Nieuw groen leven voor verlaten fabriek in Mexico

In een wijk van Mexico-stad met de naam Santa Maria le Ribera heeft een oude, een beetje in verval geraakte, fabriek een nieuwe bestemming gekregen. Aangezien de fabriek op het terrein staat van de botanische tuin van deze stad is het een binnentuin geworden met aromatische planten.

Hier is ook de nieuwe bibliotheek te vinden in een imposant gebouw van glas en staal naar een ontwerp van de Mexicaanse architect Alberto Kalach. Bij het ontwerp van de naastgelegen bibliotheek heeft natuur een belangrijke rol. De oude fabriek en de bibliotheek behoren tot een inspanning voor ecologische stadsvernieuwing.

De binnentuin heeft een inhoud van 26.000 vierkante meter en heeft een collectie van 60.000 inheemse planten. Bomen, struiken en vaste planten behoren ook tot de collectie.

De stalen constructie aan de buitenzijde maar ook binnen hebben door de jaren heen flink roest gekregen, samen met luchtwortels van bepaalde planten, maar ook ranken die de plant gebruikt om hoger te komen is dit een mooi samenspel.

De omstandigheden voor deze tropische beplanting zijn hier zo goed dat ook hier de natuur langzaam maar zeker zijn plek terug eist. Dit zie je op veel braakliggende terreinen en verlaten industriële panden.

Een beekje stroomt door de vegetatie dit komt ten goede aan de luchtvochtigheid om uiteindelijk in een groot bassin te stromen, hier vandaan krijgt het water een bestemming als bijvoorbeeld gietwater.

Alle foto’s: Public Library Greenhouse / TAX-Alberto Kalach Mexico City

Biblioteca Vasconcelos, Eje 1 Norte Mosqueta S/N, Buenavista, Cuauhtémoc, Mexico City, Mexico

Volg tuinenstruinen.org en ontvang bij elk nieuw artikel een email notificatie in uw postvak

Recente berichten: