Farmleigh Gardens en verzonken tuin in Dutch-Style

Ten westen van het Ierse Dublin ligt het Farmleigh Park, ooit ontstaan als een landgoed en nu, zoals we ook in Nederland wel zien, een openbaar park. Het huis werd aangekocht door Edward Cecil Guinness (ja, die van dat biermerk) in 1873. Vlak bij het huis is het formele gedeelte van de tuin waar we ook een verzonken tuingedeelte in Dutch-style kunnen vinden.

foto; Farmleigh

Een stijlvol hek brengt u in de langwerpige verzonken tuin die is ingericht in Dutch Style. De tuin is aangelegd in 3 terrassen (hoogteverschillen). De vijver heeft een ovale vorm met in het midden een kunstwerk van engelen gemaakt van Carrara marmer.

foto; Farmleigh

Aan de achterzijde van de tuin is het deze royale vijver die de aandacht direct weet te trekken. De vijver heeft een diameter van 21 meter. Inspiratie van de vijver komt waarschijnlijk van de Franse tuinstijl, maar dit zou zomaar ook de vijver van Ashford Castle zijn geweest.

foto; Farmleigh

Dit fraaie hekwerk is de ingang naar de ommuurde tuin.

De tempel heeft metalen constructies ontworpen door Lanning Roper voor klimrozen en blauwe regen, vergelijkbaar met die in de beroemde Bagatelle-tuin in Parijs.

De bouw van de zuivelfabriek was in de Victoriaanse tijd een serieuze zaak. Een vroegere mode voor follies (decoratieve bouwsels) en tempels was toen geëvolueerd naar een combinatie van het decoratieve en het nuttige.

Als onderdeel van de economie van het landhuis werd de zuivelfabriek ook een tuinelement, een klein gebouw dat vaak strategisch dicht bij het huis werd geplaatst, maar ver weg van boerderijgebouwen en de bijbehorende geuren. J.F. Fuller plande de zuivelfabriek in Farmleigh op hetzelfde moment als de grote renovatie van het huis in de jaren rond 1880. Het is een bescheidener gebouw dan veel andere zuivelfabrieken uit die tijd, maar bevat nog steeds veel bezienswaardigheden. De schatting voor de kosten in 1880 was £ 982; het duurste item was gehouwen steen en marmer voor £ 269.

foto; Farmleigh

Een stenen tempel werd in 1971 door Benjamin en Miranda Guinness gecreëerd als middelpunt van de tuin: het heeft zes antieke zuilen, een koperen dak en een decoratieve windwijzer.

Voorjaar op Farmleigh staat bekend als een kleurrijke ervaring met duizenden voorjaarsbollen.

Ook de prunus is van de partij en zorgt op een hoger niveau samen met de vrolijke kleuren van de voorjaarsbollen voor een compleet lentefestijn.

Farmleigh Park | website

Fotografie: Farmleigh en Richard Murphy Ierland