Voorjaarskleur van vaste planten, heesters en bomen

Het voorjaar geeft kleur terug aan de tuin. Ondanks dat bruin ook een kleur is en de architectuur van veel planten die we de kans gaven dit te laten zien zijn we in het voorjaar weer toe aan nieuw leven. Camellia, Forsythia, Ribes en bijvoorbeeld Helleborus en Magnolia zijn een van de eerste kleurbrengers.

Voorjaarsbollen doen in veel tuinen de rest. Deze bollen zijn dan vaak de eerste waaraan we denken, Crocus is dan vaak een van de eerste kleurbrengers in het geel maar ook vaak in het paars. Verder zijn het de overbekende tulpen, narcissen, hyacinten, blauwe druifjes, keizerskronen en noem maar op. Niets mis mee natuurlijk, maar er is nog zo veel meer wat kleur kan brengen aan uw tuin.

De bloeiende planten staan allemaal in de Verborgen Stadstuin Zwolle van tuinontwerper Harry Pierik

Wat dacht u van vroegbloeiers onder de vaste planten, heesters en zelfs bomen. Bomen en heesters verleiden ons met uitlopende bloemknoppen.

In de Verborgen stadstuin in Zwolle van (foto;) Harry Pierik

Primula is een echte kleurbrenger daarnaast is het ook nog eens een echte geurbrenger. De zacht zoete geur brengt u meteen in voorjaarssfeer. De bloemen zijn talrijk bij deze vaste plant. De Primula heeft wel wat eisen zo houden ze van een koele, halfschaduw plek en een vochtige grond die dan ook nog een beetje zuur mag zijn. Dan wil deze tante ook nog een voedzame, humusrijke grond. Maar als u haar eenmaal geeft wat zij wenst dan is de beloning ook groot.

Aucuba japonica ‘Rozannie’ in de Verborgen Stadstuin van Harry Pierik in Zwolle

In een gunstig geval kan deze Japanse jongen aardig hoog worden, normaal krijgt hij een hoogte van zo’n 3 meter en ook in de breedte is dat 3 meter. Er zijn verschillende soorten Aucuba die Japanse broodboom heet in het Nederlands, dat hij zijn oorsprong in Japan heeft kunt u al opmaken uit de tweede naam; japonica. Deze evergreens houden hun blad in de winter.

In de Verborgen stadstuin in Zwolle van (foto;) Harry Pierik

De Gagea lutea is een echte inheemse plant, op historische buitenplaatsen waar de bodem bestaat uit kleigrond doet hij het prima. Op het moment waarop het blad begint af te sterven komt er nog een verrassing in de vorm van de talrijke gele bloemen. De Nederlandse benaming is geelster en daar zullen ze lang geleden niet al te lang over nagedacht hebben.

Een bloeiende belevenis in de Verborgen Stadstuin van (foto;) Harry Pierik
Camellia williamsii ‘Donation’ In de Verborgen stadstuin in Zwolle van (foto;) Harry Pierik

Camellia is in elke tuin een waar sieraad, al vroeg in het voorjaar en nog bijna in de kou van de winter begint hij te bloeien, al zijn er ook soorten die hun bloemen tonen in de herfst. Niet alle soorten zijn echt winterhard. De bloemen zijn er van open tot gevuld. Er is dan ook wel altijd een Camellia die u zal aanspreken. In dit bericht kunt u nog veel meer over deze plant en zijn winterhardheid lezen.

De video hieronder is in het Engels. Mocht u deze taal niet machtig zijn dan kunt u toch nog voorbeelden zien van voorjaarsbloeiers.

In de Verborgen stadstuin in Zwolle van (foto;) Harry Pierik

Fritillaria is een bolgewas die veel verschillende uiterlijken hebben. Dat gaat van het fragiele kievits-eitje tot de grote robuuste keizerskronen. Meestal zien we de oranje of gele uitvoering. De F. radeana hierboven doet het wat kleur betreft bescheiden maar is met zijn frisgroene bloemen toch een opvallende verschijning.

In de Verborgen stadstuin in Zwolle van (foto;) Harry Pierik

Deze Narcis ziet er met haar kleine bloemen natuurlijk uit. De kleine bloemen hebben teruggeslagen bloemdekblaadjes en een smal vrij lang kroontje. Deze kenmerken horen bij de Cyclaamnarcis. De soort hierboven heet Narcissus cyclamineus ‘Jetfire’.

In de Verborgen stadstuin in Zwolle van (foto;) Harry Pierik

Deze prachtige gele Rhododendron heet R. lutescens en is met gele bloemen helemaal in lentesfeer.

In de video hieronder verteld boomkweker van den Berk over de vele soorten Rhododendrons.

In de Verborgen stadstuin in Zwolle van (foto;) Harry Pierik

Deze fragiel uitziende bloemtrosjes die elk voor zich klokvormig zijn horen bij de schijnhazelaar – Corylopsis spicata. De schijnhazelaar bloeit in maart en april en heeft lichtgele trosjes bloemen. De heester heeft een mooie takstructuur waardoor hij in de winter ook aantrekkelijk is. Dit soort heeft lichtgroen blad.

In de Verborgen stadstuin in Zwolle van (foto;) Harry Pierik

Dit is de Viburnum grandiflorum. De Viburnum familie is zeer uitgebreid en heeft zowel bladverliezende als wintergroene soorten. Naast de bloei zijn ook de bessen een waar sieraad en mogen zij in een vogelvriendelijke tuin niet ontbreken. De Viburnum opulus ‘Roseum‘ is de klassieker die we de Nederlandse naam Gelderse roos of sneeuwbal hebben gegeven.

In de Verborgen Stadstuin in Zwolle
Nog een stukje Verborgen Stadstuin geeft zich bloot

Harry Pierik: ‘Sneeuwklokjes in de verborgen stadstuin’ (1)

Sneeuwklokjes in de verborgen stadstuin, een (eerste) kleine bloemlezing. Wie geniet er niet van sneeuwklokjes op zachte, zonnige winterdagen. Duizenden door vroege hommels bezochte bloemetjes, porseleinwit, bijna doorschijnend; prille lente in optima forma. ‘Harry, wil je dat echt nóóit, maar dan ook nóóit meer doen!?’, hijgde Marije terwijl ze me inhaalde, ‘Ik ben me kapot…

LEES VERDER

Harry Pierik: Sneeuwklokjes in de verborgen stadstuin (2)

Een kleine bloemlezing Als je aan sneeuwklokjesgenieters vraagt welke sneeuwklok ze in hun tuin willen houden als ze er maar één mogen kiezen dan zal één op de tien Galanthus ‘S. Arnott’ noemen. Dit prototype van het sneeuwklokje verspreidt een heerlijke honinggeur, groeit goed, vormt stevige pollen met opgerichte bloemen en is bovendien fraai van…

LEES VERDER

Recente berichten:

Harry Pierik | Website