigen en architecten. De vele positieve kanten van het vergroenen vind steeds meer erkenning. Groen levert een belangrijke bijdrage aan; klimaatvraagstukken, biodiversiteit, stressreductie, vastgoedwaarde, biodiversiteit, klimaatverandering, werk-stress, psychische gezondheid, leer- en werkprestaties en zorgkosten. Het zijn allemaal actuele onderwerpen. En allemaal zaken waarin groen kan bijdragen in het oplossen of verlichten van problemen.

Wonderwoods zijn het antwoord van projectontwikkelaar G&S Vastgoed op stedenbouwkundige uitdagingen en het veranderende klimaat. Het ‘Bosco Verticale’ in Milaan van Stefano Boeri stond model voor het concept. Toch is het wezenlijk anders omdat Wonderwoods bestaat uit twee gebouwen, met ieder een eigen identiteit.

Toren I is een ontwerp van Roberto Meyer van het Nederlandse bureau MVSA Architects. De toren wordt ongeveer 70 meter hoog en heeft veel groen aan binnenzijde, wat naar buiten toe doorloopt op het dakpark. Het krijgt een sfeer van serres en kassen, met wintertuinen en met natuurlijk verlichte atriums achter glas.

Stefano Boeri ontwierp Toren II. Deze wordt ongeveer 100 meter hoog en krijgt net als de toren in Milaan heel veel bomen, struiken en vaste planten aan de buitenzijde. Het gaat om in totaal 360 bomen en 9.640 struiken en bloeiende planten. Dat is vergelijkbaar met ongeveer een hectare bos.

Het ontwerp voor het dakpark van toren 1 komt van Arcadis Landschapsarchitectuur, zij hebben op hun beurt al in een vroeg stadium Van den Berk Boomkwekerijen bij het project betrokken. Brenda Swinkels (hoofd verkoop) is toegevoegd aan het groenprojectteam om te adviseren over de bomen en struiken. Gezamenlijk is gekozen voor een sterk, zeer divers assortiment hoogstam en meerstammige bomen, geïnspireerd op de beplanting van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Hiermee sluit Wonderwoods aan op de natuur die de stad omringd en wordt de biodiversiteit optimaal ondersteund.

In het assortiment zijn veel bloeiende soorten te vinden waaronder Amelanchier, Sorbus, Crataegus, Prunus en Cornus. De gele kornoelje bloeit al zeer vroeg in het jaar en is een voorbode van de lente. Een waardevolle soort voor bijen tijdens hun eerste vlucht. De andere soorten bloeien in de daarop volgende maanden, zodat er voor insecten altijd iets te halen valt en tegelijkertijd een interessant, gevarieerd beeld ontstaat.

Groen in en om het kantoor en andere werkplekken is goed voor het klimaat en heeft een positief effect op de gezondheid en het algehele welbevinden van medewerkers en bezoekers. Het draagt ook bij aan concentratievermogen, stressreductie en een hogere arbeidsproductiviteit.

Groene toepassingen voor groen-inclusief bouwen

 • Groene daken en groene gevels
 • Groene wanden in het kantoor
 • Interieurbeplanting in het bedrijfsrestaurant, centrale ruimtes en kantoren/vergaderruimtes
 • Groene scheidingswanden, verplaatsbare plantenbakken
 • Een aantrekkelijke groene inrichting van het terrein om het bedrijf met plantenborders, hagen en bomen
 • Bedrijven kunnen de toepassing van groen meenemen in hun duurzaamheidsgedachte en zich als groen bedrijf profileren

Lees ook dit bericht: Hoe planten uw bedrijfsresultaat kunnen verbeteren

Er zijn veel toepassingsvoorbeelden en onderzoeken die de meerwaarde van groen tonen en bewijzen. Van den Berk Boomkwekerijen is ook betrokken bij de ‘Bosco Verticale’ in Eindhoven van Stefano Boeri.

Andere handige informatiebronnen zijn onder meer:

 • Groen kennisnet, kennisplatform voor de groene sector WEBSITE
 • Operatie Steenbreek, helpt u om onze leefomgeving te vergroenen en onnodige verharding tegen te gaan. WEBSITE
 • De Groene Stad genereert, verzamelt, bundelt en verspreidt kennis over de meerwaarde van groen in de stedelijke omgeving. WEBSITE
 • Royal Flora Holland is een coöperatie van kwekers en al meer dan 100 jaar brengen we kwekers en kopers bij elkaar. WEBSITE
 • WUR (Wageningen universiteit & research) WEBSITE
 • Een handige ontwerptool voor een groene gezonde stad vindt u op deze WEBSITE van WUR

Boomkwekerijen Van den Berk | Website

Beeld: Vero Digital via Van den Berk. Bronnen; Boomkwekerijen Van den Berk en De Groene Stad

Volg tuinenstruinen.org en ontvang bij elk nieuw artikel een email notificatie in uw postvak

Eén reactie op “Wonderwoods in Utrecht, goed voorbeeld natuur-inclusief bouwen”